sunnuntai 28. tammikuuta 2024

WSPR-testi 27.-28.1.2024 (28 MHz)

 

TX (lähetys) 5 W/28 MHz/ lanka-antenni/ Lappeenranta

Jatkona viikonlopun testailuille WSPR-aaltomuodolla, oli nyt kokeilussa 28 MHz:n taajuusalue. Käytössä edelleen samat laitteet kuin tuossa aiemmin kommentoidussa 7 MHz testauksessa. Radiokeli sattui suosimaan tätä testausta ja heijastukset olivat jopa erinomaisia.

Saman aikaisesti oli Irlannissa käynnissä testi, jossa 32 MHz taajuudella lähetettiin 5 Watin teholla FT8 -signaalia. Onnistuin tuonkin aseman raportoimaan täältä kaakonkulmalta erinomaisilla signaaleilla. Suomessahan tuo 32 MHz alue ei ole radioamatöörien käytössä, mutta kukaan ei kiellä kuuntelemasta 😁 (ks. alin kuva)

40 metrin (7 MHz) aaltoalueella tuo käyttämäni lanka ei ole lähellekään täyttä aallonpituutta, mutta 10 metrin (28 MHz) alueella se onkin jo reilusti enemmän, mikä hieman selittää sitä, että myös tehoakin menee "eetteriin" paremmin. Langan pituus on reilu 21 metriä. Myös langan säteilykuvio paljastuu aika hyvin noista WSPR-raporteista. Lanka säteilee juurikin langan suuntaisesti eli tässä tapauksessa etelä-lounaaseen.

Taustaa käytetyn aaltomuodon (WSPR) osalta:

WSPR liittyy **WSPR (Weak Signal Propagation Reporter)** -protokollaan, joka on toteutettu tietokoneohjelmassa, jota käytetään radioamatöörien väliseen heikoilla signaaleilla tapahtuvaan radioviestintään. Protokollan (aaltomuodon) on suunnitellut Joe Taylor, K1JT, ja ohjelmistokoodi perustuu avoimeen lähdekoodiin. Avoimuuden takia myös WSPR on mukana monissa radioamatöörien ohjelmistojakeluissa ja sitä voidaan kehittää ohjelmiston osalta helposti.

WSPR on suunniteltu pienitehoisten lähetysten (QRP, QRPP) lähettämiseen ja vastaanottamiseen sekä erilaisten etenemisteiden (paths) testaamiseksi MF- ja HF-alueilla (keskipitkät ja lyhyet aallot). Lähetykset sisältävät aseman kutsun, Maidenhead-"koordinaatit"ja lähettimen tehon dBm. Ohjelma voi dekoodata signaaleja, joiden signaali-kohinasuhde on niinkin alhainen kuin −28 dB 2500 Hz:n kaistanleveydellä. Onkin mielenkiintoista havaita kun ruudulle tulee asematietoja tyhjältäkin kuulostavalta taajuudelta, eli ihmiskorva ei pysty edes aina kuulemaan näitä signaaleja. Onneksi on tuo digitaalitekniikka ja äänikortit ja prosessorit käytössä 😂

RX  (vast.otto) 28 MHz/lanka-antenni/ Lappeenranta


EI9KP / 32 MHz / 5 W kuultuna Lappeenrannassa

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

FT8 SM-sprint, osa 10

  FT8 yhteydet 11.12.2024 / SM-cup Keskiviikkona käytiin vuoden viimeinen FT8-cupin osakilpailu; järjestysnumeroltaan kymmenen (10). Marrask...