torstai 20. tammikuuta 2022

RFI:n metsästystä radioaalloilla SIGINT henkeen

 

Häiriö (QRM) pistetaajuudella 14.105 MHz


Eilinen päivä (19.1.2022) meni hieman vanhoja muistellessa: pääsin tuoreeltaan tutkimaan radiotaajuista lähetettä, joka oli ikävästi käyttämälläni Emcom -taajuudella 14.105 MHz. Heti aamulla radioon virrat kytkettyäni ja antenniliittimen käännettyä asentoon HF, huomasin että taajuudella oli outoa "purinaa" ja vielä erittäin voimakkaalla signaalilla. 

Aluksi luulin, että naapurissa on otettu uudet "kasvilamput" käyttöön, koska "purina" kuulosti samanlaiselta, mitä on kuullut ja nähnyt noissa USA:n huumekasvattamoja jäljittävien RFI (RadioFrequencyInterference) henkilöiden jutuissa. Kannabiskasvattamojen käytössä olevat perinteiset erikoislamput antavat ympäristöön omanlaisensa, radiotaajuudelle tulevan häiriön, joka on helppo havaita joskus pitkienkin matkojen päästä. No, tällä kerralla ei kyse ollut paikallisesta häiriöstä, minkä aika nopeasti saatoin todetakin. Ja asian varmistamiseksi sain pian Kreikan suunnalta viestin, jossa ihmeteltiin samaa asiaa häiriösignaalin osalta. 

Kreikasta tullut viesti epäili häiriölähteeksi viime kuukausina voimakkaasti aktivoituneita OTHR-tutkia. Eli tutkia, jotka toimivat lyhytaaltoalueella (HF), käyttävät isoja tehoja ja ilmaisevat kohteita horisontin takaa (OverTheHorizontRadar). Suurvallat ja näköjään jatkossa jotkut pienemmätkin toimijat ovat ottaneet tai ottamassa kyseisiä laitteita käyttöön. Sotilaspoliittinen ilmapiiri on sen verran jännittynyt, että HF-alueella alkaa kohta olla enemmänkin ruuhkaa.

Pian Kreikasta tulleen viestin jälkeen sain yhteysavauksen Italian suuntaan, jossa eräs kollega halusi kokeilla VARA-modulaation toimivuutta häiriön alla. Käytössämme oleva VARA-modulaatio tarjosi ihan hyvät yhteydet häiriöstä huolimatta. Aluksi käytimme tuota perinteistä 500 Hz (kapea) lähetettä ja kun olimme aikeissa testailla 2300 Hz (leveä) lähetettä, loppui tuo häiriösignaalikin.

Italian asemasta oli hyvä apu kun ehdimme suuntia kyseistä häiriölähetettä. Käytimme laskukaavoissa päivän radiokelitietoja ja arvioin lähetteen tehoksi max. 1 kW. Suunta-antenneilla pystyttiin myös signaalin suunta haravoimaan idän suunnalle, noin karkeasti ottaen johonkin Moskovan ja Minskin välille. Ei liene suuri yllätys kenellekään.

Muiden suuntiessa signaalia nauhoitin itse signaalista näytteen ja vertailin sitä käytössäni olevaan melkoisen mittavaan näytearkistoon (RFI-sormenjäljet). Heti alkumetreillä voitiin todeta, että kyseessä ei ole tällä kerralla tutka, vaan tietoliikennemodeemi (8xPSK MIL-STD). Siis sotilas- / diplomaattikäytössä oleva lähete tiedonsiirrossa. Tämän tarkempaa analyysia ei tällä kerralla ollut syytä tapauksen osalta suorittaa. Olipahan ihan mukava "keissi" pitkästä aikaa muistella signaalimetsästyksen kulta-aikoja oman virkauran siivellä 😎

Jäämme seuraamaan tilanteen kehitystä näiltä osin.

//ARi\\


Häiriöilmoitus Kreikasta 19.1.2022




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Suomen HF-kilpailujen 2024 tulokset vahvistettu

  Kilpailupystejä eri vuosilta radiourheillun osalta Ja niinhän siinä kävi, että viime vuoden osalta ei ilman podiumpaikkaa jääty tälläkään ...