maanantai 13. helmikuuta 2023

Tutkasignaalien perässä - OTH-tutkat

 Viimeksi maaliskuussa 2022 käsittelin kirjoitelmissani näitä "radiohäiriköitä" eli horisontin ylitse katsoviin, OTH (Over The Horizon) -tutkiin. Näin vuoden päästä asiaa uudelleen tarkasteltuna voi todeta helposti, ettei tuo tutkien käyttö ole ainakaan vähentynyt - häiriöitä eri radiotaajuuksille on havaittavissa päivittäin, valitettavasti. Ja nyt näyttää vielä siltä, että uutta kalustoa OTH-tutkien osalta ollaan ottamassa käyttöön ainakin Venäjän ja USA:n toimesta. Itse en pitäisi yhtään yllättävänä, ellei Kiinakin kehittelisi asiassa jotain projektia, sillä tuo Tyynenmeren alue on muodostumassa yhä mielenkiintoisemmaksi sotilaspoliittisestikin Taiwanin kysymyksen ja Pohjois-Korean toimien osalta.


Häiriölajit 2022 (kuva 1)




Häiriökarttaa katsoessa (kuva 1), näkee heti, että suurimmat häiriöt radioliikenteeseen lyhyillä aalloilla tulevat juuri erilaisista tutkista, ja vielä erityisesti noista OTH-laitteista. 

Tyynenmeren alueella OTH-tutkien määrä lisääntyy ja viimeisimpänä uudesta OTH-tutkasta onkin ilmoittanut USA, joka rakentaa uutta tutkaa Palaun saarelle Tyynelle valtamerelle. Maantieteellisestihän tämä uusi tutka sijaitsee Australian pohjoispuolella ja Kiinasta katsottuna kaakossa. USA on nimennyt tämän tutkaprojektin nimellä TACMOR eli "Tactical Mobile Over-The-Horizon Radar". Tutkan tarkoituksena on luonnollisesti parantaa USA:n tilannekuvaa niin maalla kuin merelläkin. 

Siinä missä perinteisten, korkeammilla taajuuksilla toimivien tutkien havainnointisäde loppuu viimeistään vallitsevaan radiohorisonttiin, pystytään näillä OTH-tutkilla katsomaan sinne radiohorisontin taakse tuhansien kilometrien päähän. Lähes kaikki OTH-tutkat toimivatkin lyhytaaltoalueella 5 - 30 MHz:n taajuusalueilla. Lähetystehot näillä tutkilla on erittäin suuret, koska tutkan signaalin on tarkoitus heijastu ionosfäärin F-kerroksen kautta takaisin (kuva 2) OTH-tutkat muodostavatkin ns. ennakkovaroitusjärjestelmän erilaisten ohjusten osalta. Tutkilla pystytään havaitsemaan niin perinteiset ballistiset (mannertenväliset) kuin muutkin risteily ja yliääniohjukset. Tämän lisäksi tutkakatveesta eivät hyödy myöskään pinta-alukset eikä lentokoneet, häivehävittäjät mukaan lukien. Ainoastaan sukellusveneet jäävät tämän tutkanjärjestelmän katveeseen.

International Defense Security & Technology (February 9, 2023) (kuva 2)

@ri

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Olisikohan jo aika aloittaa talvilintujen ruokinta ?

Rasvaa tarjolle eri muodoissaan Terminen talvi on ottamassa otettaan, joten nyt on hyvä hetki aloitella talvilintujen ruokintaa. Pakkasjakso...