tiistai 19. huhtikuuta 2016

Suurta uheilujuhlaa

QRSS-majakka (OH5KUY) - ylempi merkkijono
Maanantai ei yleensä ole se viikon parhaimmaksi päiväksi mainostettu viikonpäivä. Eilinen päivä hieman muutti tätä käsitystä osaltani. Ei yksinomaan sen takia, että maailman radioamatööripäivä sattui juuri sopivasti eiliselle - teemaan liittyen sain tammikuussa mainostamani QRSS-lähettimen valmiiksi ja laitoin ensimmäiset signaalit eetteriin.
Tosin komponenttien osalta lähetin oli ollut valmiina jo muutaman viikon, mutta päätin sen aktivoida sen vasta näin "teemapäivänä".  Onhan se aina hieman jännää kun laittaa ensimmäistä kertaa virrat päälle laitteeseen. Koska mitään savua tai muuta outoa ei ilmennyt olikin syytä katsoa kidetaajuutta monitoroivalta radiolta, että minkälaista signaalia sieltä maailmalle puski.
Pienten säätöjen jälkeen signaalimittarikin hyppäsi eloon, mikä oli merkkinä siitä että jotain signaalia syöttökaapeliin laitteesta lähti. Laitteeseen kytketyllä 6 Voltin paristokytkennällä saadaan lähettimestä ulos peräti 120 mW nyt. Juuri sopivat tehot QRP-työskentelyyn hi...
Signaalikin näytti monitorissa oikein hienolta ja puhtaalta, joten rakentelun osalta kaikki näytti onnistuneen aika hyvin.
Nyt tehtyjen testien jälkeen onkin hyvä viedä laite varsinaiselle työskentelypaikalle kesämökille. Siellä on jo valmiiksi varattuna kiinteä antenni 30 metrin jaksolle. Laitteen työskentelytaajuushan on 10.140 MHz.
Toivottavasti tässä tulevan kesän tai viimeistään syksyn aikana joku maailman monitoriasemista onnistuu nappaamaan tuon OH5KUY -signaalin onnistuneesti. Mikäli näin käy, niin Wattia per kilometri -arvoksi tulee melkoisen hyvä!

QRSS valmiina 


OH5KUY // ARi

Oma valokuva

Born: March 1965
Married with Leila
Other familymembers:
  • Sina (1991) girl 
  • Aapo (2007) Tibetan spaniel (!2013!)
  • Tapsa (2013) Hamster (!2014!)
  • Wiljo (1985) Turtle
 
Hamradio operator since 1991.
Using callsign: OH5KUY

Twitter