perjantai 21. tammikuuta 2022

VARA_HF - nopeaan tiedonsiirtoon radiotiellä

VARA - Postilaatikon tyhjennys radiotiellä

 Sain eilen hyvin pikaisella toimitusajalla uuden lisenssin käytössäni olevalle "äänikorttimodeemille". Näin digitaaliaikana modeemin päivitys oli todella nopeaa, ainakin jos vertaa siihen, että olisi joutunut tilaamaan uuden "rautamodeemin" ja odottelemaan Postin toimitusta. Nyt asia hoitui kätevästi sähköpostilla.

Päivityksen myötä siirtonopeudet nousivat moninkertaisiksi ja tiedostojen lähettäminen yksinkertaistuu kun ohjelma osaa pakata siirrettävät tiedot sopiviksi paketeiksi ennen lähettämistä. Niin, toki tuohon siirtonopeuteen vaikuttaa tuo käytettävä siirtotie: lyhytaaltoalueella nopeudet ovat luonnollisesti hitaampia kuin esim. VHF/UHF -alueella.

Kävin eilen siirtämässä päivittämättömällä versiolla EMCOM -ilmoituksen sähköisellä lomakkeella, jonka lähetys kesti n. 6 min. Päivitetyllä versiolla saman aseman kautta lähetettynä tuo lomake meni alle 1 min ja vielä ehdittiin lataamaan kaksi uutta viesti. Kuvassa tuo nopeus ilmenee mm. siten että kaavion vihreät palkit olivat ilman päivitystä max. 175 bps. Päivityksen myötä osa paketeista liikkui jo 2000 bps -vauhdilla.

Modeemista löytyy nyt myös taktillinen, MIL-versio; tuolle ei toivottavasti tule tarvetta muutoin kuin monitoroitaessa maailman tapahtumia.


//ARi\\

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

FT8 SM-sprint, osa 5

  Työskenneltyjä kilpa-asemia FT8 sprint -kilpailusarjan kevätkauden päättävä osakilpailu päättyi juuri. Tälläkin kerralla asemia oli mukava...