lauantai 18. helmikuuta 2023

Retrotekniikkaa noutamassa ja kierrättämässä

Itse en mielestäni lukeudu vielä ainakaan mihinkään himohamstraajiin, ainakaan mitä tulee teknisiin laitteisiin. No, välillä tilaisuus mahdollistaa poiketa tuostakin ideasta. Näin kävi kuluvalla viikolla kun aivan yllättäen sain kaksi yhteydenottoa eri henkilöiltä: toisessa tarjolla oli VHS-tekniikkaa 80-luvulta ja toisessa puhelintekniikkaa samoin 80-luvulta. 

Kyllä tuon 1980-luku jo täyttää monessakin suhteessa sanalle "RETRO" -asetettavat määritelmät, joten ei muuta kuin tuumasta toimeen ja sovin kauaskantoisesti laitteiden noudot jo heti seuraavalle päivälle.

Ensimmäinen kohde osoittautui mainiossa kunnossa olevaksi videonauhuriksi, joka edusti tekniikkaa ennen perinteisimpien VHS-nauhurien markkinavaltausta: Philipsin V2000 nauhuri edusti aikansa huipputekniikkaa, joka kilpailu markkinaosuuksista Sonyn kehittelemän Betamaxin kanssa. Toki taustalla oli koko ajan peikkona JVC:n kehittelemä VHS-standardi, joka sitten söikin muut kilpailevat standardit ja valtasi markkinaosuudet täydellisesti.

Uskaltaisin melkein väittää, ettei monestakaan pirtistä löydy enää V2000 nauhuria, toimintakuntoisena ja alkuperäisillä kaapeleilla ja ohjekirjoilla varustettuina. Ja jos löytyy, niin löytyykö enää nauhuriin käypää kasettia ? Tähän pakettiin tuli vielä viisi nauhaa mukaan ja omista arkistoistakin löytyi vielä pari "reliikkiä". Kyllähän näin hyväkuntoiselle nauhurille se oikea paikka olisi varmaan joku tekninen museo tms. Itse en sitä ainakaan ole poistamassa CERT-kierrätykseen, jos ja kun aika nauhurista luopumiseen tulee eteen. Onhan se mukavaa hieman "HiFistellä" tälläkin tavoin 😊

Toinen käyntikohde toikin sitten hieman tutumpaa rautaa pelastettavaksi: aito ja alkuperäinen Nokian Talkman MD59 matkapuhelin. Tämä NMT450 -verkossa toiminut jättiläinen on saanut eräänlaisen "kultti-imagon" kännyköiden joukossa. Saamani laite on selvästikin ollut aikoinaan kovassa käytössä, mitä pintanaarmujen määrään tulee, mutta nämä laitteethan tehtiinkin kestämään toisin kuin nykyiset kännykät moneltakin osin. 

Mielenkiintoista näiden Talkaman 450 -puhelimien osalta onkin se, että niiden aikakausi ei päättynyt NMT450 -verkosta luopumiseen, vaan se jatkui uudelleen radioamatöörien parissa. NMT-puhelimista tehtiin radioamatöörikäyttöön soveltuvia VHF/UHF ja jopa SHF-radioita. Näitä kuulee ja näkee vielä tänäänkin. 

Nyt saatu radio ei kuitenkaan pääsee muuntokäsittelyyn, vaan eiköhän anneta tuolle hyvä paikka muutaman muun vanhan puhelimen rinnalta radiohuoneen hyllyköstä. Sen se on varmasti ansainnut.

Näihin kuviin ja tunnelmiin tällä kerralla. Ja  SUURET kiitokset kaikille tekniikasta luopuneille asianosaisille. Hyvää kannattaa kierrättää!

@ri

Se aito ja alkuperäinen Philipsin VHS2000 videonauhuri

Nokialainen Mobira MD59 NB

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

FT8 SM-sprint, osa 5

  Työskenneltyjä kilpa-asemia FT8 sprint -kilpailusarjan kevätkauden päättävä osakilpailu päättyi juuri. Tälläkin kerralla asemia oli mukava...