keskiviikko 22. helmikuuta 2023

Katsaus talvilinnustoon ruokintapisteellä (talvi 2022/23)

Talvi on edennyt siihen vaiheeseen, että kevät alkaa ottamaan pikkuhiljaa vallan talvesta. No, kyllä talvi vielä pyristelee vastaan joitakin viikkoja, kunnes on pakko luovuttaa. Tälläkin hetkellä ulkona on hyvin talvinen sää, vaikka aurinko paistaa pilvettömältä taivaalta, mutta pakkasissa on tehty talven pakkasennätys kun mittarissa on reilu 20 pakkasta. 

Talviruokinta Mustolan ruokintapisteelläni aloitettiin jo enenne ensilumia, pakkasjaksojen saapuessa marraskuussa 2022. Ja tarkoitus olisi jatkaa ruokintaa näillä näkymin tuonne huhtikuulle, kun terminen kevät ottaa vallan ja ylimääräisistä lumista päästään eroon.

Tälle kaudelle ruokintapiste siirtyi hieman parempaan paikkaan etupihalta takapihalle: ei tule siemenjätettä heti pihapiiriin, linnuilla enemmän suojaisaa tilaa puissa ja pensaissa ja aremmatkin linnut uskaltavat tulla ruokinnalle. Mutta se tärkein, eli ruokintapisteelle on hyvä näkyvyys suoraan olohuoneen sohvalta 😉 

Vaikka ruokinnalla on ollut erittäin monipuolinen kattaus, ei lajimäärä ole tänä talvena noussut kovin suureksi, paljon on puuttunut tuttujakin lintulaudan vieraita menneiltä vuosilta. Toivottavasti tämä on ohimenevä ilmiö, vaikka joidenkin lajien osalta tilanne näyttääkin melko pysyvältä jo. Tavallinen "kotivarpunen" tai "kaupunkivarpunen" on ollut kateissa jo useita vuosia. Pikkuvarpunen on ottanut paikan varpuselta, eikä aio sitä luovuttaa. Pikkuvarpusen määrät ovat pysynyt vuodesta toiseen samoina ellei jo hieman kasvaneinakin. Tällä paikalla suurimmissa parvissa vain sellaiset 20 pikkuvarpusta parhaimmillaan.

Toinen ruokintapisteeltä kadonnut laji on hömötiainen, yhdessä muiden metsätiaisten kanssa. Ei ainoatakaan havaintoa koko talvena pihapiiristä. Hälyttävää, mutta totta! Ihmettelyä on aiheuttanut myös se, etteivät myöskään punatulkut ole löytäneet ruokintapisteelle. Ei yhtään havaintoa koko talvelta tämänkään lajin osalta.

Runsaslukuisimpana lajina on koko talven olleet keltasirkut, joita parhaimmillaan on vieraillut ruokinnalla liki 50 yksilöä. Kaura on kelvannut hyvin tänäkin talvena. Onneksi näin lopputalvesta löytyi jo paikallinen toimija, joka myy ns. irtokauraa; on itsepunnittuna edullisempaa kuin muutamien markettien valmiiksi pakatut kaurapussit.

Tikkojen osalta perinteisen käpytikan lisäksi on paikalla vieraillut aina silloin tällöin komea harmaapäätikka. Muut tikat ovat vielä loistaneet poissaoloillaan. 

Ruokintapisteen erikoisimmat vierailijat saatuivat juuri tammikuun lopun Pihabongaus -päivälle, kun komea pyrstötiaisparvi tuli ruokinnalle. Sitä ennen eikä sen jälkeen näitä tiaisia ole näkynyt.

Varislinnuista vakiovieraita ovat närhet ja harakat. Muita varislintuja ei ruokinnalle ole eksynyt - ainakaan vielä. Pienestä rosvoilusta huolimatta ovat saaneet ruokailla rauhassa ruokintapisteellä.

Ruokintapiste on tarjonnut näin kevättalvella ruokaa myös varpushaukalle, joka on vieraillut pihassa useaan otteeseen, aina välillä saalistuksessaan onnistuenkin. Tilaa olisi myös varpuspöllölle, mutta laji ei ole tälle vuodelle vielä tullut pihapiiriin saaliinjaolle.

Sen mitä linnuilta jää tai varisee maahan ruokailujen yhteydessä ovat oravat päivisin ja rusakot öisin puhdistaneet. Molempia lajeja on paikalla vieraillut 2 - 3 yksilöä pitkin talvea.

Jännityksellä jäädään seuraamaan mitä kevät tuo tulleessaan - no, ainakin muuttolinnut etelästä, joista osa ehtinee nauttimaan myös ruokintapisteen tarjonnasta. Nyt paikalla vieraillut mustarastas ei kuulu muuttajiin, vaan on talvehtimaan jäänyt yksilö, joka kiertelee ruokintapisteeltä toiselle. Hyvin on selvinnyt talven haasteista sekin.

Ruokintapisteellä talvella 2022/23 havaitut lajit 1.11.2022 - 22.2.2023

  1. Talitiainen
  2. Sinitiainen
  3. Pyrstötiainen
  4. Puukiipijä
  5. Pikkuvarpunen
  6. Keltasirkku
  7. Närhi
  8. Harakka
  9. Käpytikka
  10. Harmaapäätikka
  11. Mustarastas
  12. Varpushaukka

@ri



Suurharvinaisuus ruokintapisteellä: hömötiainen
Närhet aktiivisesti mukana ruokaa etsimässä
Hieman harvinaisempaa vierailijaa: valkoselkätikka

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

FT8 SM-sprint, osa 5

  Työskenneltyjä kilpa-asemia FT8 sprint -kilpailusarjan kevätkauden päättävä osakilpailu päättyi juuri. Tälläkin kerralla asemia oli mukava...