JS8-aaltomuotoa maailmalle (OH5KUY) 8.8.2021-16.1.2024 |
FT8 -moden vallankumouksen jälkeen kehittyi omalle ohjelma-alustalleen JS8Call. JS8 siis perustuu teknisesti FT8:aan sillä erotuksella, että JS8Call mahdollistaa sanomien ja viestien vaihtamisen radiotiellä hyvin heikoillakin signaaleilla ja muutoinkin hyvin haastavissa olosuhteissa radiotiellä. Toki tämän lisäksi JS8 mahdollistaa asemien kesken ns. CHAT-ominaisuuden eli voi keskustella eikä rajoittua vain signaaliarvoon ja omaan lokaattoriin kuten FT8 ja FT4 -aaltomuodoilla työskenneltäessä. FT8 onkin lähinnä DX-nikkareille eli niille, jotka haluavat työskennellä mahdollisimman moneen maahan (DXCC) helposti.
Tällä hetkellä JS8Call on siinä kehitysvaiheessa, ettei ohjelmistoon ole tullut päivityksiä pitkään aikaan. No, tuskin on ollut tarvettakaan, sillä ohjelmisto on toiminut hyvin ja käyttäjiä sillä on paljon.
JS8Call:n kehittäjä Jordan Sherer (KN4CRD) julkaisi ohjelmistoalustan JS8:lle jo tammikuussa 2019. Ohjelmakoodin kehittyessä ja käyttäjämäärien kasvaessa liityin itsekin JS8-käyttäjiin loppuvuodesta 2020. Reilu vuosi tämän jälkeen tuli toinen hieno "chat-mode" VarAC (VARA), joka on sitten saanut menestystä omilta osin. Nämä molemmat aaltomuodot (modet) sopivat oikein hyvin erilaiseen EMCOMM-toimintaan, jossa sanomaverkkoja pitää perustaa ja tietoa välittää haastavissa olosuhteissa kun esim. sähkönjakelu keskeytyy kokonaan, Internet kaatuu tai luonnonmullistukset rikkovat muun viesti-infran.
VARA:n myötä on itselläni tuon JS8Call:n käyttö jäänyt vähemmälle eli sitä tuleekin lähinnä testailtua joka kuukauden omana JS8-aktiviteettipäivänä. Tämä onkin hyvä tapa aktivoida JS8:aa ilman kilpailua ja kannustaa radioamatöörejä kokeilemaan modea eri taajuuksilla. Aktiviteettipäivinä on hauska ollutkin huomata, että mukaan on tullut asemia, jotka ilmoittavat olevan ensimmäistä kertaa äänessä JS8:lla. Sama ilmiö kuin VARA:lla.
24/7 JS8Call asemat löytyvät 40 metrin eli 7 MHz taajuudelta. Itse olen ollut aktiviteettipäivinä äänessä lähinnä 14 ja 28 MHz taajuuksilla. Siellä ei ole juurikaan ruuhkaa eikä häiriöitä, mutta yhteyksiä syntyy siitä huolimatta 😉 Toistaiseksi lokissa on vain 26 DCXX:tä eli "radiomaata", mutta eiköhän tuokin määrä tuosta kasva jos ja kun saan tuon toisen aseman valmiiksi (QRV), joka joutaa sitten päivystämään JS8:aa 7 MHz:lla.
73 de @ri
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti