perjantai 5. tammikuuta 2024

Aamudigillä maailmalle - ajatuksia radioaalloilla maailmanpoliittisesti

 


Aamun, 4.1.2024 digiyhteyksiä

Aamun radiokelien tarkastelujen jälkeen ajattelin viettää hetken perinteisellä 14 MHz:n bandilla ja Olivia modulaatiolla: tarkemmin Olivia 8/250. Olivia eli ns. "haamumode" on hieno ja mielenkiintoinen yhteystapa radioaalloilla; se toimii hyvin heikoissa ja häiriöisissäkin signaaliympäristöissä. Toki nykyään monia muitakin uudempia modulaatioita, jotka ovat hyviä hankalissakin radiokeleissä.

Tälle aamulle (arkiaamu) innostusta hieman lisäsi se, että taajuudelta kuului paljon muutakin kuin FT8-liikennettä eli ihan oikeita operaattoreitakin olisi tarjolla ei pelkästään tietokoneita 😊. Ennen Ukrainan sotaa oli hyvin suosittua ottaa osaa venäläisiin digitapahtumiin; niitä järjestettiin ammattitaitoisesti useampaan kertaan vuodessa ja asemia oli runsaasti työskenneltäviksi. Sodan jälkeen tuo tilanne muuttui aika radikaalisestikin, sillä venäläiset amatöörit suljettiin pois monista kansainvälisistä kilpailuista, puhumattakaan kansallisista radiomittelöistä. Tässä mielessä jakaannuttiin voimakkaasti kahteen eri blokkiin. Mitä tulee radioamatööriharrastukseen eihän tällaista blokkiintumista olisi pitänyt syntyä; koska harrastus on haluttu pitää erossa niin uskonnosta kuin politiikastakin.

No, joka tapauksessa asiaa sen enempää ruotimatta siirryin bandille ja tarjosin omaa kutsuani, katsomatta edes mitä asemia taajuudella oli. Ensimmäinen yhteys tulikin nopeasti Ranskaan. Tämän jälkeen olikin sitten vuorossa "Moskova", josta tuli useampikin asema lokiin. Tätä auttoi tietysti se, että venäläisillä amatööreillä oli menossa oma tapahtuma THOR11 -modulaatiolla ja minun ohjelmisto muutti modulaation Oliviasta THOR:iin automaattisesti kun ensimmäinen Venäläinen asema vastasi. Hyvin tuntui OH-päänahka vielä kelpaavan ja monilla näkyi olevan vielä tuo allekirjoittaneen nimi ja muutkin tiedot tallessa aikaisemmista yhteyksistä.

Kuvassa näkyy hyvin kuin kaksijakoisesti aamun yhteydet menivät: tasapuolisesti Länsi-Eurooppaan ja Venäjälle. Oli hieman ikään kuin vedenjakajana tässä tapahtumassa 😉 Lokiin tuli yksi "uusi" valtiokin eli Donetskin alue Ukrainasta, joka on ottanut itselleen maatunnuksen D tai D1 sen jälkeen kun liittyi Venäjään. No, virallista kansainvälistä tunnustusta tuolla kutsulla ei ole, mutta pitihän sekin "workkia" pois ihan mielenkiinnosta. Niin, ja tuo QSL-korttikin tuli jo asemalta!

QSL Donetskista 4.1.2024

Tuossa HRWP (HamRadioWithoutPolitics) hengessä mennään kohti uusia haasteita.


@ri



HAM RADIO WITHOUT POLITICS

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

FT8 SM-sprint, osa 5

  Työskenneltyjä kilpa-asemia FT8 sprint -kilpailusarjan kevätkauden päättävä osakilpailu päättyi juuri. Tälläkin kerralla asemia oli mukava...