tiistai 2. tammikuuta 2024

Hyvää alkanutta vuotta 2024 ISS:n siivittämänä

 

Kuva 1: Awardi - OH5-202 (SWL)

Kolmas kerta sanoi lopulta jälleen toden, kun tuolta Kansainväliseltä avaruusasemalta (ISS) yritettiin ilahduttaa radiokansaa SSTV-lähetyksillä. Kaksi edellistä yritystä olivat kaatuneet teknisiin ongelmiin - näin ainakin annettiin ymmärtää virallisissa tiedotteissa. 

Vuodenvaihteeseen oli suunniteltukin sitten hieman erilainen tapahtuma tämän aktivoinnin osalta. Ilmeisesti katsottiin, josko voitaisiin jotenkin varmistaa tuon tapahtuman onnistuminen. Ja onnistuihan se. Ja mikä mukavinta nyt oli mukana hieman ylimääräistä "twistiä" eli haastetta kuvien vastaanottamisessa.

Aikaisemmin kaikki kuvat on lähetetty ISS:n henkilöstön toimesta suoraan avaruusasemalta. Tällä kerralla tuo ISS toimi vain ns. toistinasemana eli ripiitterinä, joka välitti maa-asemalta lähetetyn kuvapaketin eteenpäin. Eli käytännössä oli sovittu sopivat maa-asemat eri puolilta maapalloa, jotka lähettivät kuvaa 144 MHz taajuudella ISS:lle, jonka toistin välitti signaalin takaisin 437 MHz:n taajuudella kuultavaksi. 

Tämä järjestelmä toimikin oikein hyvin eli kuvat saatiin liikkeelle maapallon kaikkiin kolkkiin. Tällä järjestelyllä haasteeksi kaikille kuuntelijoille muodostuikin tuo Doppler -ilmiö, joka pitäisi ottaa huomioon kun signaalia kuuntelee (ks. kuva 2). Tuolla perinteisellä 144 MHz:n taajuudella tuon Dopplerin vaikutus ei ole niin suuri ja toimeen tulee hyvin ilman erillisiä taajuusmuutoksia. Mutta mitä korkeammille taajuuksille siirrytään, niin sitä tärkeämmäksi tuon Dopplerin huomioiminen tulee. Vaikka loppupelissä kyseessä onkin muutamien kymmenin Hz:n muutos signaalissa on se erityisesti kuvien osalta tärkeää. 

Itse päivystin ISS:n 437 MHz kanavaa annetun aikataulun mukaisesti ja kymmenen vastaanotetun kuvan perusteella oli helppo todeta, että ilman Doppler-korjausta kaikista kuvista tuli vain reilu 25 % vastaanotetuksi. No, tämä riitti kuitenkin siihen, että pystyi todistamaan vastaanoton onnistuneen ja siten saamaan tuon hienon awardin (työskentelytodisteen, kuva 1)

73 @ri

Kuva 2: Dopplerin vaikutus radiosignaaliin.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

FT8 SM-sprint, osa 5

  Työskenneltyjä kilpa-asemia FT8 sprint -kilpailusarjan kevätkauden päättävä osakilpailu päättyi juuri. Tälläkin kerralla asemia oli mukava...