keskiviikko 24. tammikuuta 2024

Naamiot on riisuttu ja lusikat jaettu - operaatio Putin

 

ISBN: 978-952-373-656-6 (readme.fi)

Joulumarkkinoille 2023, ilmestyi juuri sopivasti Arvo Tuomisen jatko-osa Venäjän ja Putin historiaa käsitelleeseen kirjaan vuodelta 2019 (Vladimir Putinin koko tarina). Ilmestyessään tuo kirja olikin ensimmäinen suomenkielinen, kattava kertomus, Venäjän presidentistä. Käsittelin kirjaa jo tuolloin näillä palstoille heti tuoreeltaan (ks. linkit). Kirja täydensikin hyvin sitä kuvaa jonka aiheesta olin saanut ulkomaisia lähdeaineistoja selaillessa.  Vuonna 2019 Tuominen ennusti että Putin jää historiankirjoihin hallitsijana, jonka valtakaudella Venäjän ja Ukrainan tuhatvuotinen suhde päättyy lusikoiden jakoon. Kukaan tuskin jaksoi vielä 2019 uskoa siihen, että Venäjä todellakin hyökkäisi Ukrainan kimppuun. Toki merkit, vahvat sellaiset, olivat olemassa jo Krimin miehityksen jälkeen 2014. Paine Ukrainan saattamiseksi kokonaan Venäjän hoteisiin oli nähtävissä kaikessa Venäjän toimissa Ukrainan suunnalla.

Kaikki ei todellakaan ole mennyt suunnitelmien mukaan eikä lusikoitakaan ole jaettu. Putin on tainnut jo omat lusikkansa hävittää tai heittää kokonaan nurkkaan - mene ja tiedä. Ukrainan operaation seurauksena taitaakin tuloksena olla lähinnä se, että Putin on onnistuneesti ajamassa Venäjää takaisin 1800-luvulle, mikä tuskin oli tarkoitus tämän suurvallaksi mielineen valtion osalta. Se kuinka syvälle Venäjä vaipuu jää vielä nähtäväksi.

Venäjän presidentin vaalit ovat ovella, mutta niiden tulos on jo tiedossa etukäteen. Tämä tuskin lienee yllätys. Vastustajien eliminoiminen ja vaalivilppien käyttö onkin kuvaavaa tässä autoritäärisessä, lähes diktatuurisessa, valtiossa. Näiltä osin siis valtiolaivan kapteeni ei ole vaihtumassa, vaan sama toiminta jatkunee lähivuosinakin valitettavasti. Kapteenin paikalle ei tunnu olevan tunkua muutoinkaan, sen verran hyvin kansalaiset on pelotettu. Kukapa sitä omaa hautaansa haluaisi lähteä kaivamaan varsinkaan politiikan keinoin. Kapteenia arvosteleville onkin yleensä ollut tiedossa rangaistussiirtolakomennus tai sitten pahimmassa tapauksessa äkillinen sairaskohtaus / onnettomuus, mikä on vienyt hengen.

Ukraina on onnistunut erityisesti Mustanmeren meririntamalla haastamaan Venäjän laivaston ja riistämään siltä ns. suvereniteetin alueella. Tämä suurempi alus onkin sitten hieman haasteellisempi upotettava, mutta jos oikein hyvin käy, niin kuka ties, joku avaa aluksen pohjaventtiilin lopullisesti ja upottaa koko "Venäjälaivan". Ne,  jotka pelastuvat pääsevät sitten hylyn raunioille rakentamaan mahdollisesti uutta laivaa. Toivottavasti tämä "operaatio Putin" toteutuu näiltä osin jollakin tavalla - mitä nopeammin, sen parempi.


"Not love but war from Russia"

80- ja 90 -luvuilla tuli kierrettyä Pietarin talousaluetta ympäristöineen erittäin useasti, niin harrastustoiminnan kuin työnkin merkeissä. 1989 erään venäläiseen shakkihistoriaan liittyneen haastattelun yhteydessä löytyi käyntikorttien joukosta tuo Putinin korttikin. Hän edusti silloin kaupungin johtoa ja oli paikalla edustamassa ja kannustamassa Leningradin (nyk. Pietari) shakkikerhoa kansainvälisessä kilpailussa. Saman turnauksen satoa on tuo mielenkiintoinen, venäläinen, pelikirja, jonka myöhemmin olenkin ristinyt Putinin pelikirjaksi. Näillä shakkitaktiikoilla tuskin yhtään suurempaa turnausta olisi voitettu suoraan. Sen verran hyvin tuo sotilastaktiikka toimii pelilautojen ulkopuolellakin. Mutta tämä olisi varmaan ihan oman juttunsa väärti 😂

Ei mennyt ihan niin kuin piti


Lokiarkistoa vuosien varrelta alla:







Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

FT8 SM-sprint, osa 5

  Työskenneltyjä kilpa-asemia FT8 sprint -kilpailusarjan kevätkauden päättävä osakilpailu päättyi juuri. Tälläkin kerralla asemia oli mukava...