keskiviikko 29. marraskuuta 2023

Peruskätkö "kylmän sodan" aikakaudelta

Kätkömateriaali kuljetuskunnossa 20.11.2023 (kuva 1)

Syksy 2023 toi mielenkiintoisen viestin asiasta, jota ei olisi pitänyt enää olla olemassakaan - muutoin kuin muistikuvissa. Asia liittyi toimintaani kylmän sodan viimeisinä vuosina, jolloin harrastettiin silloisen työnantajan toimeksiannosta eräänlaista MPK-toimintaan testaamalla ja perustamalla viestiasemia ja -yhteyksiä kaakonkulmalla. Asiaan ja sen hoitamiseen liittyi paljon mielenkiintoisia käänteitä, mutta niistä pitää koostaa joskus erillinen tarina, koska nuo aiheeseen liittyneet 30 -vuoden salassapitomääräyksetkin ovat jo menneet ohitse, eikä niillä enää ole sellaista taktista/strategista merkitystä muutoinkaan.

Tuossa "exMPK"-toiminnassa johdossani oli parhaimmillaan viisi (5) radioasemaa operaattoreineen, jotka eivät olleet ns. aktiivipalveluksessa. Kaikkia operaattoreita yhdistikin lähinnä sama työnantaja tai varusmiespalvelus rajalla. Tämän lisäksi piti olla ns. kipinää tai paremminkin innostusta asiaan sekä luonnollisesti joku viestialan koulutus. Myöhemmin vaatimuksiin lisättiin myös sähkötysvaatimus 55 merkkiä/minuutissa.

Joukosta käytettiin tuolloin lyhennettä "RjKK/REW". Tämä tai paremminkin nämä lyhenteet olen tuonut esiin monissa nykyisissä SOME-postauksissa, jossa ne ovat mukautuneet tarkoittamaan Rajakarhunklaania (RjKK) ja Rajan Elektronista tiedustelu- ja viestitoimintaa. Tämä toiminallinen osuus oli tuolloin hyvin harvojen tiedossa, eikä ollut muutoin tarpeenkaan. "Isolta kirkolta" (Helsinki) löytyi tuki ja ohjaus, maakunnista tarpeeksi innokasta suoritusporrasta aiheeseen liittyen.

REW-toiminnan aktiivista aikaa olivat vuodet 1989 - 1996. Tosin vielä 2000-luvulle tultaessa pidettiin muutamia omia, ns. vapaaehtoisia kertausharjoituksia aiheen ympärillä, mutta tuolloin ei enää ollut näitä nyt löydettyjä varustepaketteja käytössä. Toiminnan konsepti olikin muuttunut sellaiseksi, että mukana olevilla operaattoreilla oli jo valmiina käytössä ns. kaupalliset radio, joita oli hieman muutettu niin, että niillä voitiin kommunikoida koko HF-alueella tarvittaessa. 

Käytössä ollut vanha kalusto on poistunut kuulemma niin PV:n kuin Rajan kirjanpidosta jo 1994 erilaisten hylkäysten myötä. Osa on ilmeisesti palautunut ns. varikkokiertoon romutettavaksi, mutta sitten osa on näköjään jäänyt vielä odottelemaan aikoja parempia 😉. 

Tämä nyt löydetty kätkö tuli esiin, kun eräs mukana ollut operaattori poistui taivaalliseen armeijaan ja lähiomaiset löysivät laatikon kätköpaikastaan. Laatikossa oli varusteiden lisäksi myös dokumentteja, joista löytyi vanhat yhteystietoni, joten yhteydenotto noilta osin oli helppoa. Onni onnettomuudessa oli se, että laatikko oli hyvin säilytetty (ei sään armoilla) ja se oli ns. tukiasemapaketti, joka sisälsi hieman enemmän kalustoa kuin muut toiminnassa mukana olleet ns. peruspaketit. Itse asiassa näitä tukiasemapaketteja ei ollutkaan kuin yksi. Kaikki muut olivat pienempiä viestilaatikoita radiokalustoineen.

Palaan laatikon sisältöön tarkemmin tuossa Itsenäisyyspäivän jälkeen (6.12.2023) tässä blokissa. Toki Itsenäisyyspäivänä on mahdollista, että osallistun päivän viettoon muiden sotilasradioamatöörien ja -asemien kanssa laatikosta löytyneellä radiolla!

Huom: kuvassa 2 olen poistanut laatikon lukot ja korvannut ne nippusiteillä ja sinetillä. Oli hauska huomata, että hallussani ollut vanha avain toimi vielä eikä lukkoja tarvinnut murtaa. Kyllä Abloy osaa.

Huom2: mukana ollut HF-antenni ei ollut osana kätköä, vaikka löytyikin saman operaattorin jäämistöstä.

@ri 


Kätkölaatikko ja sen mukana pelastettu vanha HF-antenni 20.11.2023 (kuva 2)
 
 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

FT8 SM-sprint, osa 10

  FT8 yhteydet 11.12.2024 / SM-cup Keskiviikkona käytiin vuoden viimeinen FT8-cupin osakilpailu; järjestysnumeroltaan kymmenen (10). Marrask...