keskiviikko 12. tammikuuta 2022

Säätilaa silmäillen Mustolan suunnalta

Vuodenvaihteen lämpötilat Mustolassa 2021/2022

 Jätin tuon tarkan vuosikatsauksen Mustolan paikallissään osalta tekemättä ja ajattelin perinteisesti vain muutamilla avainarvoilla luoda katseen menneeseen vuoteen sekä tähän vuodenvaihteen säätilaan paikallisesti.

Sehän on tullut jo monesti todettua, etteivät vuodet ole veljiä keskenään. Tämän todentamiseen ei tarvita suurta matematiikka tai mittatietoa - sen kyllä huomaa ulkoillessaan. Toki vertailujen tekeminen saattaa olla joskus hankalaa, kun ei muista minkälaisia ne kuluneiden vuosien säätilat oikein olivat. Tämän muistikuvan luomiseen tarvitaankin sitten näitä tilastoja, joiden kautta voi katsoa esimerkiksi koska ja milloin ne ennätyshelteet tai pakkaset oikein olivat.

Vuosi sitten haikailtiin lumikinosten perään; tänä talvena on lunta tullut kaakonkulmallekin siinä määrin, että aurauskalusto on ollut välillä vaikeuksissa lumen siirtelyn osalta ja kolapartiot ovat saaneet olla ahkerasti liikkeellä. Myös kunnon pakkasista on päästy "nauttimaan", mikä onkin mahdollistanut mm. jäätieverkoston käyttöönoton sekä tietysti tuon pilkkiurheilun kokonaisturvallisesti.

Vuoden 2021 lämpötilan keskiarvoksi muodostui lopulta +4.6 C, mikä on selvästi vähemmän kuin parina edellisenä vuotena mitatut arvot: (2021 +6.2 C) ja (2019 +5.0 C). Sama kehitys lämmöissä myös tuolla Savonlinnan mittapisteellä. 

Sademäärien osalta vaihtelua on aina enemmän. Kulunut vuosi oli paikallisesti melkoisen kuiva, koska sadekertymää oli vain 384 mm. Vuotta aikaisemmin kertymää oli 550 mm. Toki paikallisesti asiaa tutkaillessa tulee aina muistaa se, että ukkoskuurojen sattuessa sopivasti kohdille, voi sademäärä hetkellisesti kohota melkoisestikin. Kuluneen vuoden aikana nuo kovimmat ukkosrintamat ja kuurot kiersivät onnistuneesti Mustolan.

Kevättä kohti mennään päivä päivältä vauhdikkaammin. Korkeapaine hieman väistyy ja leudot tuulet puhaltavat lounaan suunnalta. Seuraavat päivät mennäänkin sitten lähes plussa-asteilla ja ehkä pienillä sadekuuroilla. Aika jyrkkä tuo lämpösiirtymä (ks. kuva) kun hetkellisesti noustaan kovilta pakkasilta suojakeleille. 

//ARi\\

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

FT8 SM-sprint, osa 5

  Työskenneltyjä kilpa-asemia FT8 sprint -kilpailusarjan kevätkauden päättävä osakilpailu päättyi juuri. Tälläkin kerralla asemia oli mukava...