maanantai 27. helmikuuta 2023

Avaruussäässä tapahtuu: revontulet loiskuaa ja radiomajakat suhisevat lupaavasti

 Auringossa sattuu ja tapahtuu jälleen. Viime viikon lopulla havaittu koronapurkaus tai purkaukset (CME = Coronal Mass Ejection) aiheutti maapallon ilmakehissä monenlaista "sekaannusta". Useimmille näiden purkausten tuomat hiukkaset tarjoavat otolliset "kelit" revontulien havainnointiin, niin nytkin. Viime yönä tuo geomagneettinen myrsky saavutti tason G3, viisiportaisella asteikolla, eli myrsky oli tasoltaan voimakas. Revontulia olikin nähtävillä jopa Suomenlahden eteläpuolisilla alueilla. Lähes pilvetön sää suosi myös havainnointia näiltä osin. 

Myös radioamatööreille ja muille "sähkömagneettisesta viestityksestä" kiinnostuneille nuo auringon tarjoamat hiukkaset tarjoamat mahdollisuuksia mielenkiintoisiin radioyhteyksiin. Siinä missä perinteisen lyhytaaltoalueen (HF) signaalit vaimenevat tai menevät peräti "Blackout -tilaan", ovat nyt korkeammat taajuudet VHF/UFH vastaavasti aktiivisina: VHF-taajuuksilla toimivat revontulimajakat tulevat ääneen omalla mielenkiintoisella "aurorasoundillaan" (kuva 2) Radiomajakoiden ääni ei ole terävää ja tasalaatuista sähkötyksen ääntä vaan eräänlaista rytmikästä "suhahtelua", mikä johtuu juuri tuosta auringon tarjoamasta "auroraefektistä".

Revontulibongareiden ja radioamatöörien lisäksi avaruussääennusteita seuraavat tarkasti myös lentoliikenne, "avaruusmatkailu" ja sähkönsiirtoa tarjoavat tahot. Näille kaikillehan erilaiset häiriöt aiheuttavat pienempiä tai suurempia ongelmia. 

Ongelmien osalta ehkä tällä kerralla oli mielenkiintoisinta seurata kuinka USA:n sähköverkossa tapahtui eriasteisia häiriötilanteita (kuva 1). Myös Suomen kantaverkossa oli luonnollisesti kohonneita arvoja induktiovirtojen osalta, mutta mistään ongelmista noilta osin ei ole raportoitu. 

Raporttien mukaan tuo HF-alueelle tullut "Blackout" olisi vaikuttanut erityisesti Tyynenvaltameren alueelle. Alue sattui olemaan sopivasti ns. ottavana osapuolena myrskyn osalta tällä kerralla. Noiltakaan osin mistään vakavista ongelmista ei ole raportoitu.

Seuraavalle vuorokaudelle on vielä ennustettu myrskyn jatkumista, tosin hieman heiketen. G2-tasollakin uskoisin ainakin revontulibongareilla olevan seuraavakin yö ns. täystyöllistetty 😁

@ri


Myrskyhälytys !


Induktiovirtoja / häriöitä USA:ssa (kuva 1)


Radioauroraa 27.2.2023 ! (kuva 2)

sunnuntai 26. helmikuuta 2023

SETI ja AI

Oma päättötodistus SETI-projektin osalta 2020

 

Iltalehden tänään julkaisema artikkeli sai itseni hieman kaivelemaan taustoja omalta osaltani jo lakkautetun SETI(at)HOME -projektin osalta. Projektissahan etsittiin signaaleja avaruudesta, joista olisi voinut saada viitteitä maapallon ulkopuolisesta elämästä. Laskennassa käytettiin edistyksellistä hajautettua laskentatekniikkaa, johon pystyi osallistumaan kuka tahansa, joka omisti tietokoneen ja pystyi lataamaan koneelle laskentapaketteja projektiin. 

Työ todiste älyllisestä elämästä maapallon ulkopuolella jäi vielä todistamatta, mutta kaikki toivo ei ole vielä asian osalta heitetty tässäkään projektissa. Vuosien saatossahan tuota tietoaineistoa on tullut analysoitavaksi melkoiset määrät ja suurin osa aineistosta on varmasti vielä tallennettunakin. Hyvä niin, sillä käytettävät tietokoneet ja järjestelmät kehittyvät kovaa vauhti, joten lienee varsin mahdollista, että vanhasta aineistosta voi löytyä vielä jotain mielenkiintoista. Hieman samaan tapaan, kuin rikosprosesseissa on voitu tuoda uusia todisteita esille, kun DNA-tekniikka ja siihen liittyvät toimet ovat kehittyneet sitten pelkän sormenjälkikuvioiden tulkinnan.

Tämän päiväisen artikkelin mukaan, tuo kuuluisa "Tekoäly" (AI) on valjastettu myös SETI-signaalien tutkintaan. Tuloksiakin on jo saatu, tosin mitään mullistavaa ei vielä. Mutta aineistoa on käsiteltäväksi aikamoisen monta teratavua ja uuttakin dataa tulee jatkuvasti eri kohteista. Näiltä osin siis on vain odoteltava ja katsottava kuinka tuo analysointiprosessi etenee ja millä tuloksilla.

Itsellänikin on vielä tuo SETI-prosessi laskenta-asemassa mukana, ihan siltä varalta, että joskus vielä joku paketti tulisi analysoitavaksi, mutta ennen kaikkea ihan vain muistona projektista: onhan siinä vielä jäljellä hieno näytönsäästäjä. Tänään SETI:n vierellä pyöriikin toinen hajautetun laskennan prosessi: EINSTEIN (AT) HOME

Alla muutamia linkkejä vielä aiemmin julkaisemistani kirjoituksista aiheeseen liittyen.

Linkki 1

Linkki 2

Linkki 3

Linkki 4


👽ri


torstai 23. helmikuuta 2023

Viestitekniikkaa lyhyesti: Taajuushyppely (FHSS)

 

Taajuushyppelyä COTS-tekniikalla 2012 

Viestitekniikka lyhyesti ja toivottavasti myös kansantajuisesti taajuushyppelyn osalta olisi tarkoitus hieman raottaa. Uusia viestiteknisiä termejähän tulee mediassa esille jos ei ihan päivittäin niin lähes viikoittain kun eri maiden puolustusvoimat päivittävät sotilaallista kalustoa. Taajuushyppely tuli esille myös Suomen tekemien viestikalustopäivityksien myötä, kun hankitaan uutta kalustoa viestitekniikan alalta. Itse kalustoon en ota kantaa, vaan tuohon mielenkiintoiseen asiaan eli taajuushyppelyyn.

Taajuushyppelyllähän on ensisijaisesti tarkoitus parantaa hyötysignaalin etenemistä häiriöisessäkin sähkömagneettisessa ympäristössä. Ja siinä samalla tuo hyötysignaali saadaan jo salattuakin ainakin perinteisten viestitiedustelumenetelmien osalta. Toki taajuushyppely ei ole ainoastaan sotilastekniikassa käytössä, vaan sitä on mukana nykyään meidän jokapäiväisessä arjessa: taajuushyppytekniikka johti nykyisen  hallitun hajaspektritekniikan käyttöönottoon mm. matkapuhelimissa, tutkassa, laajakaistatekniikassa ja kodin WiFi-verkoissa.

Teknisesti tuossa taajuushyppelyssä lähettäjä vaihtaa lähetystaajuuttaan tietyn "algoritmin" mukaisesti. Taajuushyppelyssä käytettävä algoritmi voi olla täysin satunnainen tai etukäteen sovittu. Tärkeintähän tässä on, että viestittävät osapuolet tietävät käytettävän algoritmin. Itse hyppelyä voidaan suorittaa joko hitaalla tai nopealla hyppelyllä: hitaassa versiossa lähetetään useita bittejä yhdellä aikavälillä ja nopeassa versiossa taas yksi bitti usealla aikavälillä.

Taajuushyppelyssä on käytössä laaja taajuusalue, jopa useiden megahertsien kokoinen. Käytettävä taajuusalue jaetaan suureen määrään kapeita kanavia. Lähetettävä signaalitieto pilkotaan pienempiin osiin ja jokainen osa lähetetään omin aikavälein kullakin kapealla kanavalla. Taajuushyppelyä kutsutaan myös laajakaistaiseksi tekniikaksi.

Taajuushyppely on itse asiassa jo melkoisen vanha keksintö, vaikka sen arvo viestiliikenteessä onkin tullut esille vasta Kylmänsodan ja Kuuban kriisin vuosina. 

1942 USA:ssa Itävaltalais syntyinen Hedy Kiesler Markey - näyttelijänimeltään Hedy Lamarr - keksi pianistiystävänsä George Antheilin kanssa radiotaajuisen taajuushyppelyn, jolle he saivat patentin. Taajuushyppelyllä oli tarkoitus väistää torpedojen kauko-ohjaukseen kohdistunutta natsien suorittamaa häirintää.

Hedy Lamarr koki ahaa-elämyksen: jos soittimet oli mahdollista synkronoida keskenään ja siirtymään nuotista toiseen, voisiko radiosignaali hypähdellä samalla tavoin? Näin Yhdysvaltojen armeija voisi viestiä vailla pelkoa siitä, että vastapuoli pystyisi kaappaamaan signaalin. 

USA:n armeijassa ei ymmärretty silloin vielä keksinnön merkitystä, vaan  siihen suhtauduttiin halveksien "pianistin pianohömpötyksenä", koska idea perustui kauko-ohjattujen useiden piano-orkesterin pianojen keskinäiseen synkronointitekniikkaan.

Kuuban kriisin yhteydessä patenttia kuitenkin alettiin hyödyntää ja keksijät saivatkin myöhemmin korkean kunniamaininnan. Hyppytaajuuslähetteitä ihmeteltiin signaalitiedustelupiireissä 1960 luvulla, kun liittoutuneiden ”pili-dili-dali-duli-puli”- taajuushyppelevää radioliikennettä kuunneltiin Saksassa olevien valvontajoukkojen käytössä.

Ohessa linkki Iltalehden artikkeliin Hedy Lamarrin osalta: Linkki - Iltalehti

Itse "leikin" aikoinaan myös samalla tekniikalla toteutetulla eräänlaisella "komentoradioverkolla"; piti hieman testata ja hämätä skannerikuuntelijoita. Tuolloin harjoituskäyttöön viritetty, hidasta taajuushyppelyä, suorittanut viestiverkko rakennettiin ns. COTS (Commercial off-the-self) välineillä eli sillä mitä edullisesti kaupanhyllystä julkisilta markkinoilta oli saatavilla. Pidetty harjoitus dokumentoitiin tuolloin tarkasti, olihan siinä paljon uusia, innovatiivisia asioita. No, harjoituksen ja testien jälkeen asia ja dokumentit katosivat organisaation hampaisiin 😎


@ri

keskiviikko 22. helmikuuta 2023

Tilanne Kannaksella 22.2.2023 klo 15:00

 

Vain yksi venäläinen asema kartalla !

Tuoreimmassa SIGINT -katsauksessa lähialueiden osalta tilanteessa ei juurikaan muutosta viikon takaiseen. Ehkä ainoan näkyvän poikkeuksen tekee tuossa Suomenlahden eteläpuolella oleva UA1COA (Sosnovyi Bor) ja Laatokan rannalla Käkisalmella oleva yksi laivatietoa välittävä AIS-asema: molemmat asemat näkyvät APRS.FI -kartalla. 

Tilanteeseen liittyen on mielenkiintoista tietysti se, ettei alueelta näy muita asemia kartalla. Toki ne on voitu teknisesti blokata pois palvelusta. Mutta, toisaalta viimeisen kahden viikon aikana ei rajan takaa ole kuulunut VHF-kanavilla juuri puhetta eikä radiomajakoitakaan, vaikka heijastukset noillakin taajuuksilla ovat olleet välillä erittäin hyvät.

Jäädään mielenkiinnolla seuraamaan koska ja kun taas jotain tapahtuu vai tapahtuuko mitään. Sotilaallisessa mielessä perinteisten valvontatutkien signaalit ovat olleet aktiivisia kuten ennenkin ehkä normaalia enemmän. Onhan Suomen ilmatilassa viime aikoina ollut paljon harjoituksia ilmavoimien osalta.

@ri

Katsaus talvilinnustoon ruokintapisteellä (talvi 2022/23)

Talvi on edennyt siihen vaiheeseen, että kevät alkaa ottamaan pikkuhiljaa vallan talvesta. No, kyllä talvi vielä pyristelee vastaan joitakin viikkoja, kunnes on pakko luovuttaa. Tälläkin hetkellä ulkona on hyvin talvinen sää, vaikka aurinko paistaa pilvettömältä taivaalta, mutta pakkasissa on tehty talven pakkasennätys kun mittarissa on reilu 20 pakkasta. 

Talviruokinta Mustolan ruokintapisteelläni aloitettiin jo enenne ensilumia, pakkasjaksojen saapuessa marraskuussa 2022. Ja tarkoitus olisi jatkaa ruokintaa näillä näkymin tuonne huhtikuulle, kun terminen kevät ottaa vallan ja ylimääräisistä lumista päästään eroon.

Tälle kaudelle ruokintapiste siirtyi hieman parempaan paikkaan etupihalta takapihalle: ei tule siemenjätettä heti pihapiiriin, linnuilla enemmän suojaisaa tilaa puissa ja pensaissa ja aremmatkin linnut uskaltavat tulla ruokinnalle. Mutta se tärkein, eli ruokintapisteelle on hyvä näkyvyys suoraan olohuoneen sohvalta 😉 

Vaikka ruokinnalla on ollut erittäin monipuolinen kattaus, ei lajimäärä ole tänä talvena noussut kovin suureksi, paljon on puuttunut tuttujakin lintulaudan vieraita menneiltä vuosilta. Toivottavasti tämä on ohimenevä ilmiö, vaikka joidenkin lajien osalta tilanne näyttääkin melko pysyvältä jo. Tavallinen "kotivarpunen" tai "kaupunkivarpunen" on ollut kateissa jo useita vuosia. Pikkuvarpunen on ottanut paikan varpuselta, eikä aio sitä luovuttaa. Pikkuvarpusen määrät ovat pysynyt vuodesta toiseen samoina ellei jo hieman kasvaneinakin. Tällä paikalla suurimmissa parvissa vain sellaiset 20 pikkuvarpusta parhaimmillaan.

Toinen ruokintapisteeltä kadonnut laji on hömötiainen, yhdessä muiden metsätiaisten kanssa. Ei ainoatakaan havaintoa koko talvena pihapiiristä. Hälyttävää, mutta totta! Ihmettelyä on aiheuttanut myös se, etteivät myöskään punatulkut ole löytäneet ruokintapisteelle. Ei yhtään havaintoa koko talvelta tämänkään lajin osalta.

Runsaslukuisimpana lajina on koko talven olleet keltasirkut, joita parhaimmillaan on vieraillut ruokinnalla liki 50 yksilöä. Kaura on kelvannut hyvin tänäkin talvena. Onneksi näin lopputalvesta löytyi jo paikallinen toimija, joka myy ns. irtokauraa; on itsepunnittuna edullisempaa kuin muutamien markettien valmiiksi pakatut kaurapussit.

Tikkojen osalta perinteisen käpytikan lisäksi on paikalla vieraillut aina silloin tällöin komea harmaapäätikka. Muut tikat ovat vielä loistaneet poissaoloillaan. 

Ruokintapisteen erikoisimmat vierailijat saatuivat juuri tammikuun lopun Pihabongaus -päivälle, kun komea pyrstötiaisparvi tuli ruokinnalle. Sitä ennen eikä sen jälkeen näitä tiaisia ole näkynyt.

Varislinnuista vakiovieraita ovat närhet ja harakat. Muita varislintuja ei ruokinnalle ole eksynyt - ainakaan vielä. Pienestä rosvoilusta huolimatta ovat saaneet ruokailla rauhassa ruokintapisteellä.

Ruokintapiste on tarjonnut näin kevättalvella ruokaa myös varpushaukalle, joka on vieraillut pihassa useaan otteeseen, aina välillä saalistuksessaan onnistuenkin. Tilaa olisi myös varpuspöllölle, mutta laji ei ole tälle vuodelle vielä tullut pihapiiriin saaliinjaolle.

Sen mitä linnuilta jää tai varisee maahan ruokailujen yhteydessä ovat oravat päivisin ja rusakot öisin puhdistaneet. Molempia lajeja on paikalla vieraillut 2 - 3 yksilöä pitkin talvea.

Jännityksellä jäädään seuraamaan mitä kevät tuo tulleessaan - no, ainakin muuttolinnut etelästä, joista osa ehtinee nauttimaan myös ruokintapisteen tarjonnasta. Nyt paikalla vieraillut mustarastas ei kuulu muuttajiin, vaan on talvehtimaan jäänyt yksilö, joka kiertelee ruokintapisteeltä toiselle. Hyvin on selvinnyt talven haasteista sekin.

Ruokintapisteellä talvella 2022/23 havaitut lajit 1.11.2022 - 22.2.2023

  1. Talitiainen
  2. Sinitiainen
  3. Pyrstötiainen
  4. Puukiipijä
  5. Pikkuvarpunen
  6. Keltasirkku
  7. Närhi
  8. Harakka
  9. Käpytikka
  10. Harmaapäätikka
  11. Mustarastas
  12. Varpushaukka

@ri



Suurharvinaisuus ruokintapisteellä: hömötiainen
Närhet aktiivisesti mukana ruokaa etsimässä
Hieman harvinaisempaa vierailijaa: valkoselkätikka

lauantai 18. helmikuuta 2023

Retrotekniikkaa noutamassa ja kierrättämässä

Itse en mielestäni lukeudu vielä ainakaan mihinkään himohamstraajiin, ainakaan mitä tulee teknisiin laitteisiin. No, välillä tilaisuus mahdollistaa poiketa tuostakin ideasta. Näin kävi kuluvalla viikolla kun aivan yllättäen sain kaksi yhteydenottoa eri henkilöiltä: toisessa tarjolla oli VHS-tekniikkaa 80-luvulta ja toisessa puhelintekniikkaa samoin 80-luvulta. 

Kyllä tuon 1980-luku jo täyttää monessakin suhteessa sanalle "RETRO" -asetettavat määritelmät, joten ei muuta kuin tuumasta toimeen ja sovin kauaskantoisesti laitteiden noudot jo heti seuraavalle päivälle.

Ensimmäinen kohde osoittautui mainiossa kunnossa olevaksi videonauhuriksi, joka edusti tekniikkaa ennen perinteisimpien VHS-nauhurien markkinavaltausta: Philipsin V2000 nauhuri edusti aikansa huipputekniikkaa, joka kilpailu markkinaosuuksista Sonyn kehittelemän Betamaxin kanssa. Toki taustalla oli koko ajan peikkona JVC:n kehittelemä VHS-standardi, joka sitten söikin muut kilpailevat standardit ja valtasi markkinaosuudet täydellisesti.

Uskaltaisin melkein väittää, ettei monestakaan pirtistä löydy enää V2000 nauhuria, toimintakuntoisena ja alkuperäisillä kaapeleilla ja ohjekirjoilla varustettuina. Ja jos löytyy, niin löytyykö enää nauhuriin käypää kasettia ? Tähän pakettiin tuli vielä viisi nauhaa mukaan ja omista arkistoistakin löytyi vielä pari "reliikkiä". Kyllähän näin hyväkuntoiselle nauhurille se oikea paikka olisi varmaan joku tekninen museo tms. Itse en sitä ainakaan ole poistamassa CERT-kierrätykseen, jos ja kun aika nauhurista luopumiseen tulee eteen. Onhan se mukavaa hieman "HiFistellä" tälläkin tavoin 😊

Toinen käyntikohde toikin sitten hieman tutumpaa rautaa pelastettavaksi: aito ja alkuperäinen Nokian Talkman MD59 matkapuhelin. Tämä NMT450 -verkossa toiminut jättiläinen on saanut eräänlaisen "kultti-imagon" kännyköiden joukossa. Saamani laite on selvästikin ollut aikoinaan kovassa käytössä, mitä pintanaarmujen määrään tulee, mutta nämä laitteethan tehtiinkin kestämään toisin kuin nykyiset kännykät moneltakin osin. 

Mielenkiintoista näiden Talkaman 450 -puhelimien osalta onkin se, että niiden aikakausi ei päättynyt NMT450 -verkosta luopumiseen, vaan se jatkui uudelleen radioamatöörien parissa. NMT-puhelimista tehtiin radioamatöörikäyttöön soveltuvia VHF/UHF ja jopa SHF-radioita. Näitä kuulee ja näkee vielä tänäänkin. 

Nyt saatu radio ei kuitenkaan pääsee muuntokäsittelyyn, vaan eiköhän anneta tuolle hyvä paikka muutaman muun vanhan puhelimen rinnalta radiohuoneen hyllyköstä. Sen se on varmasti ansainnut.

Näihin kuviin ja tunnelmiin tällä kerralla. Ja  SUURET kiitokset kaikille tekniikasta luopuneille asianosaisille. Hyvää kannattaa kierrättää!

@ri

Se aito ja alkuperäinen Philipsin VHS2000 videonauhuri

Nokialainen Mobira MD59 NB

 

Aamun avaus VARA:lla 28.105 MHz

 

Aamun avaus Japaniin 28 MHz (kuva 1)

Lumipyryn innoittamana päätin aloittaa aamun sittenkin radiokelejä tarkastelemalla. Kyllähän tämä tuon lumen kolaamisen voittaa, toki sekin homma odottelee kyllä. Asiat ns. tärkeysjärjestykseen 😁

Aamun postaukset tuli luettua tuolla WinLink -verkostossa kätevästi radiotietä pitkin. Kelit tuntuivat auringon viimeaikaisesta aktiviteetistä jotuen hieman takkuisilta, mutta kyllähän siellä aina joku postilaatikko on radiotienpäässä - siihenhän tuo järjestelmä perustuukin. Tänäänkin kotimaan asemista parhaan signaalin antoi OH6IJ 5 MHz:lla. Muut kotimaan asemat olivat joko QRT tai sitten ei vain "skippi" sattunut kohdille.

Postitalkoiden jälkeen siirryin 28 MHz VARA-kutsukanavalle; ja siellähän oli JA1VBN:n majakka äänessä VARA:lla. Muita ei vielä ehtinyt kuulumaan, joten uskalsin lähettää PING-viestin kutsutaajudella todetakseni oman signaalini voimakkuuden Japanissa. Ja, kas JA1VBN -vastasikin, joten yritinkin siirtyä sitten yleiskutsun jälkeen hieman ylemmäksi kutsujaksolta. Olin onnistunut "herättämään" JA1VBN joten hän tulikin vastaamaan kutsuhuutooni. Saimme pidettyä täydellisen yhteyden vaikka radiokeli olikin hieman "pomppuinen" (ks. kuva 1) eikä signaalitasotkaan nousseet kovin suuriksi. Mutta siihen ei ollut tarvettakaan, sillä yhteys tai paremminkin linkki vasta-asemaan muodostui ja säilyi koko yhteyden ajan katkeamatta. JA1VBN on ollut muinakin päivinä ruudullani, mutta yhteyttä ei ole ennen tätä onnistuttu muodostamaan. Nyt tuli siis ns. uusi "päänahka" ja DXCC-maa VARA-tilastooni 😉

Keliennusteista huolimatta elämää ja DX-asemia 28 MHz:lla (kuva 2)


tiistai 14. helmikuuta 2023

28 MHz is open - nice chat with VARA

 

Fine QSO from Lappeenranta to St.Louis USA on 28 MHz VARA

The sun is going to the horizon, so I thought I'd check how the radio path is open on 28 MHz. And that was it - Mike (KB0FX) from St. Louis answered my call. At the beginning, it seemed that there would be a really short and somewhat difficult connection when I had a dB-reading of -20dB (see picture above). However, the SNR level improved soon after the QSO started, which also helped speed up the data transfer. VARA mode has proven to be very good for many kinds of communication, because it also has mailbox functions as well as various broadcasts to several stations at once. Without forgetting, of course, file transfer.

To these pictures and moods.....


73 / ARi

Tilanne Kannaksella 14.2.2023 klo 12:00

 



Syvä hiljaisuus Venäjän APRS-taajuuksilla !

Näin Ystävänpäivän kunniaksi ja meneillään olevan ilmapallojahdin tiimoilta tuli päivitettyä tilanne Venäläisten ARPS ja majakka-asemien osalta Kannaksen ja Pietarin alueen suunnalta. Hirmuisesti ei ollutkaan päivitettävää sillä yllättäen kaikki asemat olivat kadonneet kartalta eikä lähiasemia ole kuulunut moneen päivään myöskään ns. suoralla radiotiellä Kannaksen suunnalta.

Mitä tämä radiohiljaisuus tarkoittaa? No, toivottavasti ei ainakaan sitä, mitä tuo Kannaksen radiohiljaisuus tarkoitti kesällä 1944. Kyse lieneekin siitä, että karttapalvelun osalta on venäläiset radioasemat onnistuttu blokkaamaan pois näkyvistä, eikä niiden lähettämä tai välittämä paikkatieto kulkeudu eteenpäin. Tuo sama ilmiö näkyy palvelun AIS- eli laivaliikennetiedoissakin. 

En kyllä millään jaksaisi muutoin uskoa, että kaikki Pietarin radioamatöörit olisivat sulkenee VHF-majakkansa tai muutoin menneet ns. QRT -tilaan (asema suljettu). Jäädäänpä seuraamaan tätäkin tilannetta niin kartalla kuin livenä radioaalloilla.

73 // @ri

Pallottelua - ilmapalloja maailmalla - livelähetyksenä

 



Ilmapalloihin ja niihin liittyvään toimintaan on tullut sen verran uteluja ja kyselyjä, että uskalsin käyttää vapaata lähdekoodia ja laittaa hieman perinteistä ukkostutkaa sivuten päivittyvän näkymän siitä kuinka ja miten noita erilaisia ilmapalloja liikkuu maailmalla. Luonnollisesti kuvassa eivät näy ne, jotka eivät ilmoita sijainnistaan - eli samaan tapaan kuin lentokoneiden seurantasivustolla ja laivojen seurannassa näkyvät vain ne, joilla tuo radiomajakka on päällä.

Toivottavasti skriptit toimivat kuvassa. Paikkatieto mennee tuonne Iso-Britannian suunnalle, koska karttapalvelu ei voi - enkä minäkään - tietää kuka ja missä sivua katselee. Mutta ongelmaa on helppo ratkaisu: näkyvää karttaa voi hiirellä liikutella haluamaansa kohtaan tai sitten pelkästään zoomailla kartan kokoa. Näkyviä palloja hiirellä klikkaamalla saa kyseisestä kohteesta lisää tietoa. 

Huom: kartalla näkyvät ajoneuvot ovat etsimässä maanpinnalle palaavia palloja tai paremminkin niiden hyötykuormia.

@ri

maanantai 13. helmikuuta 2023

Tutkasignaalien perässä - OTH-tutkat

 Viimeksi maaliskuussa 2022 käsittelin kirjoitelmissani näitä "radiohäiriköitä" eli horisontin ylitse katsoviin, OTH (Over The Horizon) -tutkiin. Näin vuoden päästä asiaa uudelleen tarkasteltuna voi todeta helposti, ettei tuo tutkien käyttö ole ainakaan vähentynyt - häiriöitä eri radiotaajuuksille on havaittavissa päivittäin, valitettavasti. Ja nyt näyttää vielä siltä, että uutta kalustoa OTH-tutkien osalta ollaan ottamassa käyttöön ainakin Venäjän ja USA:n toimesta. Itse en pitäisi yhtään yllättävänä, ellei Kiinakin kehittelisi asiassa jotain projektia, sillä tuo Tyynenmeren alue on muodostumassa yhä mielenkiintoisemmaksi sotilaspoliittisestikin Taiwanin kysymyksen ja Pohjois-Korean toimien osalta.


Häiriölajit 2022 (kuva 1)




Häiriökarttaa katsoessa (kuva 1), näkee heti, että suurimmat häiriöt radioliikenteeseen lyhyillä aalloilla tulevat juuri erilaisista tutkista, ja vielä erityisesti noista OTH-laitteista. 

Tyynenmeren alueella OTH-tutkien määrä lisääntyy ja viimeisimpänä uudesta OTH-tutkasta onkin ilmoittanut USA, joka rakentaa uutta tutkaa Palaun saarelle Tyynelle valtamerelle. Maantieteellisestihän tämä uusi tutka sijaitsee Australian pohjoispuolella ja Kiinasta katsottuna kaakossa. USA on nimennyt tämän tutkaprojektin nimellä TACMOR eli "Tactical Mobile Over-The-Horizon Radar". Tutkan tarkoituksena on luonnollisesti parantaa USA:n tilannekuvaa niin maalla kuin merelläkin. 

Siinä missä perinteisten, korkeammilla taajuuksilla toimivien tutkien havainnointisäde loppuu viimeistään vallitsevaan radiohorisonttiin, pystytään näillä OTH-tutkilla katsomaan sinne radiohorisontin taakse tuhansien kilometrien päähän. Lähes kaikki OTH-tutkat toimivatkin lyhytaaltoalueella 5 - 30 MHz:n taajuusalueilla. Lähetystehot näillä tutkilla on erittäin suuret, koska tutkan signaalin on tarkoitus heijastu ionosfäärin F-kerroksen kautta takaisin (kuva 2) OTH-tutkat muodostavatkin ns. ennakkovaroitusjärjestelmän erilaisten ohjusten osalta. Tutkilla pystytään havaitsemaan niin perinteiset ballistiset (mannertenväliset) kuin muutkin risteily ja yliääniohjukset. Tämän lisäksi tutkakatveesta eivät hyödy myöskään pinta-alukset eikä lentokoneet, häivehävittäjät mukaan lukien. Ainoastaan sukellusveneet jäävät tämän tutkanjärjestelmän katveeseen.

International Defense Security & Technology (February 9, 2023) (kuva 2)

@ri

sunnuntai 12. helmikuuta 2023

Maailman linnuston tila - huolestuttavaa

 

Linnuston suojelu tärkeässä roolissa. Muutama tarra arkistoista maailman konferensseista poimittuina

Maailman linnuston tila -raportti julkaistiin syksyllä 2022 ja se on aika karua luettavaa maailman linnuston ja ympäristön tilasta. Hälyttävää on jo pelkästään se että maailman yli 10 000 lintulajista luokitellaan 1409 lajia uhanalaisiksi ja niistäkin peräti 231 lajia statuksella "äärimmäisen uhanalainen" eli laji on vaarassa hävitä sukupuuttoon! Silmälläpidettäviäkin lajeja löytyy reilu 1000.

BirdLifen sivuilta löytyy alkuperäisen raportin tiivistelmä ihan suomenkielellä, joten nyt siihen on helppo tutustua. Toki kannattaa käydä vilkaisemassa tuo kattavampi, alkuperäinen esitys myös.

Itse on tullut oltua mukana erilaisissa lintuihin liittyvissä tehtävissä ja sen myötä on päässyt tutustumaan melkoisen kattavasti erilaisiin projekteihin niin koto Suomessa kuin maailmallakin. Työ luonnon ja lintujen puolesta jatkuu - hyvä niin. Linnut ovatkin hyvä indikaattori maailman ja ympäristön tilasta, onhan niitä tutkittu jo satoja vuosia, joten seuranta-aineistoa on olemassa melkoisen kattavasti. Ja harrastajien määräkin tuntuu olevan kasvussa, joten jatkossakin saamme kerättyä arvokasta tietoa havaintojen myötä. Hyvänä osoituksena vaikka meneillään oleva kotimainen Lintuatlas-kartoitus, puhumattakaan perinteisistä lintulaskennoista.


 

Linnuston seurantaa ja suojelua kautta aikojen



Ilmapallodiplomatiaa

 

Aktiiviset ilmapallot (transponderit) 12.2.2023 klo 0745 UTC

Mediasta ollaan saatu viime päivinä seurata mielenkiinnolla kuinka maailmalla on harjoitettu ns. "ilmapallodiplomatiaa". Outoja palloja ja kohteita on havaittu ja osa onnistuttu tuhoamaankin alas ampumalla. Ammuttujen pallojen tarkoitusperiä on voitu vain arvailla, mutta eiköhän tuokin selviä kun alas ammutut osat saadaan tarkempaan tutkintaan.

Maapallon ilmakehässä taivaltaa toki yleisimmin erilaiset säähavainnointiin tehdyt pallot ja heti perään kakkosena tulevat nuo erilaiset radioamatöörien lähettämät pallot (ks. kuva). Mahdollisista vakoilupalloista poiketen nämä ns. siviilipallot ovat tunnistettavissa, koska ne lähettävät omaa kutsua ja muutakin telemetriaa koko ajan. Kuvassa oleva tilanne on tältä aamulta viimeisen kolmen tunnin ajalta. Mielenkiintoisia kohteita seurattavaksi löytyy siis ihan julkisestikin.

Pallojen signaalien kuuluvuus vaihtelee luonnollisesti pallon lentokorkeudesta ja valitusta lähetelajista johtuen. Useimmat Euroopan yllä lentelevät pallot on kyllä kuultavissa Suomessakin melkoisen yksinkertaisin laittein: vähintään 1/4 -aallonmittainen vertikaaliantenni, lyhytaaltoradio tai vastaava ja tietysti joku tietokone, mikä koodaa auki tulevan datan. Radioamatööreiltä ja DX-kuuntelijoiltahan nämä elementit löytyvätkin jo valmiina.

Jos kiinnostaa, niin kannattaa käydä vilkaisemassa pallotilannetta tältä sivustolta.


@ri

lauantai 11. helmikuuta 2023

Ukrainan radioamatöörit aktiivisesti toiminnassa

 Vallitsevasta sotatilasta ja sen luomista eri asteisista ongelmista, ovat Ukrainan radioamatöörit osanneet ottaa tilanteen hallintaan omalta osaltaan. Aivan samoin kuin aikoinaan suomalaiset radioamatöörit osallistuivat "talkoisiin" Talvi- ja Jatkosodan aikaan 1939-1945. Suomessahan tuo radioamatööriliikenne oli tarkoin säädeltyä ja kiellettyä sotavuosien ajan. Ukrainassa mentiin näiltä osin reilun kuukauden mittaisella poikkeuslailla, "Martial Law", joka kielsi mm. radioamatöörilähetykset. Kun alkusäikähdyksestä selvittiin, palautettiin radioamatööreille jälleen mahdollisuus omaan liikennöintiin radioverkoissa. Operatiivinen turvallisuus tuskin tuosta muutoksesta on huonontunut - päinvastoin.

Useimmat radioamatööritaajuuksilta tutut kutsumerkit ovat toki vaienneet vain siirtyäkseen palvelemaan sotatoimia Venäjän lyömisessä. Hyvä näin, sillä ukrainalaisten kutsumerkkien takaa löytyy runsaasti osaamista maanpuolustuksen eri osa-alueille. Itse tapasin viimeksi "livenä" ukrainalaisia radioamatöörejä Suomen Radioamatööriliiton kesäleirillä viime kesänä. Keskustelut heidän kanssaan niin radioaalloilla kuin henkilökohtaisesti, "nokka-QSOjen" merkeissä vahvistivat käsitystä monilta osin heidän toiminnoistaan ja osaamisistaan osana puolustustaistelua.

Aivan kuten Suomessakin aikoinaan ja vielä nykyäänkin radioamatöörejä osataan hyödyntää monipuolisissa viestiteknisissä asioissa. ELSO eli elektroninen sodankäynti eri muodoissaan onkin varmasti se suurin yhteinen nimittäjä tässä asiassa. Tämän lisäksi on nostettava esille erityisesti signaalitiedustelussa tapahtuvat asiat: viestiliikenteen seurannassa, kuuntelussa ja analysoinnissa ovat radioamatöörit olleet tärkeässä osassa. Monilta omilta asemilta, joissa on ollut erittäin hyvä radioamatöörivarustus antennien ja radioiden osalta, on voitu seurata erityisesti Venäjän joukkojen salaamatonta ja salattuakin viestiliikennettä. Yhtenä hyvänä esimerkkinä on se kuinka Venäjän ilmavoimat käyttävät edelleen salaamattomia keskustelukanavia toiminnassaan - no tämä helpottaa tietysti toiminnan seuraamista, joten kiitos vaan. 

Venäjän toimet Ukrainassa ovat paljastaneet karulla tavalla sen kuinka huonosti heidän sotilaallinen viestiliikenne on hoidettu. Pulaa on ollut suuria puutteita moderneista viestiliikenteen salaavista radioista. Ja niilläkin joukoilla, joilla kalustoa on ollut käytössä eivät operaattorit ole osanneet niitä käyttää. Viestikaluston kirjavuutta on lisännyt se, että hyökkääjät ovat joutuneet käyttämään johtamisessa paikallisia kännykkäverkkoja, halpoja kiinalaisia harrasteradioita ja muitakin tilapäisvälineitä. Tämä on helpottanut huomattavasti hyökkääjiin kohdistuvaa signaalitiedustelua. Sama trendi tuntuu jatkuvan vieläkin, sillä sotivan joukon koulutus uuteen viestitekniikkaan ja sen varustaminen uusilla laitteilla ei ole nopea toimenpide. Nykyisten kaupallisten pakotteiden ja muiden sanktioiden myötä tuo tehtävä vaikeutuu entisestään.

Valitettavasti tuo heikko koulutustaso näkyy myös radioamatööritaajuuksilla. Sielläkin venäläiset operaattorit yrittävät lähettää omaa propagandaa erilaisilla tekniikoilla. Näin erilaisten ohjelmistoradioiden aikakautena osansa propagandaa ovat saaneet radioiden vesiputousnäyttöihin valmistellut erilaiset kuvat. Näistä mainitsinkin jo aikaisemmissa kirjoituksissani. Muutoinkin blogitekstien joukosta löytyy monenlaista tarinaa kun etsii hakusanalla SIGINT. Vesiputouskuvien lisäksi luonnollisesti ne perinteisemmät menetelmät ovat olleet osana häirinnässä: musiikkilähetykset, häirintäsignaalit jne jne jne. Jos ei muuta, niin osataan ainakin häiritä, vaikka varsinainen kohde olisikin oman operatiivisen toiminnan kannalta täysin väärä.

Ukraina on saanut ja saa varmasti jatkossakin tukea myös viestiteknisissä asioissa. Aina käytettävän kaluston ei tarvitse olla sitä viimeisintä militariatekniikkaa (niitä vihreitä radioita), vaan ihan tavallisilla kulutustuotteilla, joita löytyy vapailta markkinoilta voidaan päästä tarvittaviin tuloksiin. Onhan Suomessakin nuo MPK-koulutukseen varatut ja käytössä olevat uudet radiot täysin vapailta markkinoilta kaupanhyllyiltä löytyviä tuotteita. Samoin kuin niiden oheislaitteet. Melkoinen kustannussäästö noin rahallisestikin. 

Myös kevyellä salauksella varustettuja käsiradioita, PMR, VHR/UHF, on saatu käyttöön radioamatöörilaitteiden lisäksi Ukrainaan. Tämän lisäksi on ukrainalaisilla operaattoreilla mahdollisuus käyttää maailman WinLink -yhdyskäytäviä sanomaliikenteeseen, myös salattujen sanomien osalta. 

BBC:n ohjelmistopalvelusta löytyy mielenkiintoinen podcast ukrainalaisesta radioamatööristä, joka toimi Kiovassa Venäjän hyökkäyksen edetessä kohti kaupunkia. Kannattaa käydä vilkaisemassa.


Terveiset Bakhmutista




Kirjoituksen kuvituksessa olen käyttänyt äskettäin QSL-korttilähetyksessä tullutta yhteysvahvistusta Bakhmutin suunnalta. Tuo kortilla kuitattu yhteys pidettiin jo ennen Venäjän hyökkäyksen alkua, mutta signaaleja Bakhmutista kuuluu vielä tänäänkin, vaikka koko kaupunki lähiympäristöineen on Venäjän asevoimien hyökkäyksen kohteena juuri nyt. 

Taistelut Ukrainassa jatkuvat, joten uusille avustuspaketeille on tarvetta vielä jatkossakin, myös viestitekniikan osalta.

Slava Ukrain!


@ri


perjantai 10. helmikuuta 2023

Maratonin tynkää radioaalloilla

 Aamulla herätessä siinä kukonlaulun aikaan ja ulos kurkistettuaan tuli mieleen, että tänään voisikin tehdä puhtaasti sellaisen toimistopäivän ilman ylimääräisiä pakertamisia.

Bittiavaruudessa oli asioita hieman rästissä ja muutoinkin piti hieman päivitellä rästiin jääneitä asioita, joten tilaisuus oli mitä mainioin viettää samalla eräänlaista QSO-maratonia radioiden kanssa. Tuo lyhenne QSO tarkoittaa siis radioyhteyden pitämistä ja maratoniksi sen tekee se, että työskentelin yhtäjaksoisesti yli kuusi tuntia pitäen radioamatööriyhteyksiä lyhyillä aalloilla (HF).

Käytännössä idea syntyi siitä, että laitoin viestivälineet päälle (QRV) heti auringon noustessa, jolloin tuo "greyline" (harmaavyöhyke; yön ja päivän välissä) kulkee idän suunnalle. Ja viestivälineet laitoin pois päältä (QRT) kun tuo "greyline" oli siirtynyt ohitse lännen puolelle, eli auringon laskusta reilu tunti aikaa. Lisäinto operaatioon sain siitä, että nyt oli hieno tilaisuus katsoa kuinka työasemalle asennettu "tekoäly" hoitaisi yhteydet. Itse tarvitsi siis vain seurata vierestä kun järjestelmä vastasi kutsuhuutoihini. Olin siis lähes koko työskentelyajan vain huutamassa yleistä kutsua (CQ). Lähetelajiksi valikoitui hieman harvinaisempi FT4 ja käytetyiksi taajuusalueiksi 24 ja 28 MHz, jotka näillä auringonpilkuilla sopivat hyvin käytettäviksi päivätaajuuksiksi.

Digitaalisena lähetelajina tuo FT4 on kätevä, koska siinä liikennöinti tapahtuu nopeatempoisesti ja vakioidun sanomamuodon mukaisesti, mikä helpottaa tuota yhteydenpidon automatisointia. Käytännössä siis tietokone piti yhteyttä toiseen tietokoneeseen radiotiellä! 

Virittelemäni ohjelmisto toimi yllättävän hyvin, se osasi jopa blokata pois kutsujien joukosta ne äänekkäimmät venäläiset ja valkovenäläiset asemat. Toki muutama heikompi tehoinen venäläinen asema sallittiin tulla lokiin (yhteyspäiväkirja) ihan testimielessä. Käytössäni oli n. 50 Watin lähetysteho ja antennina neljäsosa-aallon mittainen vertikaaliantenni (pystytikku) puutarhassa. Tehoa olisi saanut olla varmasti vähemmänkin, mutta ajattelin varmistaa ja vahvistaa hieman oman signaalin voimakkuutta tällä kerralla, jotta testi onnistuisi.

Kuten oheisesta kuvasta näkyy, niin testijakson aikana tuli kirjattua 187 yhteyttä (kaikki uusia, koska tekoäly tarkasti koko ajan että samoja asemia ei ollut työskennelty aikaisemmin. Ilman tätä tarkastusta tuo yhteysmäärä olisi varmasti ollut suurempi - samoin tekoäly blokkasi pois erityisesti venäläisiä asemia ilman lokitarkastuksia 😎)

QSO maraton (OH5FI) FT4 / 24, 28 MHz 

Muun työskentelyn ohella tuloksena oli siis liki 200 kaksisuuntaista radioyhteyttä maailmalle. Työskentelytapana yhteyksien osalta tämä ei oikein ole houkuttelevaa, sillä siitä puuttuu tietty inhimillisyys, kun koneet työskentelevät keskenään - toki vielä valvonnan alla, mutta kuitenkin.

73 // de ARi

PS: Tässä työskennellyt radioamatöörimaat testin aikana:

DXCC Status 10. February 2023 - 


4X     Israel                                                                                                                                                 

9A     Croatia                                                                                                                                                 

BY     China                                                                                                                                                  

CT     Portugal                                                                                                                                               

DL     Deutschland                                                                                                                                       

EA     Spain                                                                                                                                                  

EA6    Baleares                                                                                                                                             

EA8    Canary Islands                                                                                                                                   

F      France                                                                                                                                                

G      England                                                                                                                                                

GI     Northern Ireland                                                                                                                                 

GM     Scotland                                                                                                                                             

GW     Wales                                                                                                                                                 

HA     Hungary                                                                                                                                              

HB9    Switzerland                                                                                                                                        

HL     South Korea                                                                                                                                        

HZ     Saudi Arabia                                                                                                                                       

I      Italy                                                                                                                                                    

JA     Japan                                                                                                                                                    

LZ     Bulgaria                                                                                                                                              

OD     Lebanon                                                                                                                                            

OE     Austria                                                                                                                                                

OH     Finland                                                                                                                                              

OK     Czech Rep.                                                                                                                                         

OM     Slovakia                                                                                                                                            

ON     Belgium                                                                                                                                              

OZ     Denmark                                                                                                                                             

PA     Netherlands                                                                                                                                         

SP     Poland                                                                                                                                                

SV     Greece                                                                                                                                                

TA     Turkey  AS                                                                                                                                          

UA     Russia  EU                                                                                                                                         

UA0    Russia  AS                                                                                                                                         

UN     Kazakhstan                                                                                                                                         

UR     Ukraine                                                                                                                                              

VE     Canada                                                                                                                                               

W      USA                                                                                                                                                     

YO     Romania                                                                                                                                          

Z3     North Macedonia

Asia on QSL

 

Kortit valmiina maailmalle (kuva tältä aamulta 10.2.2023)


Mikä on tuo QSL ? Radioliikenteessä tuo lyhenne QSL tarkoittaa vapaasti suomennettuna pidetyn radioyhteyden ymmärtämistä / hyväksymistä. Pidetty radioyhteys on sitten vahvistettu myöhemmin omalla QSL-kortilla. Erilaiset QSL-kortit näyttelevät vielä tänäkin päivänä tärkeää osaa niin radioamatöörien, DX-kuuntelijoiden kuin LA- (CB-) radioharrastajien toiminnassa. Sähköiset QSL-palvelut ovat tulleet kuvioon mukaan nopeuttamaan yhteyksien vahvistamisia, mutta täysin ne eivät ole saaneet poistettua perinteisten QSL-korttien tarvetta. 

QSL-kortit ovatkin hieman jakaneet harrastajayhteisöjä kahteen osioon; ne, jotka haluavat käyttää vielä perinteistäkin korttia vaikka elektronisten rinnalla ja niihin, jotka käyttävät vain ja ainoastaan sähköisiä (elektronisia) QSL-palveluja kuten eQSL ja LoTW

Hieman työllistävä vaikutushan tuolla "korttishowlla" aina välistä on - ainakin silloin, jos antaa saapuvien korttien osalta korttipinon kasvaa ja käsittelee niitä vain harvakseltaan. No, QSL-lähetyksiä maailmalta tulee kootusti radioamatööriliittojen välityspalvelun, QSL-buro, kautta vain muutamia kertoja vuodessa, mutta saapuneiden korttien määrä voi olla huomattavakin, jos on ollut aktiivisesti äänessä taajuuksilla.

Itse laitoin juuri viimevuoden kortit lähetyskuntoon ja kertyihän niitä liki 300 kappaletta leimattavaksi, tarkastettavaksi ja allekirjoitettavaksi. Mutta nyt on pinot valmiina toimitettavaksi liiton QSL-palveluun jatkokäsittelyyn eli jakeluun maailmalle. Itse olen lähes tulkoon vastannut vain niille asemille, jotka ovat laittaneet minulle kortin. Näin varmistuu sekin, että kyseinen amatööri voi käyttää korttien välittämisessä QSL-palvelua eli on kansallisen liiton jäsen.

Toistaiseksi kaikki kortit on tullut säilytettyä, ja niitä on arkistoitu useita tuhansia tähän mennessä. En tiedä mitä jatkossa korttien kanssa tekisi. Toki ovathan ne hienoja dokumentaatioita ja vanhemmissa korteissa on jo hieman sitä historian havinaakin mukana - onhan joukossa kortteja maista, joita ei enää löydy maailmalta itsenäisinä, omina radioamatöörimainaan.

73 // @ri

Microsoft mokasi Windowsin päivityksessä jälleen - yllätys, yllätys

 


Eipä ole ensimmäinen, eikä varmasti viimeinenkään kerta kun Windowsin päivityksien jälkeen saadaan huomata ettei kaikki mennyt ihan "putkeen" tain niin kuin "Strömsössä" Viime marraskuun päivityspaketin myötä tuli ongelmia DirectX -ohjelmointirajapintaa käyttäville asiakkaille - eli melkoisen suurelle joukolle. Tuon päivityksen myötä "kuprulle" menneen rajapinnan jälkeen alkoivatkin erityisesti näytönohjaimet temppuilemaan, tarjoaahan DirectX yhtenäisen rajapinnan mm. 3D-grafiikkaa, ääntä ja erilaisia ohjauslaitteita varten. Siis aika keskeisiä toiminnallisia kokonaisuuksia järjestelmien toimivuuden kannalta.

Ongelman poistamiseksi ei ole ns. oikotietä onneen, eli asia hoituisi automaattisesti uuden päivityspaketin avulla. Nyt täytyykin ottaa ns. lusikka käteen ja alkaa tekemään päivitystä ns. käsipelillä. No, onneksi Microsoft on tehnyt asian korjaamiseksi ohjeet, jotka löytyvät tästä. Tosin englannin kielellä, mutta kuitenkin. Kyseinen ongelma koskee niin uusinta Win11 kuin sen edeltäjää Win10 -järjestelmiä.

Isossa mittakaavassa tuo marraskuun päivitys oli kyllä suurempi "fiasko" kuin mitä on annettu ymmärtää. Tämän huomaa jo siinä, että Microsoft on auliisti yrittänyt avustaa ongelman korjaamisessa omilla ohjeistuksillaan kun se ei muutoin onnistuisi. Helpointahan olisi ollut korjata asia uudella korjauspäivityksellä ja asia olisi ollut "kunnossa" (?).

Mutta näillä mennään ja näiden kanssa on vain opittava tulemaan toimeen. Aina yhtä jännittävää mitä seuraavan päivityksen jälkeen työasemassa tapahtuu.


@ri

keskiviikko 8. helmikuuta 2023

Muutama ajatus "Tekoälystä"

 Tekoäly, Keinoäly, AI, rakkaalla lapsella on monta nimeä. Ja aika monelle tuo sana "Tekoäly" onkin alkanut muodostua jo jonkin asteiseksi kirosanaksi. Teknisen kehityksen ja uusien supertietokoneiden tullessa markkinoille on myös AI (Artificial Intelligence) tullut esille yhä useammin ja erilaisissa asiayhteyksissä. Viimeksi tänään (8.2.2023), kun Microsoft ja Google pitivät lehdistötilaisuudet ja ilmoittivat ottavan "keinoälytekniikan" osaksi omia hakukoneitaan. Kilpajuoksu näiltäkin osin on vihelletty alkaneeksi. 

Paljon on vettä virrannut Vuoksessa siitä lähtien kun AI:sta alettiin julkisesti ihan vakavissaan puhumaan 1990-luvun alkupuolella Suomessa. Tuolloin kutsuttiin ihmistä älykkäämpää tietokonetta keinoälyksi. Toki jo aikaisemmin oli asiaa ounasteltu kun huomattiin kuinka tietokoneiden laskukapasiteetti tulisi kehittymään ja ohittamaan lopulta ihmisten kyvyt. Mooren lakien myötä tästä hieman pelottavastakin ajatuksesta tai ilmiöstä on tullut totta: AI on tullut ja on jo kehittynyt vahvasti osaksi tietoyhteiskuntaamme. 

Itselläni ensimmäinen herääminen AI:n osalta oli 1996, kun IBM rakensi shakkimaailman herruutta uhanneen Deep Blue -tietokoneen. Tietokoneen haastajaksi tuli, kuinkas muutoin, hallitseva shakin maailmanmestari, Garri Kasparov. No, niinhän siinä kävi, että mestari hävisi ensimmäisen kohtaamisen Deep Blue:ta vastaan. Toki kuusi (6) otteluisen turnauksen mestari voitti, joten täyttä "selkävoittoa" ei "Shakki AI" aivan onnistunut saavuttamaan.


Haastavat "Keinoälyt" kodissani 


Hävityn turnauksen jälkeen Deep Blue:ta hieman kehiteltiin ja uusittu versio sai nimekseen Deeper Blue. Vajaa vuosi edellisestä kohtaamisesta ja nyt sai hallitseva mestari poistua häviäjänä laudan ääreltä. Turnaukset olivat toki tasan 1 - 1. Siitä voi sitten jokainen vetää omat johtopäätökset paremmuudesta. Asia jäikin varmistamatta, koska Kasparoville ei myönnetty ottelurevanssia, vaan IBM päästi Deep Blue:n eläkkeelle.

Nykynäkemyksen mukaan Deep Blue:n osalta ei enää puhuta "keinoälynä" vaan todella tehokkaana laskukoneena. Laskentatehonsa avulla kone saattoi ennakoida jopa shakkipelin kaikki mahdolliset lopputulokset ja päästä voittaviin siirtoihin pelkästään raa'alla laskennalla.

Vähintäänkin yhtä mielenkiintoinen herääminen AI:n osalta koettiin syksyllä 2022, kun julkaistiin Chat GPT, tekoälypohjainen tietolähde, joka käyttää laajoja kielitietokantoja muodostaessaan vastauksia sille esitettäviin kysymyksiin. ChatGPT (CGPT) onkin jo lyhyen olemassaolon aikana ehtinyt muokkaamaan tietoyhteiskuntaamme monella tavalla: oikeilla kysymysvalinnoilla on voitu tehdä erilaisia kirjallisia "opinnäyttötöitä", julkaista "poikkitieteellisiä" artikkeleita, päivittää nettisivustoja jne. Uutena asiana CGPT:n osalta onkin sen hyödyntäminen radioliikenteessä.

Digitaalisessa toimintaympäristössä tekstin muokkaaminen puheeksi ja toisin päin on nykyään helppoa. Voidaankin sanoa, että CGPT on onnistunut jo valtaamaan radioaallotkin ja kommunikoinnin siellä. Tästä aiheesta voi käydä katsomassa ja lukemassa hienot esimerkit tämän linkin takaa (eng.) Tuo artikkelissa mainittu DSTAR -digiradiotekniikka on toki käytössä Suomessakin. Itse olen vielä onnistunut välttämään tuon DSTAR :n käytön, toki tekniikkaa on siltäkin osin täytynyt seurata, että on tullut myös tuota DSTAR -tekniikkaakin tukeva radio, mutta sille on löytynyt vielä muuta käyttöä - onneksi.

DSTAR, C4FM ja analoginen radio sulassa sovussa 

Monet meistä voivatkin jatkossa päätyä keskustelemaan Chat GPT:n kanssa ilman radiotakin, kun vastaamme tuntemattomaan puheluun ja siellä alkaa "myyntitykki" kysymään kuulumisia ja kauppaamaan tuotteitaan! Kuulostaako mielenkiintoiselta - tosiaankin. No, täysin virheettömiä eivät nämä tekstiä ja puhetta tuottavat tekoälyt vielä ole ja jos mahdollista niin niitä on mukava kiusata vaikka kysymällä "Mitä on mustanaukon sisällä?", "Kumpi voitti - kampi vai kumpi?", "Milloin aikamatkustus on mahdollista?".....

Tekoälyn kehitystä tullaan seuraamaan varmasti jatkossakin monelta kantilta, tarjoaahan se monia mahdollisuuksia niin hyvässä kuin pahassakin - valitettavasti. Pelkona varmasti onkin se, että jossain vaiheessa ihmiskunta tulee saamaan käsiinsä todellisen "koneälyn", joka ohittaa ihmisen kaikilta osin. Samalla kehitetty "koneäly" on samaa mieltä siitä, että ihmiskunta on tehnyt itsestään maapallon toiseksi älykkäimmän olennon. Tässä kilpajuoksussa ei mielestäni kyllä pitäisi jäädä toiseksi.

Mutta, miksi pitäisi olla huolissaan tekoälystä? Kyllähän ihminen pystyy aina katkaisemaan tai irrottamaan tekoälyn (tietokoneen) piuhat irti - vai pystyykö? Kysymyksiä ja kysymyksiä ratkottavaksi. Eräs vaihtoehto on kysyä tekoälyltä "Onko jumala olemassa?" - Tekoäly vastaa kysymykseen "Nyt on" ja sulatti piuhat pysyvästi kiinni! (Stephen Hawking)

Keskustelu tekoälyn osalta tulee varmasti taas kiihtymään ja hyvä niin. Tekoäly(t) rakentuvat yhä syvemmälle digitaalista yhteiskuntaamme ja saavat siellä lisää valtaa koko ajan; oli sitten kyse sotilaallisista tekniikoista tai puhtaasti lääketieteellisistä innovaatioista taustalla on ja pyörii tuo AI muodossa jos toisessa. 

Palataan tähän mielenkiintoiseen aiheeseen myöhemmin uudelleen. Aivan kuten Stephen Hawking omissa tekoälyä koskevissa kirjoituksissaan on todennut " On houkuttelevaa sivuuttaa ajatus huippuälykkäistä tietokoneista silkkana tieteiskuvitelmana, mutta se olisi virhe, ja mahdollisesti kaikkien aikojen pahin virheemme." 

Nyt on peli avattu näiltäkin osin, palaamme asiaan sivuuttamatta sitä 🤓


@ri

maanantai 6. helmikuuta 2023

"Radiosignaalicluster" ml. RjKK

 

"Signaaliclusterin" rautakalustoa 1992-2021 (kuva 1)

Useissa vuosien varrella tekemissäni postauksissa ole tullut joskus maininneeksi radiosignaalien seurannassa ja käsittelyssä käyttämäni laajakaistaisen "radioklusterin". Koska jotkut rohkeat ovat uskaltaneet jopa kysellä asiasta, ajattelin valottaa tätä asiaa hieman noin teknisesti siltä osin kuin se on mahdollista.

Hyötyliikenne (siviili- ja sotilasliikenne) on siirtynyt erilaisiin digitaalisiin lähetelajeihin jo hyvin varhaisessa vaiheessa: perinteinen puhe ja sähkötysliikenne sai pian kehittelyjen jälkeen rinnalleen erilaiset fax-, RTTY, Telex ja monia muita liikennöintimuotoja, joista ei oikein ns. korvakuulolla saanut mitään selkoa, vaikka viestitys itsessään ei olisi ollut salattu millään tavalla. 

Viestien seuraamiseen tarvittiinkin hieman uutta tekniikka ja tietokoneet, jotka sitten mullistivatkin viestinnän kokonaan. Itsellänikin oli vielä 80-luvulla ensimmäisten joukossa hankittu Commodore 64 -tietokone, johon ei tullut hankittua peliohjainta, vaan hieman oudompi lisävaruste: pakettiradiomodeemi ja sen rinnalle myöhemmin suoraan USA:n markkinoilta oma WEWAX-moduli sääkuvien ja sanomien seurantaan lyhyillä aalloilla ja NOAA-satelliittien kautta 137 MHz:lla.

Tätä iloa kestikin liki 10 -vuotta, kunnes tuli aika ja mahdollisuus päivittää tuo hyvin palvellut Commodore ihka uuteen "DOS-läppäriin", johon menikin sitten lähes koko peltisepän koko harjoitteluajan palkka tuolloin - mutta se kannatti, näin jälkikäteen ajatellen. Tuolloin ei vielä ollut tiedossa, että ATK ja erilaiset viestitekniset laitteet tulisivat muodostamaan työuraa seuraavaksi reiluksi 30 vuodeksi.

Otsikossa mainitun "Radiosignaaliclusterin" valmistin työantajani hiljaisella hyväksynnällä: sehän koostui aikana hienoimmista radiomodeemeista (TNC), jotka tietokoneisiin yhdistettyinä avasivat signaaliavaruuden kokonaan uudella tavalla. Näissä tuotteissa oli sekin hyvä puoli, että nämä "rautamodeemit" eivät kuormittaneet niihin liitetyn tietokoneen resursseja juurikaan ja niitä voitiin hallita vaikka hyvin yksinkertaisilla DOS-ohjelmistoilla. Kuvan 1 konseptilla pystyttiin helposti seuraamaan lähes kaikkea data-liikennettä radioaalloilla; oli sitten kyse nopeasta sähkötyksestä tai jostain PACTOR (ARQ) lähetteestä. Tarvittaessa kuultu liikenne saatiin tulostettua ns. telaketjupaparille ihmeteltäväksi ja ehkä analysoitavaksikin.

Tuo "rautakausi" tuli eräänlaiseen taitepisteeseen 1998, jolloin työnantajan kautta saatiin käyttöön uutta ATK-kalustoa, joissa oli jo Windows 3.1 Workgroup tai Windows 98 -käyttöjärjestelmät. Graafinen käyttöjärjestelmä jo itsessään oli hieno kokemus, mutta signaalien metsästyksen osalta vielä hienompaa oli se, että nyt saatiin tietokoneiden äänikorteille uutta käyttöä. Eikä mennyt pitkään kun työaseman äänikortilla olisi korvattu lähes koko tuo kuvan 1 ratamodeemitorni. 

Kun aikoinani esittelin äänikortin käyttöä radiosignaalien metsästämisessä ja hyödyntämisessä muutoinkin viestiliikenteessä ei mennyt pitkään kun sain toimialajohtajalta Helsingistä lähetyksen, jossa oli useita tietokoneista poistettuja äänikortteja (Soundblaster 16). Perinteisessä toimistokäytössähän ei äänikorteista ollut mitään hyötyä, joten ne voitiin kätevästi poistaa työasemista ja laittaa parempaan käyttöön näin. Tuo Soundblaster olikin ehkä se paras äänikortti tuolloin äänen käsittelyyn näiltä osin. Tänä päivänäkin tuo tietokoneen oma äänikortti näyttelee tärkeää osaa niin ammattilaisten kuin amatöörienkin signaalien käsittelyssä. Ja sanomattakin lienee selvää, että tietotekniikan kehittyessä on erilaisia lähetelajeja ihmeteltäväksi kehitetty melkoinen määrä. Ja uusia tuntuu tulevan koko ajan lisää niin siviili- kuin erityisesti militariapuolella.

Kuvassa 2 onkin sitten se viimeisin innovaatio eli työasema jolla hoidin rautaklusterin tehtäviä aina eläköitymiseen 2021 saakka. Itse clusterista oli loppuaikoina käytössä oikeastaan vain ja ainoastaan nuo SCS:n erikoismodeemit sekä tietysti tietokoneen oma(t) äänikortit: ulkoiset ja sisäiset. Kuvassa 2 ollaan rautaklusterin tietovarantoa ohjelmistojen ja seuranta-aineiston osalta siirtämässä tietoturvalliseen tallennuspaikkaan ennen järjestelmän alasajoa joulukuussa 2020.


Näihin kuviin ja tunnelmiin tällä erää 😎

@ri / RjKK





"Signaalicluster" vm.2021 - shutting down (kuva 2)

FT8 SM-sprint, osa 10

  FT8 yhteydet 11.12.2024 / SM-cup Keskiviikkona käytiin vuoden viimeinen FT8-cupin osakilpailu; järjestysnumeroltaan kymmenen (10). Marrask...