maanantai 6. huhtikuuta 2020

Goodbye SETI@home - näkemiin

Maapallon ulkopuolista älyllistä elämää etsinyt projekti, SETI@home lähetti projektiin linkitetyille tietokoneille viimeiset laskentapaketit maaliskuun 2020 lopussa. Itse projektille laitettiin päätös sitten maaliskuun 2020 lopussa. 17.toukokuuta 1999 julkaistu laskentaohjelmisto SETI-projektin osalta sai näin kunniallisen päätöksen.

Projektin päättymiselle ilmoitettiin, että projektin laskennasta ei enää kerry olennaisesti lisää tieteellisesti merkittävää tulosta - saadun datan määrä on riittävä. Tämän lisäksi projektitiimiltä menee suuri osa ajasta hajautetun laskennan hallinnointiin, vaikka nyt olisi hyvä hetki keskittyä tulosten analysointiin ja julkaisuun.

Käyttäjille viestitettiin myös, että itse SETI@home ei häviä vielä kokonaan pois - ohjelmaa voidaan ehkä myöhemmin käyttää johonkin muuhun astronomiseen projektiin. Uusia laskentahaasteita odotellessa valjastinkin jo sääaseman tietokoneen hieman ennakoivasti muutama vuosi sitten EINSTEIN@home -projektiin. Kyseinen projekti etsii jatkuvien gravitaatioaaltojen lähteitä, joihin voi sisältyä pulsareita.

SETI@home -projektissa analysoidaan Puerto Ricossa sijaitsevan radioteleskoopin nauhoittamaa dataa. Datanauhat pilkotaan kestoltaan ja taasuusalueeltaan pienemmiksi työpaketeiksi, jotka sitten lähetettiin internetin välityksellä vapaaehtoisille. Yhden paketin pituus on noin 107 sekuntia ja taajuusalue noin 10 kilohertziä. Kaikki paketit lähetettiin analysoitaviksi usealle eri tietokoneelle, jotta pystyttiin erottamaan ja hylkäämään virheellisesti analysoidut ja mahdollisesti manipuloidut tulokset.

Analysoidun datan perustaajuus on n. 1.42 GHz. Tämä taajuus on hyvin puhdas ylimääräisestä "kohinasta" ja lisäksi taajuus on sama, jolla maailmankaikkeuden yleisin alkuaine vety sähköisesti neutraalina säteilee. 

Signaalianalyysissä etsitään neljänlaisia taustakohinasta erottuvia signaaleja:

  1. pulsseja eli toistuvia signaaleja
  2. "kolmosia" eli kolme kertaa säännöllisin väliajoin toistuvia signaaleja
  3. yksittäisiä, voimakkaita radioaaltoja (piikkejä)
  4. gaussilaisia eli voimakkuudeltaan Gaussin käyrää mukailevia signaaleja
Analysoitavaa dataa tule projektille 300 gigatavua päivässä, eli noin 100 teratavua vuodessa.

Tähän mennessä ei projektin nimissä ole löydetty todisteita Maapallon ulkopuolisesta älyllisestä elämästä. Mutta ihan turhaan ei projektia ole viety ja kehitetty, sillä SETI@home on toiminut eräänlaisena hajautetun laskennan uranuurtajana ja osoittanut kuin suurta laskentatehoa vaativia tieteellisiä projekteja voidaan edistää ilman kalliiden supertietokoneiden hankintaa. SETI@home -projektin tapaisia projekteja on vapaaehtoisille tarjolla useita kymmeniä erilaisia. Joten valinnanvaraa löytyy, jos haluat antaa tietokoneesi prosessin laskentatehoa myös tieteelliseen työhön.

Itse liityin projektiin marraskuussa 2002 eli melko pian sen jälkeen kun projekti oli lähtenyt liikkeelle. Lähes koko 20-vuotisen kauden olen ollut mukana yhdellä tai kahdella työasemalla. Itse huomasin, että niin sääaseman kuin ukkostutkan työasemille jäi runsaasti ns. lepoaikaa, jota voi hyödyntää laskentatehon jakamiseen projektin nimissä.

Vaikka SETI@home on nyt "jäähyllä", jatkuu elämänmuotojen etsiminen yhä kiihtyvällä vauhdilla. Tämän on mahdollistanut nopeasti kehittynyt tekniikka; eksoplaneetat, aurinkokunnan matkaajat, mustat aukot jne ovat tulleet yhä lähemmäksi meitä noin teknisessä mielessä. Radioviestien osalta käynnistettiin vuonna 2015 Breakthrough Listen -hanke, joka etsii älyllistä elämää radiohavaintojen avulla. Käytössä on huippuluokan laitteistoja, mittava rahoitus ja tuhansia tunteja hankkeelle omistettua radioteleskooppien havaintoaikaa. Käytännössä tämä onkin kaikkien aikojen suurin tieteellinen tutkimushanke, jonka tavoitteena on löytää todisteita muualla olevista sivilisaatioista.

Todistus vuosien varrella analysoidusta dadasta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

FT8 SM-sprint, osa 10

  FT8 yhteydet 11.12.2024 / SM-cup Keskiviikkona käytiin vuoden viimeinen FT8-cupin osakilpailu; järjestysnumeroltaan kymmenen (10). Marrask...