tiistai 15. helmikuuta 2022

"Heijastuksia" radioaalloilla "Inf

 Osin Ukrainan kiristyneeseen tilanteeseen liittyen on kansainvälisillä radiotaajuuksilla saanut huomata, kuinka tätä sähkömagneettista spektriä voidaan hyödyntää omien tarkoitusperien kuuluttamiseen tai puhtaasti propagandistisessa pelottelu mielessä. 

Tuon tässä muutamia esimerkkejä puhtaasti ei sotilaallisilta taajuuksilta valikoituina tapauksina. Kyseessä on lähinnä yleisradiolähetyksille ja radioamatööreille nimikoituja taajuuksia. Toki näille taajuuksillehan tuota propagandaa on järkevää laittaa, sillä harva tavan radioaktiivi kuuntelee tai katselee sotilastaajuuksia, edes mielenkiinnosta - nehän ovat salattuja ja digitaalisia kanavia.

Kiinalaiset ovat kautta aikojen osanneet tuota omaa ideologiaansa julki lähettämällä julkeasti radioamatöörikanavilla tai muutoin kohteeksi joutuneiden yleisradiolähetysten taajuuksilla omaa ohjelmaa. Toki muitakin esimerkkejä vastaavasta toiminnasta löytyy. Näistä raportoidaan säännöllisesti mm. IARU:n (International Amateur Radio Union) häiriöraporteissa.

Nykyiset ohjelmistoradiot ja niihin liittyvät sovellutukset tuovat radiosignaalit myös näkyville kuulumisen lisäksi. Toki ovathan TV-signaalit olleetkin aina tarkoitettu kuvien katseluun, mutta digitaalisen viestinnän myötä kuvaa voidaan siirtää helposti näkyville myös muulla tavoin.

Alla on muutama esimerkki viimeviikoilta, joissa radioamatöörien käyttämällä 7 MHz (40 metriä) taajuusalueella ovat Ukrainan kriisiin sidoksissa olevat joukot käyttäneet myös kuvallista informaatiota sanomansa levittämiseen. Nämä ns. vesiputousnäyttöön tulevat kuvat ja tekstit ovat yksi elementti tässä häirinnässä. Normaalisti näissä viesteissä näytetään lyhyt visuaalinen info siitä modulaatiosta (lähetelajista), jolla yhteyttä toivotaan. Nykyään noita erilaisia lähetelajeja eri variaatioineen on niin paljon, ettei ihan korvakuulolta osaa enää kukaan niitä kaikkia tunnistaa. Tällöin on helppoa, jos lähetyksen alussa on esim. kuvallinen ilmaisu käytettävästä lähetteestä.

"Infowar", 7 MHz

"Infowar", 7 MHz

Näihin kuviin ja tunnelmiin....

@ri 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

FT8 SM-sprint, osa 5

  Työskenneltyjä kilpa-asemia FT8 sprint -kilpailusarjan kevätkauden päättävä osakilpailu päättyi juuri. Tälläkin kerralla asemia oli mukava...