perjantai 19. tammikuuta 2024

GPS-häirintä on tullut jäädäkseen (?)

 

GPS-häirintä 18.1.2024 (gpsjam.org)

GPS-häirintä on kasvava ongelma, joka voi vaikuttaa satelliittinavigointijärjestelmien toimintaan. Häirintä voi olla peräisin esimerkiksi auton tupakansytyttimeen kiinnitetystä kiinalaislaitteesta tai vieraan valtion hybridivaikuttamisesta. GPS-häirintään käytettävät pikkulaitteet ovat yleistyneet, ja niiltä suojautuminen on tärkeää. Häirintälaitteet lähettävät tyhjää roskasignaalia samoilla taajuuksilla, joita satelliitit käyttävät viestintäänsä. Tämä voi aiheuttaa ongelmia esimerkiksi lentoliikenteelle ja sähkönsiirrolle.

Näitä internetin kauppapaikoilta löytyviä pikkuhärpäkkeitä löytyy myös erityisesti erilaisten mobiiliverkkojen häirintään ja blokkaamiseen. Samoin kuin ajoneuvoihin sijoitettavat tutkanpaljastimet, ovat nämäkin laitteet kiellettyjen laitteiden listoilla. Laitteilla saadaan tehokkaasti suojattua esimerkiksi joku neuvottelutila tai vastaava puhelimien ja mobiili verkkojen käytön osalta. Viranomaisillahan on kyky sulkea mobiiliverkot esim. silloin kun ollaan epäilyttävän paketin (pommi) kimpussa, jonka laukaisuun saatetaan käyttää nykyään niin yleistä matkapuhelinta.

Kuvassa on häirintätilanne eiliseltä vuorokaudelta: ainoa ihmeellisyys siinä lienee tuo häirintäkenttien määrä Mikkeli - Joensuu välillä. Olisikohan tämä osana tai jopa seurauksena siitä, että NATO-allianssin valvontalentokone oli liikkeellä noihin aikoihin juuri tuollakin alueella (?). Se, mitä tulee tuohon Pietarin alueen häirintäkarttaan, ei ole mitenkään poikkeavaa, koska kartta häirinnän osalta on ollut jo pitkään tuon näköinen. Ukrainan tekemällä tiedustelulennolla Pietarin öljynjalostamon ylle ei ole mitään tekemistä tuon ilmiön kanssa.

Mitä tulee GPS-häirintään, on tämä yleistä silloin kun suurvaltioiden päämiehet ovat liikkeellä turvallisuusorganisaatioineen. Itse olin vuonna 2017 heinäkuussa todentamassa täkin ilmiötä, kun Venäjän presidentti saapui vierailulle Savonlinnaan. Monia muitakin mielenkiintoisia, viestiteknisiä ilmiöitä tapahtui kyseisen vierailun aikana, mutta niistä enemmän joskus toiste .😎

Toistaiseksi ei ole olemassa yksinkertaista ratkaisua GPS-häirinnän estämiseen. Sen kanssa on vähän niin kuin opittava elämään. Nykyiset sotilaspoliittiset kriisit maailmalla pitävät ainakin huolen siitä, ettei näiden häirintätapausten määrä tule vähenemään. Pitkille vaelluksille ja oudoille alueille suuntautuville retkille onkin hyvä ottaa mukaan se perinteinen paperikarttakin ja kompassi, koska GPS-saattaa tehdä yllätyksen käyttäjälleen 😊


Lähteet:

(1) GPS-häirintään käytettävät pikkulaitteet ovat kasvava ongelma .... https://yle.fi/a/74-20068305.

(2) Viranomainen salasi tiedot – Yle: Suomen gps-yhteyksiä häirittiin .... https://bing.com/search?q=GPS-h%c3%a4irint%c3%a4.

(3) Viranomainen salasi tiedot – Yle: Suomen gps-yhteyksiä häirittiin .... https://www.is.fi/digitoday/art-2000009361678.html.

(4) Gps-häirintä | Datasivusto: Suomen alueella runsaasti gps .... https://www.hs.fi/kotimaa/art-2000010091895.html.

(5) Itämerellä edelleen GPS-häiriöitä | Verkkouutiset. https://www.verkkouutiset.fi/a/itamerella-edelleen-gps-hairioita/.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

FT8 SM-sprint, osa 5

  Työskenneltyjä kilpa-asemia FT8 sprint -kilpailusarjan kevätkauden päättävä osakilpailu päättyi juuri. Tälläkin kerralla asemia oli mukava...