Aamulla herätessä siinä kukonlaulun aikaan ja ulos kurkistettuaan tuli mieleen, että tänään voisikin tehdä puhtaasti sellaisen toimistopäivän ilman ylimääräisiä pakertamisia.
Bittiavaruudessa oli asioita hieman rästissä ja muutoinkin piti hieman päivitellä rästiin jääneitä asioita, joten tilaisuus oli mitä mainioin viettää samalla eräänlaista QSO-maratonia radioiden kanssa. Tuo lyhenne QSO tarkoittaa siis radioyhteyden pitämistä ja maratoniksi sen tekee se, että työskentelin yhtäjaksoisesti yli kuusi tuntia pitäen radioamatööriyhteyksiä lyhyillä aalloilla (HF).
Käytännössä idea syntyi siitä, että laitoin viestivälineet päälle (QRV) heti auringon noustessa, jolloin tuo "greyline" (harmaavyöhyke; yön ja päivän välissä) kulkee idän suunnalle. Ja viestivälineet laitoin pois päältä (QRT) kun tuo "greyline" oli siirtynyt ohitse lännen puolelle, eli auringon laskusta reilu tunti aikaa. Lisäinto operaatioon sain siitä, että nyt oli hieno tilaisuus katsoa kuinka työasemalle asennettu "tekoäly" hoitaisi yhteydet. Itse tarvitsi siis vain seurata vierestä kun järjestelmä vastasi kutsuhuutoihini. Olin siis lähes koko työskentelyajan vain huutamassa yleistä kutsua (CQ). Lähetelajiksi valikoitui hieman harvinaisempi FT4 ja käytetyiksi taajuusalueiksi 24 ja 28 MHz, jotka näillä auringonpilkuilla sopivat hyvin käytettäviksi päivätaajuuksiksi.
Digitaalisena lähetelajina tuo FT4 on kätevä, koska siinä liikennöinti tapahtuu nopeatempoisesti ja vakioidun sanomamuodon mukaisesti, mikä helpottaa tuota yhteydenpidon automatisointia. Käytännössä siis tietokone piti yhteyttä toiseen tietokoneeseen radiotiellä!
Virittelemäni ohjelmisto toimi yllättävän hyvin, se osasi jopa blokata pois kutsujien joukosta ne äänekkäimmät venäläiset ja valkovenäläiset asemat. Toki muutama heikompi tehoinen venäläinen asema sallittiin tulla lokiin (yhteyspäiväkirja) ihan testimielessä. Käytössäni oli n. 50 Watin lähetysteho ja antennina neljäsosa-aallon mittainen vertikaaliantenni (pystytikku) puutarhassa. Tehoa olisi saanut olla varmasti vähemmänkin, mutta ajattelin varmistaa ja vahvistaa hieman oman signaalin voimakkuutta tällä kerralla, jotta testi onnistuisi.
Kuten oheisesta kuvasta näkyy, niin testijakson aikana tuli kirjattua 187 yhteyttä (kaikki uusia, koska tekoäly tarkasti koko ajan että samoja asemia ei ollut työskennelty aikaisemmin. Ilman tätä tarkastusta tuo yhteysmäärä olisi varmasti ollut suurempi - samoin tekoäly blokkasi pois erityisesti venäläisiä asemia ilman lokitarkastuksia 😎)
QSO maraton (OH5FI) FT4 / 24, 28 MHz |
Muun työskentelyn ohella tuloksena oli siis liki 200 kaksisuuntaista radioyhteyttä maailmalle. Työskentelytapana yhteyksien osalta tämä ei oikein ole houkuttelevaa, sillä siitä puuttuu tietty inhimillisyys, kun koneet työskentelevät keskenään - toki vielä valvonnan alla, mutta kuitenkin.
73 // de ARi
PS: Tässä työskennellyt radioamatöörimaat testin aikana:
DXCC Status 10. February 2023 -
4X Israel
9A Croatia
BY China
CT Portugal
DL Deutschland
EA Spain
EA6 Baleares
EA8 Canary Islands
F France
G England
GI Northern Ireland
GM Scotland
GW Wales
HA Hungary
HB9 Switzerland
HL South Korea
HZ Saudi Arabia
I Italy
JA Japan
LZ Bulgaria
OD Lebanon
OE Austria
OH Finland
OK Czech Rep.
OM Slovakia
ON Belgium
OZ Denmark
PA Netherlands
SP Poland
SV Greece
TA Turkey AS
UA Russia EU
UA0 Russia AS
UN Kazakhstan
UR Ukraine
VE Canada
W USA
YO Romania
Z3 North Macedonia
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti