maanantai 10. tammikuuta 2022

Hieman pomppuinen keli

 

VarAC -yhteys Hollantiin 14 MHz taajuudella


Hienoa huomata, että Pactor tai ehkä paremminkin Pactorin omainen liikennöinti on saanut uutta nostetta kun VarAC-ohjelmisto tuli jakeluun. Nythän ei tarvitse hankkia erittäin kalliita Pactor -rautamodeemeja, kun ohjelmistoratkaisulla, VaraHF, pääsee toteuttamaan lähes samat asiat kuin rautamodeemeilla. 

Näin arkisin ei ole hirmuisesti ruuhkaa taajuuksilla, varsinkaan kun ei ole kilpailuja menossa. Onkin hyvä aika ja tilaisuus kokeilla kaikenlaista. Viime viikkoina onkin tullut oltua tämän VarAC-ohjelmiston pyörteissä lähes päivittäin, ja mikäs on ollut ollessa kun yhteyksiä syntyy ja vasta-asemiakin löytyy. Tässä vaiheessa uutta ohjelmistoa on usealla vasta-asemalla kommenttina "tämä on ensimmäinen yhteys tällä modella" - jostainhan se on aloitettava. Tämän moden osalta toki tuo käyttöönotto on helppoa, eikä pidä antaa tuon liikenneformaatin hämätä - annetaan modeemien itse päättää liikennöintivuorot, niin kyllä se yhteys syntyy - heikommillakin keleillä ja laitteilla. 

Huomattavaa tässä yhteydenpidossa on se, että siirrettävä data / teksti ovat virheettömiä, eli vasta-asema "kertoo" saaneensa merkit oikein, jonka jälkeen lähetetään lisää bittejä matkaan. Mitä parempi keli sitä nopeampi yhteys syntyy.

Tänään oli päivän toinen yhteys (ks. kuva) Hollantiin 14.105 MHz:lla. Vaikka alun hieno keli muodostuikin pian melkoiseksi vuoristoradaksi eli pomppuiseksi saatiin yhteys pidettyä. Tämä oli vielä siitä jännä yhteys, että ilmoitin välillä käyväni 21 MHz:lla, jossa viivyin reilu 5 minuuttia: ilman vasta-asemia. Palatessani takaisin 14 MHz:lle olikin Hollannin asema vielä jaksolla pitämässä yhteyttä minun asemani kanssa. En ollut katkaissut yhteyttä siirtyessäni pois, joten Hollannin pään asema jäi huhuilemaan minua, kun ei sielläkään operaattori ollut katkaissut yhteyttä. Hyvä niin, sillä linkki palautui heti palattuani ja saatiin loput tiedot vaihdettua hienosti. On se tämä tekniikka huimaa.

73 // ARi\\

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

FT8 SM-sprint, osa 5

  Työskenneltyjä kilpa-asemia FT8 sprint -kilpailusarjan kevätkauden päättävä osakilpailu päättyi juuri. Tälläkin kerralla asemia oli mukava...