keskiviikko 3. tammikuuta 2024

Viestiteknistä peruskätköä penkomassa

Se perinteinen tukiasemaradio jolla hämättiin vastustajaa hienosti (KADRAN)

 Syksyllä 2023 sain viestin, jonka sisältö ei jättänyt kylmäksi. Viestin aiheena oli tuttuakin tutumpi viestitekninen kalusto, joka oli tullut taas päivänvaloon sitten vuoden 1994, jolloin kalustosta luovuttiin tai niin olisi ainakin pitänyt tehdä. Nyt päivänvaloon tullut kalusto kokonaisuudessaan on siitä arvokas, että se edustaa kokonaisuuden osalta ns. tukiasemakalustoa. Eli mukana on paljon "raskasta" viestikalustoa, jota ei ollut tarkoitettukaan jakaa maastoon sijoitetuille partioille.

Kun tästä kalustosta luovuttiin n. 1994 tuli käyttöön radiokaluston osalta LV-655. Tästä partioradiosta löytyikin sitten portaattomasti taajuuksia koko HF-alueelle ja siitä sai joko 5 Wattia tai 50 Wattia tehojakin. Tämä kalustohan on käytössä yhä tänäkin päivänä sissiradisteilla ja tiedustelijoilla, vaikka tilalle onkin tullut ja tulossa entistä monipuolisempia ohjelmistoradioita.

Joka tapauksessa peräkärrillinen tavaraa löytyi hyvin säilöttynä. Tässä katsaus kaluston osalta. Muutoin aiheesta tarkemmin toisissa postauksissa, jos tarpeen.

Kuva 1: kätkön salaperäinen puulaatikko.

Kuva 1: säilytyspaikastaan (hyvästä sellaisesta) löytyi pintapuolisesti hyvin säilynyt puuarkku / -laatikko. Kuvan laatikkoon olen laatikon avaamisen jälkeen laittanut sinettisiteet lukitussalpoihin. Laatikko sisälsi lähes kaiken materiaalin, joka nyt tulee esille. Kuvan laatikko siis peräkärryssä odottamassa kuljetusta Savonlinnassa lokakuussa 2023. 

Kuva 2: Racal MiniCall eli LV-664 radio oheislaitteineen

Kuva 3: Racal MiniCall:n sähkötysavain ja "luuripuhelin"

Kuvat 2-3: vuosina 1989 - 1994 aktiivisesti Rajan reservin toiminnoissa käytetty radio, LV-664, varusteineen oli säilynyt hyvässä kunnossa. Pikaisen testauksen jälkeen jopa virrat saatiin radioon ja se heräsi pitkästä talviunestaan jälleen henkiin. Tosin ei enää omalla akullaan. Siihen oli aika tehnyt tehtävänsä, mutta verkkovirran avulla toiminnot saatiin tarkastettua. Uusia akkupaketteja löytyy, jos ei muualta, niin kaupasta. Laitteessa olleet NiCd-akut antoivat vielä mitattaessa peräti 3.6 V jännitteen. Toimintojen kannalta olisi pitänyt olla reilu 11 V. Mutta hyvä näin. Puheluuri ja sähkötysavain ovat mainiossa kunnossa ja jopa niiden sovitinmodulikin osoittautui toimivaksi. Näin molemmat oheislaitteet saatiin kytkettyä radioon samanaikaisesti. Muuhun ei aikoinaan ollut tarvettakaan, sillä tällä kalustolla ei käytetty sanomalaitejärjestelmän laitteita tai muutoinkaan muita teknisiä ratkaisuja. LV-664 oli lähetystehoiltaan pieni, vain 1 Wattia! Mutta sekin riitti hyvin partiotoiminnoissa ja harjoituksissa. Kyllähän tuo 1 W kuuluu tarvittaessa hyvinkin pitkälle, mikä on todettu useasti.


Kuva 4: Radion kiteet taajuusjärjestyksessä


Kuva 4: LV-664 -kalustossa oli käytössä kuusi (6) kiinteää taajuutta. Käytössä olevat kiteen määrittelivät luonnollisesti nämä taajuudet. Viimeisin kideluettelo oli vielä hienosti liimattuna radion kylkeen, ikään kuin muistilapuksi. Kidetaajuuksia katsomalla huomaa, että ollaan liikennöity enimmäkseen tutulla 80 metrin aaltoalueella - muutamia reunataajuuksia huomioimatta. Näistä kidetaajuuksista jopa neljä kappaletta osuu sopivasti myös radioamatöörien käyttämälle taajuuskaistalle.

Kuva 5: Legendaarinen "Bird" -teho

Kuva 5: Käyttökunnossa ja useilla mittapäillä varustettu Bird -teho/SWR -mittari oli omassa kotelossaan varusteineen. Hieno kokonaisuus vielä nytkin. Tämä ei ollut yleensä mukana partiopäässä vaan ns. tukiasemavarustuksena.

Kuva 6: Laadukas "rolleriviritin" ml. SA



Kuva 6: Antenniviritin, jolla saa kätevästi viritettyä vaikka rautakangen tarpeen tullen. No, itse asiassa viritin oli tarkoitettu erilaisten lanka-antennien virittämiseen. Ja laitteen koon puolesta tämäkin varuste kuului tukiasemavarustukseen.

Lisäksi: Viestimateriaalin lisäksi varustuksesta löytyi täysimittainen, harustettava, kuuden (6) metrin masto; joka palveli tukiasemalla erityisesti VHF-taajuuksilla Yagi-antennien osalta. 
Erilaisia dokumentteja viestitoimintaan liittyen löytyi mm. seuraavasti:
  • Käytettävät radiotaajuudet (PV/RVL)
  • Viestiliikenne dokumentteja / sanomakirja
  • Harjoitussanomia ja niihin liittyviä erilaisia "kuvastoja" vihollisen kalustosta.
  • Ensimmäiset lukukappaleet / luonnokset Sissiradio-oppaasta
  • Vanha sähkötysaapinen
  • jne..jne....
Seuraavan kerran tällä kalustolla tullaan ääneen RjKK:n toimesta jossakin sopivassa yhteydessä.


@ri



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

FT8 SM-sprint, osa 5

  Työskenneltyjä kilpa-asemia FT8 sprint -kilpailusarjan kevätkauden päättävä osakilpailu päättyi juuri. Tälläkin kerralla asemia oli mukava...