lauantai 27. tammikuuta 2024

WSPR-testi 26.-27.1.2024 (7 MHz)

 

TX (lähetys) 5W /7MHz/ Lappeenranta/ lanka-antenni

Itselläni ei enää moniin vuosiin ole ollut radioamatööritoiminnassa tavoitteena metsästää uusia maita (DXCC), vaan erilaiset kokeilut eri tekniikoiden kanssa. Toki jos kohdalle sattuu, niin uudet maatkin tilastoidaan lokiin mielellään.

Tälle vuodelle on aktivoitu jälleen pienten tehojen ja heikkojen signaalien käytössä. Tämä tekee asiasta mielenkiintoisen ja haastavan, koska milliwateilla saatava yhteys Välimerelle vastaa jopa enemmän kuin ison tehon aseman yhteys maapallon toiselle puolelle. Joku voisi sanoa "Wattia per kilometri" 😊

Aikaisemmissa kirjoituksissa ja kommenteissa toin esille tuon hitaan sähkötyksen (QRSS) kanssa tehdyn kokeilun 30 ja 10 metrin bandeilla. Nyt olikin vuoro testailla hieman tuota perinteisempää aaltomuotoa WSPR:n avulla. Laitoin testialustaksi tuon kellariin piilotetun radiolaitteiston ja kytkin siihen viimeisimmässä kilpailussa mukana olleen yksinkertaisen lanka-antennin. 

Ensimmäinen testaus olikin 7 MHz eli 40 metrin bandilla, joka on parhaimmillaan pimeänaikaan, mutta kyllä sillä vasta-asemia löytyy myös päiväjaksoilla. JS8-aaltomuodon asemat ovatkin pitänee 7 MHz:n jaksoaan yleisenä kokoontumispaikkana (7.078 MHz) heti aaltomuodon esittelystä lähtien.

Kuvista näkee hyvin kuinka tuo signaali on ollut kuultavissa maailmalla. Heikko signaali ja yksinkertainenkin antenni tarjoaa kuuluvun koko Euroopan alueelle. Ja ei tuo ihan huono ole ollut kuuntelussakaan, mistä merkkinä muutama EU:n ulkopuolinen signaali.

Hieman taustoitusta tuon WSPR:n osalta:

WSPR liittyy **WSPR (Weak Signal Propagation Reporter)** -protokollaan, joka on toteutettu tietokoneohjelmassa, jota käytetään radioamatöörien väliseen heikoilla signaaleilla tapahtuvaan radioviestintään. Protokollan (aaltomuodon) on suunnitellut Joe Taylor, K1JT, ja ohjelmistokoodi perustuu avoimeen lähdekoodiin. Avoimuuden takia myös WSPR on mukana monissa radioamatöörien ohjelmistojakeluissa ja sitä voidaan kehittää ohjelmiston osalta helposti.

WSPR on suunniteltu pienitehoisten lähetysten (QRP, QRPP) lähettämiseen ja vastaanottamiseen sekä erilaisten etenemisteiden (paths) testaamiseksi MF- ja HF-alueilla (keskipitkät ja lyhyet aallot). Lähetykset sisältävät aseman kutsun, Maidenhead-"koordinaatit"ja lähettimen tehon dBm. Ohjelma voi dekoodata signaaleja, joiden signaali-kohinasuhde on niinkin alhainen kuin −28 dB 2500 Hz:n kaistanleveydellä. Onkin mielenkiintoista havaita kun ruudulle tulee asematietoja tyhjältäkin kuulostavalta taajuudelta, eli ihmiskorva ei pysty edes aina kuulemaan näitä signaaleja. Onneksi on tuo digitaalitekniikka ja äänikortit ja prosessorit käytössä 😂

Tänään homma jatkuu 28 MHz (10 metrin) WSPR:llä. Jätetään tuo QRSS nyt hetkeksi rauhaan.


@ri

Lähde: 

 WSPR - ARRL. http://arrl.org/wspr.

 WSPRnet. https://www.wsprnet.org/drupal/.


RX (vast.otto) / 7 MHz/ Lanka-antenni /Lappeenranta


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

FT8 SM-sprint, osa 10

  FT8 yhteydet 11.12.2024 / SM-cup Keskiviikkona käytiin vuoden viimeinen FT8-cupin osakilpailu; järjestysnumeroltaan kymmenen (10). Marrask...