sunnuntai 12. helmikuuta 2023

Maailman linnuston tila - huolestuttavaa

 

Linnuston suojelu tärkeässä roolissa. Muutama tarra arkistoista maailman konferensseista poimittuina

Maailman linnuston tila -raportti julkaistiin syksyllä 2022 ja se on aika karua luettavaa maailman linnuston ja ympäristön tilasta. Hälyttävää on jo pelkästään se että maailman yli 10 000 lintulajista luokitellaan 1409 lajia uhanalaisiksi ja niistäkin peräti 231 lajia statuksella "äärimmäisen uhanalainen" eli laji on vaarassa hävitä sukupuuttoon! Silmälläpidettäviäkin lajeja löytyy reilu 1000.

BirdLifen sivuilta löytyy alkuperäisen raportin tiivistelmä ihan suomenkielellä, joten nyt siihen on helppo tutustua. Toki kannattaa käydä vilkaisemassa tuo kattavampi, alkuperäinen esitys myös.

Itse on tullut oltua mukana erilaisissa lintuihin liittyvissä tehtävissä ja sen myötä on päässyt tutustumaan melkoisen kattavasti erilaisiin projekteihin niin koto Suomessa kuin maailmallakin. Työ luonnon ja lintujen puolesta jatkuu - hyvä niin. Linnut ovatkin hyvä indikaattori maailman ja ympäristön tilasta, onhan niitä tutkittu jo satoja vuosia, joten seuranta-aineistoa on olemassa melkoisen kattavasti. Ja harrastajien määräkin tuntuu olevan kasvussa, joten jatkossakin saamme kerättyä arvokasta tietoa havaintojen myötä. Hyvänä osoituksena vaikka meneillään oleva kotimainen Lintuatlas-kartoitus, puhumattakaan perinteisistä lintulaskennoista.


 

Linnuston seurantaa ja suojelua kautta aikojen



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Päivän bongaus - "Ihan pihalla"

Bongaa päivä pihalla 4.-5.5.2024  Viikonvaihteessa järjestettiin oikein lintujentarkkailun superviikonloppu, kun lauantaina vietettiin Torni...