lauantai 15. tammikuuta 2022

Revontulet leimuavat

Revontulia LPR:ssa 14.1.2022 ®Sina Puukko






Viimeyönä päästii nauttimaan aivan eteläistä Suomea myöten hienoista revontulista. Väistynyt pilviverho tarjosi hyvä olosuhteet katselulle, eikä edes kuun loiste taivaalla häirinnyt revontulien katselua. Taajamissa tosin tuo valosaaste erilaisine hajavalolähteineen häiritsee taivaan tapahtumien tarkkailua, mutta nyt kyllä revontulet veivät voiton.

Sen lisäksi että revontulet näkyvät taivaalla, ne myös kuuluvat radioaalloilla. Lyhytaaltoalueella näkyvät revontulet yleensä tarkoittavat heikkoja radiokelejä alla 14 MHz taajuuksille. Sitä vastoin taajuudet 28 MHz ja siitä ylöspäin tarjoavat usein mainioita yhteysavauksia kun revontulet ovat saaneet nuo heijastavat kerrokset hieman pois päiväjärjestyksestä. 

Tälläkin kerralla heti kun ensimmäiset ennakot revontulista tulivat mitta-asemilta, alkoi näkyä hyviä radioyhteysavauksia erityisesti Pohjois-Amerikan suuntaan ja Pohjois-Venäjälle. 

Niin sanotut revontulimajakat 144 MHz taajuuksilla täyttivät lähetyksillään radiotiet. Näiden majakoiden avulla on helppo seurata radiokelin kehitystä silloin kun tuo "Corona" on päällä, niin ja tietysti muutenkin. 

Myös tuo Suomen Avaruussääkeskus, RWC Finland tarjoaa hyvät ja informatiiviset sivut avaruussään seuraamiseen.


//ARi\\


Revontulitaivas LPR:ssa 14.1.2022 ®Sina Puukko



Iduktiovirrat ®RWC Finland

Revontulet tarkoittavat aika "hiljaisia" radiokelejä HF-taajuuksille.




®RWC Finland


 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

FT8 SM-sprint, osa 5

  Työskenneltyjä kilpa-asemia FT8 sprint -kilpailusarjan kevätkauden päättävä osakilpailu päättyi juuri. Tälläkin kerralla asemia oli mukava...