torstai 13. tammikuuta 2022

Tärkeä Windowspäivitys tarjolla


 Mikäli digimedian uutiset menivät eiliseltä ohitse, eikä oma Windows -työasema hae ja asenna päivityksiä automaattisesti, on nyt korkein aika toimia työaseman turvaamiseksi ohjelmistopäivityksellä.

Tällä kerralla on korjauskoodia tarjolla liki 100 (sadan) haavoittuvuuden osalta, joista toki vain yhdeksällä (9) on Mikrosoftin luokituksen mukaan taso "KRIITTINEN". 

Eikä tässä vielä kaikki, sillä sokerina pohjalla on peräti kuusi (6) nollapäivähaavoittuvuutta (=ennen korjauksia havaittuja haavoittuvuuksia koodissa). Tämä on aika suuri määrä näitä vakavia haavoittuvuuksia yhdelle kerralle päivitettäväksi. Mutta, onneksi ovat tullee ohjelmistotuottajan tietoon, jotta ne on voitu korjata.

Nämä nollapäivähaavoittuvuudet ovatkin siitä ikäviä tai mukavia, että niillä käydään melkoisesti myös kauppaa. Niistä ovat kiinnostuneet niin valtiolliset kyberorganisaatiot kuin rikollisetkin. Näiden aukkojen avulla saadaan helposti jaettua omaa haittakoodia maailmalle, eikä korjaustakaan ole tulossa - ainakaan heti - koska kyseinen aukko on vain käyttäjän tiedossa, joka on tiedon löytäjältä. Näin oma koodi saa elää ja muhia verkostoissa joskus pitkäänkin.

Nyt siis on hyvä syy käydä tarkastamassa kuinka ja miten se oma työasema päivitykset hoitaa, vai hoitaako ollenkaan. Mikäli automaatio ei ole asiaa hoitanut niin Windows 10: n osalta asia hoituu helposti:

  • kirjoita Win10 alapalkin hakukenttään Windows Update
  • valitse valikosta Windows Update asetukset
  • valitse (paina) Tarkista päivitykset
  • lataa mahdolliset päivitykset
  • käynnistä työasema uudelleen
Huom: Win10 -työasemalle saattaa tulla tarkastuksen jälkeen vaihtoehto siirtymiseen Windows 11:een. ÄLÄ SUORITA TÄTÄ SIIRTYMISTÄ, ellet ole asiasta täysin varma. Itse odottaisin vielä siirtymisen osalta tulevaa kevät/kesä -kautta, jolloin luvassa olevat suuremmat bugipäivitykset Win11:n osalta on saatu levitykseen ja testattua toimiviksi.

Tietoturvallista loppuvuotta jälleen toivotellen.

@ARi

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

FT8 SM-sprint, osa 5

  Työskenneltyjä kilpa-asemia FT8 sprint -kilpailusarjan kevätkauden päättävä osakilpailu päättyi juuri. Tälläkin kerralla asemia oli mukava...