perjantai 14. tammikuuta 2022

Hätäviestintätestausta lyhytaalloilla

ROS -yhteys Italiasta 14 MHz !

VARA -yhteys Italiasta, tehoa 2 Wattia 14 MHz !

 

Tässä parina viimepäivänä on ollut erinomainen mahdollisuus testailla viestiyhteyksiä ns. "EMCOMM -hengessä". 14 MHz taajuusalueelta löytyi sopivasti vasta-asema, IK5JRZ (Carlo), joka oli myös testailemassa samoilla ajatuksilla 14 MHz:lla.

Pidimme ensimmäisellä jaksolla pitkän yhteyden 14.105 MHz / 2300 Hz VARA -modella. Yhteys oli hyvä ja asemamme liikennöivät hyvillä signaaliarvoilla. Linkki säilyi jopa silloinkin kun Carlo pudotti lähetystehon hieman vaatimattomampaan 2 Wattiin ! Testi alussa hänellä oli käytössä täydet 100 Wattia, josta sitten asteittain pudotettiin lähetystehoa. Itselläni oli koko jakson ajan käytössä 80 Wattia.

Pienestä tehosta huolimatta pystyimme välittämään sanomaliikennettä puolin ja toisin. Radiokeli (heijastukset) olivat aika normaalit testin aikana eikä ylimääräistä "feidausta", QSB, ollut havaittavissa. Normaalia häiriötä muista radiolähetteistä (QRM) toki oli havaittavissa.

Käytössä ollut antenniratkaisuni hieman pääsi yllättämään itseni. Normaalisti olen hoitanut nuo etäyhteydet käytössäni olevalla vertikaaliantennilla, jossa tuo signaalin lähtökulma on sen verran matala, että kaukoyhteydet ovat mahdollisia. Nyt näytti kuitenkin siltä, että tuo puutarhan sivustalle viritetty T2FD -dipoliantenni oli paljon parempi yhteyden osalta. Normaalisti tämä dipoli on käytössäni vain kotimaan yhteyksissä, koska se on sen verran matalalle naamioitu ja toimiin ns. NVIS-antennina: signaalin lähtökulma on niin jyrkkä, että tuota perinteistä 60 - 100 km katvealuetta ei tule, vaan pystyn hyvin työskentelemään asemat niin Kouvolasta, Mikkelistä kuin Joensuustakin esim. Nyt näyttääkin siltä, että heijastukset ovat olleet hyvin kohdillaan, koska näillä kulmilla on signaali tarvinnut useamman pompun ionosfääristä (F2-kerros) saavuttaakseen Italian. Huomattavaa on se, että myös Italian päässä oli käytössä dipoli, joten ainakin nuo antennien polarisaatiot olivat nyt samanlaisia. Tämä voi selittää osan tapahtuneesta.

Tänään testattiin yhteyttä pikaisesti myös toisella hieman erikoisemmalla modella nimeltä ROS. Yhteys syntyi nytkin erinomaisesti. Testin jälkeen tuli pidettyä samalla modella yhteys myös tuonne Kanalisaarelle, Guernseylle.

Testit jatkuvat ja seuraava kotimaan suuri EMCOMM -painotteinen harjoitus onkin jo ovella, maaliskuun lopussa.

73 de //ARi\\

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

FT8 SM-sprint, osa 10

  FT8 yhteydet 11.12.2024 / SM-cup Keskiviikkona käytiin vuoden viimeinen FT8-cupin osakilpailu; järjestysnumeroltaan kymmenen (10). Marrask...