tiistai 30. tammikuuta 2024

Puolustusvoimien komentaja vaihtuu ilman vaaleja

Tässäkö uusin salainen aseemme?


Puolustusvoimien komentaja, kenraali Timo Kivinen, jättää tehtävänsä maaliskuun lopussa 2024 kun hänen viisivuotiskausi komentajana tulee täyteen. Lappeenrantalainen Kivinen onkin hoitanut mallikkaasti tehtäväänsä ja ollut omalta osaltaan ohjaamassa Suomea kohti NATO-jäsenyyttä.

Syksyllä 2023 Kivisen seuraajaksi oli tarjolla kaikkiaan yhdeksän ehdokasta, mutta näin loppumetreille ja viimeiselle esittelykierrokselle on selvinnyt vain kolme kandidaattia. Keskiviikon, 30.1.2024, presidentin esittelyssä sitten varmasti selviää kuka kolmesta pääsee Puolustusvoimien johtoon tuleviksi viideksi vuodeksi. Puolustusvoimien "huipulle" saadaankin näin sopivasti niin uusi Presidentti kuin komentajakin - eroa tehtävään astumisilla tuleekin olemaan vain kuukausi.

Kolmen kenraalin joukosta on siis valinta tehtävä. Puolustusvoimien komentajat on valittu yleensä kenraalikunnan kokeneimmista ja ehdokkaita palvelee niin pääesikunnassa kuin puolustushaarojen johtajina.

Nopean OSINT-tiedustelun perusteella viime vuosikymmenien aikana ylin upseeristo on ohitettu nimityksessä vain kerran. Vuonna 1965 presidentti Kekkonen nimitti komentajaksi Yrjö Keinosen. Tämä Mannerheim-ristin ritari ohitti tuolloin virkaiältään vanhemmat ja kokeneemmat sotilaat. Keinonen joutui eromaan ennen kauden loppua jo 30.4.1969. Syyksi eroonsa Keinonen kertoi tuolloin tuntuvat leikkaukset puolustusmäärärahoissa. Toki hieman epäsuosioon joutuneella päälliköllä oli mahdollisesti myös muitakin perusteluja vetäytymiselleen: Presidentti Kekkonen ei pitänyt YYA-sopimuksen kritisoinnista eikä muistakaan vihjailuista ko. sopimukseen liittyen. Olikohan tämä se päällimmäinen syys kuitenkin siihen, että komentaja sai luvan väistyä (?)

Kolmesta "finaaliin" selvinneestä kenraalikunnan edustajasta on hieman hankalaa vetää johtopäätöksiä siitä, kenestä lopulta nimitetään PV:n komentajaksi. Tehtävään haetaan nyt henkilöä, joka johtaa puolustusvoimat Nato-aikaan. Toki nythän jo ollaan osana NATO:a, joten näiltä osin lieneekin se tärkein tehtävä huolehtia siitä kuinka vastaamme NATO:n vaatimuksiin ja sitoumuksiin sekä tietysti tärkeimpänä oman puolustuskykymme säilyttäminen. Se tarkoittaa yhteistyökykyä ja kansainvälistä näkemystä myös NATO:n ulkopuolisiin asioihin sotilasteknisesti. 

Oma spekulaatio valinnasta 🧐(se sallitakoon näin eläkeläisen majasta, evp):

Ikä voi karsia hakijoita: komentajan kausi on viisi vuotta, siis yksi vähemmän kuin presidentillä. Kaikilta ehdokkailta löytyy paljon kansainvälistä kokemusta, joten sillä perusteella ei oikein eroja ehdokkaisiin saada. Puolustusvoimathan kierrättävä upseereitaan kansainvälisissä tehtävissä, joten kokemusta kertyy huomaamatta; ja yhä enemmän NATO:n myötä jatkossa. 

Paljonko painoarvoa annetaan työskentelylle Pääesikunnassa jää nähtäväksi. Tässä tapauksessahan Maavoimien komentaja jäisi rannalle lopullisessa valinnassa. En pidä sitä kuitenkaan todennäköisenä vaihtoehtona. Mielestäni jo se seikka ettei henkilö ole vielä toiminut virkaurallaan Puolustusvoimain komentajan adjutanttina voitaisiin lukea hakijan eduksi 🤔

Painoarvossaan kultaa onkin varmasti se minkälaisissa minkälainen kosketus henkilöllä on koko PV:n toimintaan. Näin tarkasteltuna Maavoimien komentajan, Pasi Välimäen, listalta ei nouse esille sellaista tehtävää, missä kaikki aselajit olisivat koossa edustettuina. Pääpaino vahvasti maavoimissa. Janne Jaakkola sitä vastoin toimii PV:n strategiapäällikkönä ja kokemusta myös niin suunnittelun kuin logistiikankin osalta. Juurikin niitä asioita, joita tehtävässä tarvitaan nyt ja jatkossakin NATO-integraation syventämisessä.

Tämän pidemmittä perusteitta laitan omalle listalleni ehdokkaat seuraavaan puoltojärjestykseen:

  1. Janne Jaakkola (56)
  2. Pasi Välimäki (58)
  3. Vesa Virtanen (57)
Lopullisen valinnan tekee sitten toki Presidentti Niinistö. Palaamme aiheeseen ja ennusteen onnistumiseen heti tuloksen varmistuttua.

PS: AI-keinoäly ei suostunut ottamaan kantaa ehdokkaiden onnistumiseen valinnassa. Samoin kuin Presidentin vaalien tulosta tiedusteltaessa. Tämä näin pienenä loppukuriositeettinä aiheeseen.

(PV:n kuva-arkisto 2024)


OSIN-tietdot ehdokkaista:

Janne Jaakkola, 56, on Puolustusvoimien strategiapäällikkö. Hän on toiminut aiemmin muun muassa Pääesikunnan suunnittelupäällikkönä ja logistiikkapäällikkönä Pääesikunnassa. Hänellä on myös pitkä kokemus Utin jääkärirykmentistä niin Laskuvarjojääkärikoulusta kuin muistakin tehtävistä. Jaakkola oli Puolustusvoimain komentajan adjutantti vuosina 2004–2007.


Vesa Virtanen, 57, on Pääesikunnan päällikkö. Aiemmin hän on ollut muun muassa Puolustusvoimien henkilöstöpäällikkö ja Pääesikunnan suunnittelupäällikkö. Virtasella on monipuolinen kokemus erilaisista tehtävistä, ja hänkin on toiminut 2000-luvun alussa hetken Puolustusvoimain komentajan adjutanttina sekä sen jälkeen EU:n sotilaskomitean puheenjohtajan adjutanttina Brysselissä. Virtanen on myös valmistunut valtiotieteiden maisteriksi Helsingin yliopistosta vuonna 1994 pääaineenaan kansainvälinen politiikka.


Pasi Välimäki, 58, eroaa Jaakkolasta ja Virtasesta siinä, ettei työskentele tällä hetkellä Pääesikunnassa vaan on Maavoimien komentaja. Välimäen aiemmat pestit ovat olleet Puolustusvoimien operaatiopäällikkö ja Karjalan prikaatin komentaja. Hänellä on paljon kokemusta kansainvälisistä tehtävistä ja EMBA-maisteritutkinto Aalto-yliopistosta vuodelta 2010. Hän on myös valmistunut kansallisen turvallisuusstrategian maisteriksi Washington DC:n National Defense Universitysta 2016.








Puolustusvoimain komentajaksi on tarjolla vain miehiä, sillä palveluksessa olevassa kenraalikunnassa ei ole yhtään naista.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

FT8 SM-sprint, osa 10

  FT8 yhteydet 11.12.2024 / SM-cup Keskiviikkona käytiin vuoden viimeinen FT8-cupin osakilpailu; järjestysnumeroltaan kymmenen (10). Marrask...