torstai 6. tammikuuta 2022

Olisiko syytä tarkastaa työaseman mahdolliset haittaohjelmat?

 

Järjestelmä puhdas !

Näin uuden vuoden alkajaisiksi on hyvä hetki tehdä joukko turvallisuuskatselmuksia omaan kotiverkkoon ja sinne kytkettyihin tietovälineisiin. Käytän tässä tarkoituksella sanaa "tietoväline", koska kodin verkossa on varmasti muitakin laitteita kuin ne perus tietokoneet ja älypuhelimet, jotka käyttävät verkon resursseja joko liikennöidessään internettiin tai pelkästään omaan sisäverkkoon.

Niin tai näin ensimmäisenä ja ehkä helpoimpana tehtävänä onkin tarkastaa, että niin työasemien kuin medialaitteiden tietoturva-asiat ovat kunnossa: virustorjunta toimii, virustorjunta hakee päivitykset automaattisesti ja on myös päivittänyt itsensä, palomuuriratkaisut ovat kunnossa, outoja/ ylimääräisiä sovelluksia ei ole ilmaantunut sovelluslistoille jne jne...

"Windows maailman" osalta on järjestelmän mukana toimitettava oma virustutka osoittautunut toimivaksi tuotteeksi kansainvälisissä vertailuissa. Toki, täytyy muistaa, että on antanut ko. sovellukselle luvan toimia osana suojausta. Toisinaan tai aika useinkin on ollut tilanne, jossa käyttäjä on kokeillut jotain ulkopuolista virustutkaa ja poistanut sen sitten myöhemmin - viimeistään silloin kun ohjelma on alkanut pyytämään rahaa käytöstä ilmaisjakson jälkeen. Uuden virustutkan lisääminen aiheuttaa lähes aina sen, että tuo aiempi toiminnassa ollut tutkain poistetaan käytöstä. Ja sitten kun joskus tuo koekäytetty tutkain poistetaan, ei tuo vanha tutkain tulekaan automaattisesti käyttöön. Tällöin jää helposti "ulko-ovet" auki järjestelmiin. No, onneksi ainakin Windows muistuttaa ilmoituksilla ellei "tutkainta" ole käytössä - toki jos ilmoitukset on estetty, ei näitäkään ilmoituksia tule. Vastuu jää kyllä käyttäjälle.

Itse olen vähintään kerran vuodessa tai isompien ohjelmistoasennuksien jälkeen tarkastanut työaseman ja verkon Internetistä löytyvillä verkkoskannereilla. Tämä on ihan suositeltavaa, koska nämä verkkoskannerit on hyvin päivitettyjä haittaohjelmien "sormenjälkien" osalta - myös uudempien varianttien osalta. 

Verkkoskannereiden osalta täytyy muistaa niin kuin muussakin Internettarjonnassa, että kannattaa käyttää vain luotettavien ohjelmistotalojen skannereita ja sitten varmistua, että juu kyseinen skanneri on heidän tarjoamansa, eikä jonkun "piraatin" alustalla pyörivä näköispainos, joka tarkistuksen jälkeen asentaa työasemalle omia ohjelmistojaan tms.

Oma suosikkini on pitkää ollut ja todennäköisesti jatkossakin tuo kotimainen F-Securen -tarjoama skanneri: toimii ja tekee sen minkä lupaa. Kannattaa lukaista tuo F-Securen sivusto ainakin skannerin osalta lävitse ennen aloittamista - paljon tärkeää asiaa jaossa! Olen toisinaan testaillut ko. skanneria tuossa "hiekkalaatikkotyöasemassa", josta löytyy kaikkea sitä koodia, jota ei toivoisi omalta koneeltaan löytyvän, ja aina tuo skanneri on löytänyt haitakkeet yli 95% varmuudella.

Ei muuta kuin tietoturvallista loppuvuotta. Palataan asiaan.


@ARi

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Suomen HF-kilpailujen 2024 tulokset vahvistettu

  Kilpailupystejä eri vuosilta radiourheillun osalta Ja niinhän siinä kävi, että viime vuoden osalta ei ilman podiumpaikkaa jääty tälläkään ...