sunnuntai 21. elokuuta 2022

Sissiristi kunniaan !

Sissiristi ja muuta heraldiikkaa Rajamuseon näyttelyssä 2022

Joukko-osastoissa on perinteisesti palkittu hyvistä ja kiitettävistä suorituksista mm. jakamalla erilaisia ansioristejä. Omasta arkistostakin niitä löytyy varusmiesajoilta muutama kappale.

Nyt esille nostamani "Sissiristin" osalta nousi tässä viikolla mielenkiintoinen kysymys, johon ei suoraa vastausta ole vielä löytynyt. Asia heräsi ns. henkiin kun kävin RjKK:n edustajana vaimoni kanssa tutustumassa sulkeutuvaan Rajamuseon näyttelyyn Imatralla. 

Eräässä vitriinissä oli mielenkiintoinen merkki: sissiristi. Sissiristiä on tietojen mukaan jaettu vuodesta 1982 lähtien Rajan kyvykkäimmille varusmiehille. Rajavartiolaitoksen edesmennyt päällikkö kenraaliluutnantti Ilkka Laitinen oli vuonna 1982 yksi ensimmäisistä, joka kyseisen ristin sai palvelusaikanaan Pohjois-Karjalan rajavartiostossa. Vaikka Laitinen sai urallaan paljon muitakin mitaleja, käytti hän sissiristiä esillä virkapuvussaan.

Itse sain kyseisen huomionosoituksen vuonna 1987 Imatran Immolassa. Olin juuri siirtynyt rajavartijan peruskurssilta Sissikomppaniaan (SissiK) kouluttajaksi VA-vakanssilla, kersantiksi. Vähän kuin "varkain" pääsin nuoresta iästä huolimatta pian komppanian viestikoulutusvastaavaksi eli työskentelemään partioradistien kanssa. No, tähän lienee ohjannut hankittu sähkötystaito ja muukin kiinnostus radioviestintään.

Sissiristiin tämä tausta liittyy niin, että vuoden suurimman tiedusteluharjoituksen jälkeen tuli komppaniaan kuulemma hyvää palautetta viestiliikenteen toimivuuden osalta: partiosanomia oli lähetetty ja vastaanotettu niin sanomalaitteilla kuin hieman oudommalla sähkötykselläkin, mikä oli kiinnittänyt huomiota yläjohtoportaissa. Lisäksi komppaniassa laaditut viestiliikenneperusteet olivat osoittautuneet hyviksi, sillä radiotiet toimivat. Tällä kerralla nuo perusteet olikin laadittu muutoin kun ns. "mutu-tuntumalla" eli otettu huomioon taajuuksia valittaessa vuorokaudenaika, auringon aktiivisuus ja muut radiokeliennusteessa tärkeät seikat.

Varusmiesjoukon kotiutuessa oli itselleni melkoinen yllätys kun silloinen komppanian päällikkö, kapt Seppo R, luki palkittujen nimiä. Oman saapumiserän osalta ristit tulivat luonnollisesti kunnostautuneille varusmiehille, mutta samalla tuli kyseinen risti myös itselle. Kun kysyin asiaa myöhemmin kapt R:ltä, hän kertoi, että eihän tuossa mitään ihmeellistä, olet vielä VA-vakanssilla (melkein kuin varusmies hi..) ja kyllähän nuo perusteet täyttyivät vaikka peruskoulutus aikoinaan onkin hankittu Rakuunoissa.

Itselleni heräsi nyt museolla käynnin jälkeen kaksikin perustavaa laatua olevaa kysymystä, joihin varmaan joskus löytyy joku järkevä vastauskin:

1. Omalta osaltani katsoisin, että oli vuonna 1987 jo ns. "vaki-virassa", joten olisikohan kyseessä mahdollisesti ensimmäinen tapaus, jossa kyseinen tunnustus Sissiristin muodossa on jaettu henkilökuntaan kuuluvalle? 

2. Vuonna 1991 alipäällystönperuskurssit suoritettuani kysyin henkilöstötoimialan suunnalta, josko tätä Sissiristiä voisi käyttää Rajan juhlapuvussa, muiden virka-ansiomerkkien rinnalla. Tuolloin vastaus oli jyrkkä EI ! Asian puiminen jäikin sitten siihen ja merkki löysi paikkansa (onneksi) muiden merkkien joukosta "miljoonalaatikosta". Tänään tulikin mieleen, että ilmeisesti pitää olla vähintään kenraaliputkessa, jotta Sissiristiä voi kantaa virkapuvussa tai sitten ohjeistukset ovat vuosien saatossa muuttuneet, mitä pidänkin todennäköisimpänä vastauksena.



 

Sissiristi vm. 1987 (va-kersantti)

Kohti uusia haasteita ja ihmetyksiä.....


//ARi\\

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

FT8 SM-sprint, osa 10

  FT8 yhteydet 11.12.2024 / SM-cup Keskiviikkona käytiin vuoden viimeinen FT8-cupin osakilpailu; järjestysnumeroltaan kymmenen (10). Marrask...