Näin vuoden vaihtuessa ja ehkä kuluvan talven kireimmän pakkasjakson mellastaessa on hyvä hetki luoda katsaus myös oman lintulaudan tapahtumiin. Heti vuoden vaihduttuahan alkoikin todella kireä pakkasjakso koko Suomessa, joka toi jo tullessaan 2000-luvun uuden pakkasennätyksenkin, -42.3 C, joka mitattiin Enontekiöllä 4.1.2024. Saas nähdä jääkö tuo ennätys tämän talven osalta voimaan - toivottavasti.
Pakkasten kiristyessä ja tuon ravinnon hakuun tarvittavan valoisan ajan ollessa lyhyimmillään ovat ruokintapaikat ehdottoman hyviä paikkoja selviytymiseen ankaran talven osalta: ruokaa on tarjolla ja paikka tiedossa - ei tarvitse käyttää energiaa etsimiseen. Monesti tuo "sopu sijaa antaa" -periaate ruokintapaikallakin toimii ja kaikki saavat hieman energiaa yön ylitse selviytymiseen. Melkoista selviytymistaistelua siis tuo talvilintujen elämä.
Näin kovalla pakkasjaksolla linnut käyttävätkin tehokkaasti tuon valoisan ajan ruoan etsimiseen ja tietysti itse ruokailuunkin. Kotipihalla ensimmäiset linnut tulevat jo ennen kuin aamun hämärän hetki on ehtinyt valjeta. Useimmat linnut viettävätkin lähes koko päivän ruokintapaikan läheisyydessä joko metsän reunapuissa tai pihan pensasaidoissa. Välillä pitää levätäkin ja olla suojassa pedoilta ettei tule itse syödyksi.
Mitään superharvinaisuuksia ei ruokinnalla ole vielä havaittu, mutta paljon mielenkiintoista toimintaa kylläkin. Harvinaisimmat lajit, jotka ovat vierailleet ruokinnalla ovatkin, harmaapäätikka, pähkinähakki ja pähkinänakkeli. Toki metsätiaisten vierailut ovat aina hienoja tapahtumia. Tällä kaudelle paikalle on eksynyt vain töyhtötiainen. Kuusi- ja hömötiaisia odotellaan kovasti.
Tikoista on luonnollisesti tuo tuttu käpytikka käynyt päivittäin verottamassa rasvapötköä. Hyvä niin, sillä samalla se ajaa uteliaat närhet ainakin hetkeksi hieman sivummalle, jolloin tarjoutuu taas tilaisuus pikkulinnuillekin tulla hakemaan ruokaa.
Kuukauden lopulla on jälleen tuo vuotuinen Pihabongaus -tapahtuma, jossa kotipihoilta lasketaan jälleen tunnin ajan talvilintujamme. Silloin taas selviää tuloksista mitä lintumaailmassa tapahtuu talvilintujen osalta.
Hyviä havaintoja kotipihojen ruokinnoille, ja jos ei omaa ruokintaa ole mahdollisuus järjestää niin hyvä mahdollisuus havaita talvilintuja on seurata niitä vaikka WWF:n luontoliven kautta ihan omalta kotisohvalta. Toki muitakin kivoja ruokintapaikkakameroita netistä löytyy niitä etsiville.
@ri
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti