sunnuntai 26. helmikuuta 2023

SETI ja AI

Oma päättötodistus SETI-projektin osalta 2020

 

Iltalehden tänään julkaisema artikkeli sai itseni hieman kaivelemaan taustoja omalta osaltani jo lakkautetun SETI(at)HOME -projektin osalta. Projektissahan etsittiin signaaleja avaruudesta, joista olisi voinut saada viitteitä maapallon ulkopuolisesta elämästä. Laskennassa käytettiin edistyksellistä hajautettua laskentatekniikkaa, johon pystyi osallistumaan kuka tahansa, joka omisti tietokoneen ja pystyi lataamaan koneelle laskentapaketteja projektiin. 

Työ todiste älyllisestä elämästä maapallon ulkopuolella jäi vielä todistamatta, mutta kaikki toivo ei ole vielä asian osalta heitetty tässäkään projektissa. Vuosien saatossahan tuota tietoaineistoa on tullut analysoitavaksi melkoiset määrät ja suurin osa aineistosta on varmasti vielä tallennettunakin. Hyvä niin, sillä käytettävät tietokoneet ja järjestelmät kehittyvät kovaa vauhti, joten lienee varsin mahdollista, että vanhasta aineistosta voi löytyä vielä jotain mielenkiintoista. Hieman samaan tapaan, kuin rikosprosesseissa on voitu tuoda uusia todisteita esille, kun DNA-tekniikka ja siihen liittyvät toimet ovat kehittyneet sitten pelkän sormenjälkikuvioiden tulkinnan.

Tämän päiväisen artikkelin mukaan, tuo kuuluisa "Tekoäly" (AI) on valjastettu myös SETI-signaalien tutkintaan. Tuloksiakin on jo saatu, tosin mitään mullistavaa ei vielä. Mutta aineistoa on käsiteltäväksi aikamoisen monta teratavua ja uuttakin dataa tulee jatkuvasti eri kohteista. Näiltä osin siis on vain odoteltava ja katsottava kuinka tuo analysointiprosessi etenee ja millä tuloksilla.

Itsellänikin on vielä tuo SETI-prosessi laskenta-asemassa mukana, ihan siltä varalta, että joskus vielä joku paketti tulisi analysoitavaksi, mutta ennen kaikkea ihan vain muistona projektista: onhan siinä vielä jäljellä hieno näytönsäästäjä. Tänään SETI:n vierellä pyöriikin toinen hajautetun laskennan prosessi: EINSTEIN (AT) HOME

Alla muutamia linkkejä vielä aiemmin julkaisemistani kirjoituksista aiheeseen liittyen.

Linkki 1

Linkki 2

Linkki 3

Linkki 4


👽ri


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Päivän bongaus - "Ihan pihalla"

Bongaa päivä pihalla 4.-5.5.2024  Viikonvaihteessa järjestettiin oikein lintujentarkkailun superviikonloppu, kun lauantaina vietettiin Torni...