keskiviikko 10. tammikuuta 2024

Kilpailukausi käyntiin FT8-sprintin siivittämänä

 

Kotimaan radiokilpailujen SM-sarja saatiin tänään käyntiin hetki sitten (klo 18 - 19 SA), kun FT8-sprintti valtasi taajuudet. Kisaa käytiin kotimaan kilpailuista tutuilla 40 metrin ja 80 metrin (7 MHz ja 3.5 MHz) aaltoalueilla. Luokkia, joista valita onkin useampia. Itse osallistun tänäkin vuonna tuohon 7 MHz:n "singleband" -luokkaan, jossa otetaan yhteyksiä vain kyseisellä aaltoalueella (bandilla).

Näin tammikuussa onkin jo tuo hämärävyöhyke kaukana lännessä kun kilpailu on käynnissä. No, olosuhteet ovat Suomessa liki samanlaiset kaikille radioheijastuksien osalta. Tällä kerralla kuten hieman epäilinkin, tuo paras heijastus meni heti kilpailun alkumetreillä, jolloin tuli kisalokiin kolme asemaa heti tuoreeltaan ja voimakkailla signaaleilla. 

Tämän avauksen jälkeen tuo keli muuttuikin niin, että suurin osa tehoista ei enää jaksanutkaan heijastua ionosfääristä eikä tuo pinta-aaltokaan oikein kulkenut. Itselläni ei juurikaan kuulunut ketään tuon pinta-aallon, 60 - 90 km, puitteissa. Kun katsoo alla olevaa karttaa pidetyistä yhteyksistä voi todeta, että lännen suuntaa "workki" paremmin tai sitten siellä oltiin vain aktiivisemmin kilpailussa mukana 🤔

No, totuuden nimissä kyllä kilpailun viimeisellä neljänneksellä kuului asemia tai asema myös Pohjois-Karjalan suunnalta, mutta ei saatu toisiamme kuulluiksi tällä kerralla. Harmittavasti myös muitakin "pisteasemia" tai "kertoimia" oli kuuluvilla, mutta jäivät lopulta sinne kohinatason alle.

Helmikuussa jälleen ollaan äänessä osakilpailu numero kahden (2) osalta, joten katsotaan tapahtuuko mitään edistystä vaikka yhteysmäärissä tai signaaleissa.


@ri // 73


SM 1 FT8 ja 7 yhteyttä



FT8-kilpailun heijastukset !!


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

FT8 SM-sprint, osa 5

  Työskenneltyjä kilpa-asemia FT8 sprint -kilpailusarjan kevätkauden päättävä osakilpailu päättyi juuri. Tälläkin kerralla asemia oli mukava...