perjantai 10. helmikuuta 2023

Asia on QSL

 

Kortit valmiina maailmalle (kuva tältä aamulta 10.2.2023)


Mikä on tuo QSL ? Radioliikenteessä tuo lyhenne QSL tarkoittaa vapaasti suomennettuna pidetyn radioyhteyden ymmärtämistä / hyväksymistä. Pidetty radioyhteys on sitten vahvistettu myöhemmin omalla QSL-kortilla. Erilaiset QSL-kortit näyttelevät vielä tänäkin päivänä tärkeää osaa niin radioamatöörien, DX-kuuntelijoiden kuin LA- (CB-) radioharrastajien toiminnassa. Sähköiset QSL-palvelut ovat tulleet kuvioon mukaan nopeuttamaan yhteyksien vahvistamisia, mutta täysin ne eivät ole saaneet poistettua perinteisten QSL-korttien tarvetta. 

QSL-kortit ovatkin hieman jakaneet harrastajayhteisöjä kahteen osioon; ne, jotka haluavat käyttää vielä perinteistäkin korttia vaikka elektronisten rinnalla ja niihin, jotka käyttävät vain ja ainoastaan sähköisiä (elektronisia) QSL-palveluja kuten eQSL ja LoTW

Hieman työllistävä vaikutushan tuolla "korttishowlla" aina välistä on - ainakin silloin, jos antaa saapuvien korttien osalta korttipinon kasvaa ja käsittelee niitä vain harvakseltaan. No, QSL-lähetyksiä maailmalta tulee kootusti radioamatööriliittojen välityspalvelun, QSL-buro, kautta vain muutamia kertoja vuodessa, mutta saapuneiden korttien määrä voi olla huomattavakin, jos on ollut aktiivisesti äänessä taajuuksilla.

Itse laitoin juuri viimevuoden kortit lähetyskuntoon ja kertyihän niitä liki 300 kappaletta leimattavaksi, tarkastettavaksi ja allekirjoitettavaksi. Mutta nyt on pinot valmiina toimitettavaksi liiton QSL-palveluun jatkokäsittelyyn eli jakeluun maailmalle. Itse olen lähes tulkoon vastannut vain niille asemille, jotka ovat laittaneet minulle kortin. Näin varmistuu sekin, että kyseinen amatööri voi käyttää korttien välittämisessä QSL-palvelua eli on kansallisen liiton jäsen.

Toistaiseksi kaikki kortit on tullut säilytettyä, ja niitä on arkistoitu useita tuhansia tähän mennessä. En tiedä mitä jatkossa korttien kanssa tekisi. Toki ovathan ne hienoja dokumentaatioita ja vanhemmissa korteissa on jo hieman sitä historian havinaakin mukana - onhan joukossa kortteja maista, joita ei enää löydy maailmalta itsenäisinä, omina radioamatöörimainaan.

73 // @ri

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Päivän bongaus - "Ihan pihalla"

Bongaa päivä pihalla 4.-5.5.2024  Viikonvaihteessa järjestettiin oikein lintujentarkkailun superviikonloppu, kun lauantaina vietettiin Torni...