sunnuntai 12. helmikuuta 2023

Ilmapallodiplomatiaa

 

Aktiiviset ilmapallot (transponderit) 12.2.2023 klo 0745 UTC

Mediasta ollaan saatu viime päivinä seurata mielenkiinnolla kuinka maailmalla on harjoitettu ns. "ilmapallodiplomatiaa". Outoja palloja ja kohteita on havaittu ja osa onnistuttu tuhoamaankin alas ampumalla. Ammuttujen pallojen tarkoitusperiä on voitu vain arvailla, mutta eiköhän tuokin selviä kun alas ammutut osat saadaan tarkempaan tutkintaan.

Maapallon ilmakehässä taivaltaa toki yleisimmin erilaiset säähavainnointiin tehdyt pallot ja heti perään kakkosena tulevat nuo erilaiset radioamatöörien lähettämät pallot (ks. kuva). Mahdollisista vakoilupalloista poiketen nämä ns. siviilipallot ovat tunnistettavissa, koska ne lähettävät omaa kutsua ja muutakin telemetriaa koko ajan. Kuvassa oleva tilanne on tältä aamulta viimeisen kolmen tunnin ajalta. Mielenkiintoisia kohteita seurattavaksi löytyy siis ihan julkisestikin.

Pallojen signaalien kuuluvuus vaihtelee luonnollisesti pallon lentokorkeudesta ja valitusta lähetelajista johtuen. Useimmat Euroopan yllä lentelevät pallot on kyllä kuultavissa Suomessakin melkoisen yksinkertaisin laittein: vähintään 1/4 -aallonmittainen vertikaaliantenni, lyhytaaltoradio tai vastaava ja tietysti joku tietokone, mikä koodaa auki tulevan datan. Radioamatööreiltä ja DX-kuuntelijoiltahan nämä elementit löytyvätkin jo valmiina.

Jos kiinnostaa, niin kannattaa käydä vilkaisemassa pallotilannetta tältä sivustolta.


@ri

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

FT8 SM-sprint, osa 5

  Työskenneltyjä kilpa-asemia FT8 sprint -kilpailusarjan kevätkauden päättävä osakilpailu päättyi juuri. Tälläkin kerralla asemia oli mukava...