lauantai 6. tammikuuta 2024

Viestiteknistä peruskätköä penkomassa, osa 2

 

Hyss......

Tuohon aiemmin viikolla julkaisemaani "paljastukseen" liittyen sain muutamia kyselyjä tuohon oheismateriaaliin liittyen, joten tässä vielä muutamia kuvia tuosta kirjallisesta puolesta.

Lisäksi: 

Erilaisia dokumentteja viestitoimintaan liittyen löytyi mm. seuraavasti:

Käytettävät radiotaajuudet (PV/RVL)

Viestiliikenne dokumentteja / sanomakirja

Harjoitussanomia ja niihin liittyviä erilaisia "kuvastoja" vihollisen kalustosta.

Ensimmäiset lukukappaleet / luonnokset Sissiradio-oppaasta

Vanha sähkötysaapinen

Kuva 1: Dokumentaatiota ja muuta esineistöä kätköstä

 Viestimateriaalin oheen oli huolellisesti tallennettu myös kirjallista dokumentaatiota, jota ei ollut ajan hammas purrut. Kosteuskaan ei ollut päässyt pesimään kätkölaatikkoon, muutoinhan tuo radiokalusto ja erityisesti paperit olisivat menneet käyttökelvottomiksi hyvinkin nopeasti.

Kuvassa 1 on osa materiaalista, jota tuosta tukiasemalaatikosta löytyi. Jo vuonna 1993 oltiin kiinnostuneita tutkimaan tietotekniikan mahdollisuuksia, joten vapaahetkinä oli hyvä lukaista ajan Osto-opasta. Myös "Partion Viestitoiminta - ohjeeseen" annettiin lausuntoja, joten lukukappale oli hyvä olla mukana. Tosin näistä ensimmäisistä versioista pidettiin paremmin kuvaavana nimenä "naurukappale" 😊

"Tiedustelukäppyrä" oli ns. koostettu aihepiirin mukainen nidottu monistenippu, jossa oli keskeisiä asioita koottuna yksiin kansiin. Käytössä oli myös kuuluisa "Sissikäppyrä". Viestidokumenttien (ei kuvassa) lisäksi joukossa oli luonnollisesti muistilistat käytettävistä Q- ja Z-lyhenteistä, joita erityisesti sähkötyksellä käytettiin - toisinaan myös puhesanomissakin. Myös Rajan käytettävät radiotaajuudet oli luetteloitu, jotta tarvittaessa olisi osattu siirtyä oikealle taajuudelle, mikäli muutoksia olisi pitänyt viestiperusteisiin laatia. Toki kidekoneilla toimittaessa ei tätä ongelmaa juuri ollut koska kiteet määrittivät nuo käyttötaajuudet (QRG), mutta kun myöhemmin otettiin käyttöön LV-665 -kalusto, jossa koko HF-alue oli käytössä, tuli nämäkin dokumentit tarpeeseen.

Taustalla on vielä kaksi lähes iskemätöntä marssikompassia, jotka toimivat tänäkin päivänä erittäin hyvin eikä mahdollinen GPS-häirintä tai paristojen loppuminen häiritse niiden käyttöä.


Kuva 2: Ohjeet esikunnasta ja käyttömanuaali radioon

Kuva 2: Kalusto saatiin aikoinaan erityisjärjestelyin PV:n suunnalta Rajan käyttöön. Kun kalustosta 1994 luovuttiin se poistettiin kirjanpidosta ja jätettiin ns. käyttövaraksi koulutuskäyttöön rajareserville. Kaikkiaan partiokalustoa oli käytössä kuusi "settiä"; joilla saatiin varustettua harjoitukseen kaksi kaksimiehistä (tuolloin ei naisia vielä palvellut Rajalla tai PV:ssä) partioita sekä yksi tukiasema. 1994 jälkeen kaluston osalta siirryttiin sitten paremmin tarpeita vastaavaan LV-665 -kalustoon, joka palvelee vielä tänäkin päivänä.

Kuvassa alkuperäinen RacallMiniCall -ohjekirja ja hivenen harvinaisempi FAX-sanoma "Vartiolaitoksen esikunnasta", päivättynä 19.5.1989. Tuo päivämäärä voisi olla sitten vaikka se, jolloin tämä kalusto ja koulutuskokonaisuus otettiin virallisesti käyttöön.


@ri


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

FT8 SM-sprint, osa 5

  Työskenneltyjä kilpa-asemia FT8 sprint -kilpailusarjan kevätkauden päättävä osakilpailu päättyi juuri. Tälläkin kerralla asemia oli mukava...