torstai 11. tammikuuta 2024

VarAC -yhteyteni tilastojen valossa tarkasteltuina

 

Kuva 1: VARA-HF/ VarAC yhteydet, OH5KUY 7.1.2022-10.1.2024


07/01/2024 11:42:05 - PSKReporter: Sending accumulated records

07/01/2024 11:42:27 - Switching to Slot 1

Tästä se uuden digimoden käyttöönotto alkoi osaltani. Tosin, jos ihan tarkkoja ollaan, niin ensimmäinen ohjelmistopaketti tuli ladattua jo 3.1.2022 (v2-7-2). Muutaman hetken tuumailtuani ja ohjelmiston ominaisuuksiin ja asetuksiin tutustuttaessa tuli sitten laitettua ensimmäiset databitit "eetteriin".

Tämän jälkeen tuon ohjelmiston käyttö viestinnässä on ollut lähes päivittäistä rutiinia radioaktiviteettien joukossa. Hienoa on ollut havaita kuin hyvin tämä monipuolinen viestintäsovellus on saanut suosiota maailmalla. Alun hieman hitaan käynnistyksen jälkeen, nyt näkee jo runsaasti asemia tuolla 14 MHz:n kutsutaajuudella (14.105 MHz). Syynä suosioon on osittain ollut se, että ohjelmiston osalta on tehty laajat, monikieliset, dokumentit niin käyttöön kuin asennukseen. Ja niitä päivitetään myös. Ohjelman kehitystyö ei ole jäänyt paikoilleen, vaan uutta koodia uusilla ominaisuuksilla tulee vuoden mittaan useita kertoja.

 

Kuva 2: VarAC pitää omaa tilastointia operaattorin toimista - hienoa!

Tilastoja tutkaillessani tuli pari kohtaa hieman yllätyksenä, jopa itsellenikin: reilun 2 vuoden aikana on tullut pidettyä 807 yhteyttä, joista pisin yhteys on ollut peräti 49 minuuttia. Muistikuvani mukaan kyseinen yhteys oli Italiaan (IK5JRZ), jolloin vaihdettiin infoja monista harrasteeseen liittyvästä asiasta ja erityisesti testailtiin ohjelmiston toimivuutta eri tilanteissa.

Tänään tuli pidettyä juuri toinen reilu 40 minuuttinen yhteys Britaniaan (kuva 2), jolloin päästiin asiaan QRSS-majakan käytöstä. Itselläni sattui olemaan kaapissa yksi käyttämätön odottelemassa parempia päiviä (innostusta) ja vasta-asemalla oli hieno järjestelmä joka nimenomaa kuunteli ja raportoi internettiin ko. majakoit (QRSS = Very Slow Morse Code).

Kuva 3: päivä pitkä (40 min) yhteys 28 MHz:lla Britaniaan.

vy 73 de ARi

...-.-

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

FT8 SM-sprint, osa 5

  Työskenneltyjä kilpa-asemia FT8 sprint -kilpailusarjan kevätkauden päättävä osakilpailu päättyi juuri. Tälläkin kerralla asemia oli mukava...