lauantai 11. helmikuuta 2023

Ukrainan radioamatöörit aktiivisesti toiminnassa

 Vallitsevasta sotatilasta ja sen luomista eri asteisista ongelmista, ovat Ukrainan radioamatöörit osanneet ottaa tilanteen hallintaan omalta osaltaan. Aivan samoin kuin aikoinaan suomalaiset radioamatöörit osallistuivat "talkoisiin" Talvi- ja Jatkosodan aikaan 1939-1945. Suomessahan tuo radioamatööriliikenne oli tarkoin säädeltyä ja kiellettyä sotavuosien ajan. Ukrainassa mentiin näiltä osin reilun kuukauden mittaisella poikkeuslailla, "Martial Law", joka kielsi mm. radioamatöörilähetykset. Kun alkusäikähdyksestä selvittiin, palautettiin radioamatööreille jälleen mahdollisuus omaan liikennöintiin radioverkoissa. Operatiivinen turvallisuus tuskin tuosta muutoksesta on huonontunut - päinvastoin.

Useimmat radioamatööritaajuuksilta tutut kutsumerkit ovat toki vaienneet vain siirtyäkseen palvelemaan sotatoimia Venäjän lyömisessä. Hyvä näin, sillä ukrainalaisten kutsumerkkien takaa löytyy runsaasti osaamista maanpuolustuksen eri osa-alueille. Itse tapasin viimeksi "livenä" ukrainalaisia radioamatöörejä Suomen Radioamatööriliiton kesäleirillä viime kesänä. Keskustelut heidän kanssaan niin radioaalloilla kuin henkilökohtaisesti, "nokka-QSOjen" merkeissä vahvistivat käsitystä monilta osin heidän toiminnoistaan ja osaamisistaan osana puolustustaistelua.

Aivan kuten Suomessakin aikoinaan ja vielä nykyäänkin radioamatöörejä osataan hyödyntää monipuolisissa viestiteknisissä asioissa. ELSO eli elektroninen sodankäynti eri muodoissaan onkin varmasti se suurin yhteinen nimittäjä tässä asiassa. Tämän lisäksi on nostettava esille erityisesti signaalitiedustelussa tapahtuvat asiat: viestiliikenteen seurannassa, kuuntelussa ja analysoinnissa ovat radioamatöörit olleet tärkeässä osassa. Monilta omilta asemilta, joissa on ollut erittäin hyvä radioamatöörivarustus antennien ja radioiden osalta, on voitu seurata erityisesti Venäjän joukkojen salaamatonta ja salattuakin viestiliikennettä. Yhtenä hyvänä esimerkkinä on se kuinka Venäjän ilmavoimat käyttävät edelleen salaamattomia keskustelukanavia toiminnassaan - no tämä helpottaa tietysti toiminnan seuraamista, joten kiitos vaan. 

Venäjän toimet Ukrainassa ovat paljastaneet karulla tavalla sen kuinka huonosti heidän sotilaallinen viestiliikenne on hoidettu. Pulaa on ollut suuria puutteita moderneista viestiliikenteen salaavista radioista. Ja niilläkin joukoilla, joilla kalustoa on ollut käytössä eivät operaattorit ole osanneet niitä käyttää. Viestikaluston kirjavuutta on lisännyt se, että hyökkääjät ovat joutuneet käyttämään johtamisessa paikallisia kännykkäverkkoja, halpoja kiinalaisia harrasteradioita ja muitakin tilapäisvälineitä. Tämä on helpottanut huomattavasti hyökkääjiin kohdistuvaa signaalitiedustelua. Sama trendi tuntuu jatkuvan vieläkin, sillä sotivan joukon koulutus uuteen viestitekniikkaan ja sen varustaminen uusilla laitteilla ei ole nopea toimenpide. Nykyisten kaupallisten pakotteiden ja muiden sanktioiden myötä tuo tehtävä vaikeutuu entisestään.

Valitettavasti tuo heikko koulutustaso näkyy myös radioamatööritaajuuksilla. Sielläkin venäläiset operaattorit yrittävät lähettää omaa propagandaa erilaisilla tekniikoilla. Näin erilaisten ohjelmistoradioiden aikakautena osansa propagandaa ovat saaneet radioiden vesiputousnäyttöihin valmistellut erilaiset kuvat. Näistä mainitsinkin jo aikaisemmissa kirjoituksissani. Muutoinkin blogitekstien joukosta löytyy monenlaista tarinaa kun etsii hakusanalla SIGINT. Vesiputouskuvien lisäksi luonnollisesti ne perinteisemmät menetelmät ovat olleet osana häirinnässä: musiikkilähetykset, häirintäsignaalit jne jne jne. Jos ei muuta, niin osataan ainakin häiritä, vaikka varsinainen kohde olisikin oman operatiivisen toiminnan kannalta täysin väärä.

Ukraina on saanut ja saa varmasti jatkossakin tukea myös viestiteknisissä asioissa. Aina käytettävän kaluston ei tarvitse olla sitä viimeisintä militariatekniikkaa (niitä vihreitä radioita), vaan ihan tavallisilla kulutustuotteilla, joita löytyy vapailta markkinoilta voidaan päästä tarvittaviin tuloksiin. Onhan Suomessakin nuo MPK-koulutukseen varatut ja käytössä olevat uudet radiot täysin vapailta markkinoilta kaupanhyllyiltä löytyviä tuotteita. Samoin kuin niiden oheislaitteet. Melkoinen kustannussäästö noin rahallisestikin. 

Myös kevyellä salauksella varustettuja käsiradioita, PMR, VHR/UHF, on saatu käyttöön radioamatöörilaitteiden lisäksi Ukrainaan. Tämän lisäksi on ukrainalaisilla operaattoreilla mahdollisuus käyttää maailman WinLink -yhdyskäytäviä sanomaliikenteeseen, myös salattujen sanomien osalta. 

BBC:n ohjelmistopalvelusta löytyy mielenkiintoinen podcast ukrainalaisesta radioamatööristä, joka toimi Kiovassa Venäjän hyökkäyksen edetessä kohti kaupunkia. Kannattaa käydä vilkaisemassa.


Terveiset Bakhmutista




Kirjoituksen kuvituksessa olen käyttänyt äskettäin QSL-korttilähetyksessä tullutta yhteysvahvistusta Bakhmutin suunnalta. Tuo kortilla kuitattu yhteys pidettiin jo ennen Venäjän hyökkäyksen alkua, mutta signaaleja Bakhmutista kuuluu vielä tänäänkin, vaikka koko kaupunki lähiympäristöineen on Venäjän asevoimien hyökkäyksen kohteena juuri nyt. 

Taistelut Ukrainassa jatkuvat, joten uusille avustuspaketeille on tarvetta vielä jatkossakin, myös viestitekniikan osalta.

Slava Ukrain!


@ri


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Päivän bongaus - "Ihan pihalla"

Bongaa päivä pihalla 4.-5.5.2024  Viikonvaihteessa järjestettiin oikein lintujentarkkailun superviikonloppu, kun lauantaina vietettiin Torni...