maanantai 27. helmikuuta 2023

Avaruussäässä tapahtuu: revontulet loiskuaa ja radiomajakat suhisevat lupaavasti

 Auringossa sattuu ja tapahtuu jälleen. Viime viikon lopulla havaittu koronapurkaus tai purkaukset (CME = Coronal Mass Ejection) aiheutti maapallon ilmakehissä monenlaista "sekaannusta". Useimmille näiden purkausten tuomat hiukkaset tarjoavat otolliset "kelit" revontulien havainnointiin, niin nytkin. Viime yönä tuo geomagneettinen myrsky saavutti tason G3, viisiportaisella asteikolla, eli myrsky oli tasoltaan voimakas. Revontulia olikin nähtävillä jopa Suomenlahden eteläpuolisilla alueilla. Lähes pilvetön sää suosi myös havainnointia näiltä osin. 

Myös radioamatööreille ja muille "sähkömagneettisesta viestityksestä" kiinnostuneille nuo auringon tarjoamat hiukkaset tarjoamat mahdollisuuksia mielenkiintoisiin radioyhteyksiin. Siinä missä perinteisen lyhytaaltoalueen (HF) signaalit vaimenevat tai menevät peräti "Blackout -tilaan", ovat nyt korkeammat taajuudet VHF/UFH vastaavasti aktiivisina: VHF-taajuuksilla toimivat revontulimajakat tulevat ääneen omalla mielenkiintoisella "aurorasoundillaan" (kuva 2) Radiomajakoiden ääni ei ole terävää ja tasalaatuista sähkötyksen ääntä vaan eräänlaista rytmikästä "suhahtelua", mikä johtuu juuri tuosta auringon tarjoamasta "auroraefektistä".

Revontulibongareiden ja radioamatöörien lisäksi avaruussääennusteita seuraavat tarkasti myös lentoliikenne, "avaruusmatkailu" ja sähkönsiirtoa tarjoavat tahot. Näille kaikillehan erilaiset häiriöt aiheuttavat pienempiä tai suurempia ongelmia. 

Ongelmien osalta ehkä tällä kerralla oli mielenkiintoisinta seurata kuinka USA:n sähköverkossa tapahtui eriasteisia häiriötilanteita (kuva 1). Myös Suomen kantaverkossa oli luonnollisesti kohonneita arvoja induktiovirtojen osalta, mutta mistään ongelmista noilta osin ei ole raportoitu. 

Raporttien mukaan tuo HF-alueelle tullut "Blackout" olisi vaikuttanut erityisesti Tyynenvaltameren alueelle. Alue sattui olemaan sopivasti ns. ottavana osapuolena myrskyn osalta tällä kerralla. Noiltakaan osin mistään vakavista ongelmista ei ole raportoitu.

Seuraavalle vuorokaudelle on vielä ennustettu myrskyn jatkumista, tosin hieman heiketen. G2-tasollakin uskoisin ainakin revontulibongareilla olevan seuraavakin yö ns. täystyöllistetty 😁

@ri


Myrskyhälytys !


Induktiovirtoja / häriöitä USA:ssa (kuva 1)


Radioauroraa 27.2.2023 ! (kuva 2)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

FT8 SM-sprint, osa 5

  Työskenneltyjä kilpa-asemia FT8 sprint -kilpailusarjan kevätkauden päättävä osakilpailu päättyi juuri. Tälläkin kerralla asemia oli mukava...