perjantai 12. tammikuuta 2024

QRSS QRV

 

QRSS by OH5KUY 10 MHz 

Eilen pitämäni radioyhteyden innoittamana päätin kaivaa kaappien kätköstä vanhan, vuodelta 2016, QRSS-rakennussarjan esiin testattavaksi jälleen radioaalloilla. QRSS on käytännössä erittäin hidasta sähkötystä, jossa pisteet ja viivat ovat useidenkin sekuntien pituisia. Käytetyt lähetystehotkin ovat pieni. Itselläni tuo teho on vain n. 100 mW ! 

QRSS-signaalien osalta onkin hienoa katsoa kuinka hyvin pieni teho riittää signaalille, jotta se kuuluu jopa maapallon toisella puolella. Internettiin on liitetty koko joukko ns. "Grappereita",  jotka kuuntelevat noita QRSS:n pistetaajuuksia eri aaltoalueilla ja laittavat kuvaa internettiin havaitsemistaan signaaleista. 

Näin pienillä tehoilla toimittaessa onkin kaiken oltava ns tip-top -kunnossa, sillä heikkoa teho ei ole hukattavaksi huonoihin liittimiin, huonoon syöttöjohtoon tai epävireiseen antenniin.

Hienoa, että tuo rakennussarja suostui vielä toimimaan pitkäksi venähtänee levon jälkeen. Saas nähdä koska ja kun tulee ensimmäinen kuunteluraportti maailmalta.


73 de ARi

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

FT8 SM-sprint, osa 5

  Työskenneltyjä kilpa-asemia FT8 sprint -kilpailusarjan kevätkauden päättävä osakilpailu päättyi juuri. Tälläkin kerralla asemia oli mukava...