Ajalta ennen.... |
En vielä puoli vuotta sitten olisi uskonut kuinka heikosti tuo Venäjän armeija toimii ja osaa käyttää resurssejaan oikeassa sodankäynnissä. Maan rajojen sisällähän tuo onnistuu helposti omia kansalaisiaan vastaan, mutta sitten kun vastassa on se "oikea" vihollinen, tilanne muuttuu totaalisesti. No, tämähän on nähty jo aikojen saatossakin, jos muistellaan ns. Talvisodan -opetuksia 1939-1940.
Olisi kyllä luullut, että Venäjän "ylikapellimestari", Putin olisi osannut jo historiankin valossa hoitaa asiat paremmin, sillä hänen suosikki aineensa koulussa olivat historia ja saksankieli. Onneksi asiat eivät aina etene kuten olisi oletettavaa, vaan se isompikin löytää haastajan.
Jos ei mitään muuta sodankäyntitaitoon tule opiskeltua, niin kyllä nuo Sun Tzu:n opit kannattaisi ainakin käydä keskeisimmiltä osin kertaamassa, ennen operaatioihin ryhtymistä. Nostan tässä joitakin keskeisimpiä Sun Tzun ohjeita arvioitaviksi.
- Sotataidon huippu ei ole sadan voiton saavuttaminen sadassa taistelussa. Sotataidon huippu on vihollisen kukistaminen ilman taistelua.
- Kohtele vankeja hyvin ja pidä heistä huolta.
- Voittamattomuus perustuu puolustukseen, voiton mahdollisuus hyökkäykseen.
- Kun oma voima on riittämätön, puolustaudutaan, kun se on runsas hyökätään.
- Armeijaa voidaan verrata veteen, sillä samoin kuin vesi välttää ylämaata ja kiiruhtaa alaville maille, välttää armeija voimaa ja iskee heikkouksiin.
- Ja kuten vesi muovaa uomansa maaston mukaan, niin armeija rakentaa voittonsa suhteessa viholliseen.
- Ja kuten vedellä ei ole pysyvää muotoa, ei sodassakaan ole pysyviä olosuhteita.
- Mikään ei ole vaikeampaa kuin tehdä sotaliike. Manööverin vaikeutena on tehdä kiertotiestä kaikkein suorin tie ja kääntää epäonni omaksi eduksi.
- Älä aja vihollista nurkkaan.
- Sodan ydin on nopeus. Käytä hyväksesi vihollisen valmistautumattomuutta, kulje odottamattomia reittejä ja iske siellä, missä hän ei ole valmistautunut.
Hyvä on myös muistaa;
Tärkeää on vihollisen voiman oikea arviointi, ja siinä merkitsevät "hallitsijan" ja kansan väliset suhteet paljon. Rakastettu ja arvostettu "hallitsija" on kova vastustaja koska hän voi nojautua tyytyväiseen, taistelutahtoiseen kansaan. Aliarvioiminen on kohtalokasta. ( Wolf H. Halsti, Ye.eversti,evp., Valt.tohtori h.c.)
Важна правильная оценка силы врага, и в этом большое значение имеют отношения между «правителем» и народом. Любимый и уважаемый "правитель" - жесткий противник, потому что может положиться на довольных, настроенных на борьбу людей. Недооценка губительна. ( Wolf H. Halsti, Ye.eversti,evp., Valt.tohtori h.c.)
Shakki ja matti - Chessmate!
//ARi\\
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti