maanantai 6. helmikuuta 2023

"Radiosignaalicluster" ml. RjKK

 

"Signaaliclusterin" rautakalustoa 1992-2021 (kuva 1)

Useissa vuosien varrella tekemissäni postauksissa ole tullut joskus maininneeksi radiosignaalien seurannassa ja käsittelyssä käyttämäni laajakaistaisen "radioklusterin". Koska jotkut rohkeat ovat uskaltaneet jopa kysellä asiasta, ajattelin valottaa tätä asiaa hieman noin teknisesti siltä osin kuin se on mahdollista.

Hyötyliikenne (siviili- ja sotilasliikenne) on siirtynyt erilaisiin digitaalisiin lähetelajeihin jo hyvin varhaisessa vaiheessa: perinteinen puhe ja sähkötysliikenne sai pian kehittelyjen jälkeen rinnalleen erilaiset fax-, RTTY, Telex ja monia muita liikennöintimuotoja, joista ei oikein ns. korvakuulolla saanut mitään selkoa, vaikka viestitys itsessään ei olisi ollut salattu millään tavalla. 

Viestien seuraamiseen tarvittiinkin hieman uutta tekniikka ja tietokoneet, jotka sitten mullistivatkin viestinnän kokonaan. Itsellänikin oli vielä 80-luvulla ensimmäisten joukossa hankittu Commodore 64 -tietokone, johon ei tullut hankittua peliohjainta, vaan hieman oudompi lisävaruste: pakettiradiomodeemi ja sen rinnalle myöhemmin suoraan USA:n markkinoilta oma WEWAX-moduli sääkuvien ja sanomien seurantaan lyhyillä aalloilla ja NOAA-satelliittien kautta 137 MHz:lla.

Tätä iloa kestikin liki 10 -vuotta, kunnes tuli aika ja mahdollisuus päivittää tuo hyvin palvellut Commodore ihka uuteen "DOS-läppäriin", johon menikin sitten lähes koko peltisepän koko harjoitteluajan palkka tuolloin - mutta se kannatti, näin jälkikäteen ajatellen. Tuolloin ei vielä ollut tiedossa, että ATK ja erilaiset viestitekniset laitteet tulisivat muodostamaan työuraa seuraavaksi reiluksi 30 vuodeksi.

Otsikossa mainitun "Radiosignaaliclusterin" valmistin työantajani hiljaisella hyväksynnällä: sehän koostui aikana hienoimmista radiomodeemeista (TNC), jotka tietokoneisiin yhdistettyinä avasivat signaaliavaruuden kokonaan uudella tavalla. Näissä tuotteissa oli sekin hyvä puoli, että nämä "rautamodeemit" eivät kuormittaneet niihin liitetyn tietokoneen resursseja juurikaan ja niitä voitiin hallita vaikka hyvin yksinkertaisilla DOS-ohjelmistoilla. Kuvan 1 konseptilla pystyttiin helposti seuraamaan lähes kaikkea data-liikennettä radioaalloilla; oli sitten kyse nopeasta sähkötyksestä tai jostain PACTOR (ARQ) lähetteestä. Tarvittaessa kuultu liikenne saatiin tulostettua ns. telaketjupaparille ihmeteltäväksi ja ehkä analysoitavaksikin.

Tuo "rautakausi" tuli eräänlaiseen taitepisteeseen 1998, jolloin työnantajan kautta saatiin käyttöön uutta ATK-kalustoa, joissa oli jo Windows 3.1 Workgroup tai Windows 98 -käyttöjärjestelmät. Graafinen käyttöjärjestelmä jo itsessään oli hieno kokemus, mutta signaalien metsästyksen osalta vielä hienompaa oli se, että nyt saatiin tietokoneiden äänikorteille uutta käyttöä. Eikä mennyt pitkään kun työaseman äänikortilla olisi korvattu lähes koko tuo kuvan 1 ratamodeemitorni. 

Kun aikoinani esittelin äänikortin käyttöä radiosignaalien metsästämisessä ja hyödyntämisessä muutoinkin viestiliikenteessä ei mennyt pitkään kun sain toimialajohtajalta Helsingistä lähetyksen, jossa oli useita tietokoneista poistettuja äänikortteja (Soundblaster 16). Perinteisessä toimistokäytössähän ei äänikorteista ollut mitään hyötyä, joten ne voitiin kätevästi poistaa työasemista ja laittaa parempaan käyttöön näin. Tuo Soundblaster olikin ehkä se paras äänikortti tuolloin äänen käsittelyyn näiltä osin. Tänä päivänäkin tuo tietokoneen oma äänikortti näyttelee tärkeää osaa niin ammattilaisten kuin amatöörienkin signaalien käsittelyssä. Ja sanomattakin lienee selvää, että tietotekniikan kehittyessä on erilaisia lähetelajeja ihmeteltäväksi kehitetty melkoinen määrä. Ja uusia tuntuu tulevan koko ajan lisää niin siviili- kuin erityisesti militariapuolella.

Kuvassa 2 onkin sitten se viimeisin innovaatio eli työasema jolla hoidin rautaklusterin tehtäviä aina eläköitymiseen 2021 saakka. Itse clusterista oli loppuaikoina käytössä oikeastaan vain ja ainoastaan nuo SCS:n erikoismodeemit sekä tietysti tietokoneen oma(t) äänikortit: ulkoiset ja sisäiset. Kuvassa 2 ollaan rautaklusterin tietovarantoa ohjelmistojen ja seuranta-aineiston osalta siirtämässä tietoturvalliseen tallennuspaikkaan ennen järjestelmän alasajoa joulukuussa 2020.


Näihin kuviin ja tunnelmiin tällä erää 😎

@ri / RjKK





"Signaalicluster" vm.2021 - shutting down (kuva 2)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

FT8 SM-sprint, osa 10

  FT8 yhteydet 11.12.2024 / SM-cup Keskiviikkona käytiin vuoden viimeinen FT8-cupin osakilpailu; järjestysnumeroltaan kymmenen (10). Marrask...