tiistai 30. tammikuuta 2024

FR24-tutka tilastojen valossa

 

T-EFSA12 -tilastoja (nähdyt ilma-alukset) 30.1.2024

Keväällä 2023 päätin tuollaisena harrastelijaprojektina tutustuessani korttitietokoneisiin, viritellä Raspberry Pi -korttikoneeseen tuon FR24 -ohjelmiston ja jakaa lentotietoja Savon suunnalta. Enonkoskella sijaitsevalle "tutka-asemalle" tulikin vahvistus ja oma "kutsu" T-EFSA12. 

Nämä korttitietokoneethan ovat nykyään erittäin tehokkaita ja taipuvat moneen asiaan. Itselläni tuo jo vuonna 2016 hankittu korttikone joutikin näin pois pölyttymästä varastosta, päästen tositoimiin. Ensiksi tosin virittelin sen radioamatöörimaailmaan kun testailin sitä APRS-Igatena, eli laite kuunteli APRS-majakoita ja välitti tietoa internettiin. Sitten huomasin, että saman järjestelmän sai viriteltyä myös lentokoneiden käyttämälle taajuudelle, joten siirtyminen uuteen ympäristöön oli helppo. Käteviä nuo erilaiset SDR (Ohjelmistoradio) -tikut.

Joka tapauksessa tutka on ollut päällä 24/7 periaatteella jo lähes vuoden ja jakanut dataa. Paikallista tilastoakin ohikiitävistä lentokoneista alkaa syntyä. Tässä kuvituksessa mukana tiedot kuluneelta viikolta. Eli Savonlinnan ja Joensuun reittikoneiden lisäksi on ilmassa ollut myös nuo tutut Kiinan rahtikoneet ja ehkä jokunen muu pienempi ilma-alus. Liikennettä siis on ollut.

@ri


"Kohteet ja osumat" 30.1.2024


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

FT8 SM-sprint, osa 5

  Työskenneltyjä kilpa-asemia FT8 sprint -kilpailusarjan kevätkauden päättävä osakilpailu päättyi juuri. Tälläkin kerralla asemia oli mukava...