sunnuntai 21. tammikuuta 2024

Kotimaan kilpailukausi käyntiin (SRAL Talvikilpailu 2024)

 

(Kuva 1) Aamun heijastuskertoimet kilpailun aikana 21.1.2024

Tänään heti aamutuimaan klo 08.00 SA (=kotimaan aikaa) bandeille ja aloittivat perinteisen kotimaan HF-kilapilukauden OH TALVIKISA 2024 merkeissä. Toki FT8-operaattorit olivat ottaneet jo varaslähdön kauteen viikkoa aikaisemmin.

Muista osakilpailuista poiketen Talvikisassa on käytössä perinteisen 3.5 MHz:n bandin lisäksi 1.8 MHz:n bandi, mikä tuo omat haasteensa kilpailuun. Onneksi tuokin bandi käyttäytyy kaikille operaattoreille samalla lailla, joten se tuo oman mausteensa kokonaiskilpailuun. Järjestäjät (OH9W/ Pusulan Radistit ry) ovatkin varmaan määritelleet tuon aikaisen startin kisaan juuri tuon 160 metrin bandin (1.8 MHz) mukaan.

Hieman jännitystä kilpailuun toi aamulle lupailtu auringon koronapurkauksen osuminen maapalloon, mutta tältä vältyttiin tällä kerralla. Heijastukset olivat noin teknisesti siis kunnossa kilpailun osalta (kuva 1). Kilpailu alkoikin sähkötysosiolla (CW), joten heti tuoreeltaan pääsi "haistelemaan" kilpailubandeja. Itse osallistuinkin tuohon CW osioon sekä kilpailun päättäneeseen RTTY osioon.

(Kuva 2) Pitkälanka (LongWire) valmiina taistoon

Kuten urheilussa yleensäkin hyvään lopputulokseen päästää huolellisella valmistautumisella ja valmentautumisella - niin radiourheilussakin. Edellisenä iltana oli hyvä suorittaa viimeisimmät säädöt, koska aamun startti oli jo heti klo 08.00, eikä mielellään halunnut mitään yllätyksiä selviteltäviksi. Kilpailu ja lokiohjelmiston (N1MM) osalta haettiin viimeisimmät päivitykset ja testattiin ne toimiviksi. Tämän jälkeen olisi aika hieman lisätä antennikapasiteettiä eli laitettiin 80 metrille oma lanka pihalle (kuva 2). Antennin toimivuus testattiin tietysti omassa ympäristössään eli laitettiin 3.5 MHz taajuudella oma CQ (yleiskutsu) "eetteriin" ja katsottiin missä päin maailmaa signaali oli kuuluvilla ja miten. Tämän mahdollistaa maailman monet Reverse Beacon asemat, jotka päivystävät 24/7 ja kuuntelevat taajuuksia raportoiden niitä internettiin.

Oman signaalin osalta tulos oli vähintäänkin hyvä, sillä pienelläkin teholla niin Tallinna kuin Helsinki vastasivat erittäin hyvillä kuuluvuusraporteilla. Enää vain radiokeli voisi sotkea asian. Tuo perinteinen T2FD -dipoli olisi nyt varalla. Tämän antennin parhaat ominaisuudet ovat siellä 40 metrin bandista ylöspäin. Jatkossahan muut osakilpailut ovatkin 80 ja 40 metrin bandeilla.

Kilpailu kärsi hieman kuuleman perusteella osanottajapulaa sillä CW osiossa tuli vain 10 yhteyttä ja RTTY -osiossa vain 5 yhteyttä. Näin ollen ei kilpailijoita näin alkuun ollut kovin hirmuisesti, mutta vielähän on monta osakilpailua edessä. Seuraava jo Pääsiäispyhinä kun mitellään Kalakukkokilpailun merkeissä. Noin pienenä kuriositeettina kilpailuun oli tuo FT8-kilpailu houkutellut ennätys suuren osallistujamäärän ennakkotulosten perusteella. Hyvä niin - syyksi tuskin kelpaa sähkötyksen harvinaistuminen radioaalloilla tai tekniset haasteet RTTY:n osalta 🤔

73 de @ri

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

FT8 SM-sprint, osa 5

  Työskenneltyjä kilpa-asemia FT8 sprint -kilpailusarjan kevätkauden päättävä osakilpailu päättyi juuri. Tälläkin kerralla asemia oli mukava...