QRM (Häiriö) |
Meneillään oleva Ukrainan sota on luonnollisesti antanut oman "värinsä" radiotaajuuksilla käytyyn viestintään. Lyhytaaltoalueella nämä radioviestinnän lieveilmiöt erilaisina häiriöinä huomaa helpoiten: eteneväthän signaalit pitempiä matkoja kuin VHF/UFH -taajuuksilla.
Viestinnän osalta armeijat käyttävät luonnollisesti runsaasti taajuuksia erilaiseen digitaaliseen sotilasviestintään, joten havainnot näistä lisääntyvät luonnollisesti aina kun harjoitellaan tai sitten soditaan oikeasti.
Erilaiset tutkat ovat luonnollisesti aktiivisia niin sodan kuin rauhan aikana. Radiotaajuuksille erityisen hankalia ovat nuo suuritehoiset OTHR (Over The Horizont) -tutkat, eli radiohorisontin taakse katsovat ennakkovaroitustutkat. Näitähän on jo kaikilla ns. suurvaltioilla ja osin hieman pienemmilläkin toimijoilla. Näin akuutin kriisin keskellä näidenkin tutkien toiminta on vain lisääntynyt.
Yllättävää ei liene se, että näistä OTHR-tutkista ylivoimaisesti suurin aktiivisuus on ollut Venäjän Contayner -tutkalla. Se on pahimmillaan toiminut samanaikaisesti kolmella eri taajuusalueella, 7 MHz, 14 MHz ja 21 MHz. Valitettavan usein juuri radioamatöörien käyttämillä taajuuksilla.
Toinen näkyvästi tai paremminkin kuuluvasti esillä ollut OTHR-tutka on ollut Kyproksella toimiva brittien hallinnoima tutka. Tämä tutka on ollut aktiivinen erityisesti 21 MHz ja 28 MHz taajuuksilla. Ja kuten Venäläinenkin tutka, myös tämä sopivasti juuri radioamatööritaajuuksilla.
Tuolla 28 MHz taajuudella on myös toinen voimakas toimija, joka on kuulunut aina vain paremmin, kun radiokelit ovat tässä pikkuhiljaa parantuneet myös yläbandien osalta. Iranilaisten oma OTHR toimii omalla vakiotaajuudellaan, 28.860 MHz, mutta kyseinen tutka osaa käyttää koko taajuusalueen hyväkseen toimissaan. Toinen viimeaikainen ns. "tolppataajuus" Iranin tutkalle onkin ollut 28.150 MHz.
Myös Kiinan OTHR-toiminnalla on sormensa pelissä. Ja näitä tutkia löytyykin sitten koko joukko eri taajuusalueilta, joten niiden tarkempaan yksilöintiin ei ole tarvetta tässä.
Mainittakoon tähän loppuun vielä, että OTHR-tutkat toimivat hieman erilaisilla kaistanleveyksillä. Mitä leveämpi kaista, sitä tehokkaammin se häiritsee, noin lyhyesti kommentoituna. Tässä listaus käytetyistä kaistanleveyksistä:
- Venäjä / Contayner : 12 kHz
- Britania / 20 kHz
- Iran / 150 kHz
- Kiina / 160 kHz
IARU-monitorin raport: OTHR näyttelee pääroolia häiriöissä |
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti