lauantai 20. tammikuuta 2024

Vanjat touhuaa...

 

FR24 / 20.1.2024

Tutkailin näin pakkasaamulle mitähän signaaleja tuolta rajan takaa oikein kuuluu; no ei mitään ihmeellistä. Samat sotilasasemat olivat omilla jaksoillaan ja antoivat toisilleen ns. "elosanomia" eli tarkastivat toimivatko radiolinkit ja yhteysvälit. 

Samoin tuo GPS-jammereointi eli -häirintä oli suljettu minimiin, mikä tarkoittanee sitä että harjoitukset taas vaihteeksi pidetty eikä uhkataso vaadi suurempia toimia asian osalta. 

Myös radioamatöörien APRS-asemat loistavat yhä edelleen poissaolollaan nettisivuilta, mutta näiden osalta tiedot eivät enää kaikilta osin päivitykään arps.fi -sivustolle. Tuttuja Kannaksen asemia kuuluu kyllä suoralla radiotiellä eli elossa ovat. Kaakonkulmalta aprs-sivustolla näkyykin tällä hetkellä oikeastaan vain Sortavalan sääasema, jonka tiedoissa lienee hieman korjattavaa, sillä näyttää tällä hetkellä -0.6 C, vaikka lähempänä olisi varmaan -20 C! Pieni kalibrointi siis tarpeen.

APRS-ikkunan ja rTuTKA -sivuston analyysien jälkeen olikin hetki aikaa seurata tuota FT24 -ilmailusivustoa. Siellä huomio kiinnittyi Parikkalan korkeudella rajan läheisyydessä lentävään helikopteriin. Noin lähellä rajaa tuskin on muita lentelijöitä kuin raja- tai sotilasviranomaiset. Tällä kerralla olivat sitten unohtaneet tuo lentomajakan päälle ja ilma-alus näkyi FR24 -palvelussakin. Tuosta ilma-aluksen identiteetistä ei suuremmin ylimääräistä tietoa löytynyt (yllätys) ja mielenkiintoista oli sekin, että FR24 tulkitsi tuon ilma-aluksen välillä lentokoneeksi helikopterin sijaan. Toki tuo alun lentokorkeus 230 metriä tukee helikopterihavaintoa. Laatokan pohjoispuolella ilma-alus kääntyi itään ja katosi heti kohta ruudulta.

@ri

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

FT8 SM-sprint, osa 5

  Työskenneltyjä kilpa-asemia FT8 sprint -kilpailusarjan kevätkauden päättävä osakilpailu päättyi juuri. Tälläkin kerralla asemia oli mukava...