maanantai 31. tammikuuta 2022

Pieni ja "pippurinen" - Silica Gel

Se perinteinen silicapussi

Kaupan vähittäismyyntipakkausten mukana koteihin tulee kylkiäisinä kaiken kokoisia silica gel -pusseja. Silica gel -pussit on tarkoitettu suojaamaan tuotepaketin sisältöä kosteudelta. Pussien sisältämä piidioksidi on nimittäin erittäin tehokas kuivausaine. Näitä geelipusseja ei todellakaan kannata heittää pois, sillä niille löytyy vielä runsaasti käyttöä ihan perusarjessakin.

Itse keräsin yhteistyökumppanien avustuksella työmaan tuotelähetyksistä aina geelipaketit talteen. Lopulta ei tarvinnut enää itse edes keräillä kun tavaran vastaanotossa tehtiin homma puolestani ja usein viikon lopulla oli postilokerossani suuri geelilähetys.

Itse käytin geelipusseja geokätköilyn hulluina vuosina suojaamaan piilottamieni rasioiden sisällön kosteudelta. Jokainen voi kuvitella mitä esimerkiksi rasiaan laitetulle paperille tapahtuu, kun rasia on piilotettuna sään armoille luontoon: sisältö tuppaa kostumaan. Silicalla tätä ongelmaa voidaan ehkäistä helposti.

Toinen asia, johon käytin usein silica gel -pusseja oli kun huoltoon tuli kostunut kännykkä. Silloin oli korjaustoimet helppo aloitta laittamalla kostunut kännykkä yhdessä silica gel -pussien kanssa muutamaksi vuorokaudeksi suljettuun muovipussiin. Kun kännykkä oli kuivunut, lähti puhelin usein toimimaan kun laittoi akun paikoilleen ja virrat luuriin. Huom: älä laita virtaa märkään laitteeseen ja muista irrottaa akku kuivatuksen ajaksi, jos mahdollista.

Mikäli omistat vielä perinteisiä, paperille tehtyjä valokuvia ja säilytät niitä jossain laatikossa, on enemmän kuin hyvä, jos laatikkoon laittaa silica gel -pusseja estämään arvokkaiden vedosten kostumista.

Kesämökillä, joka jää ns. talvilepoon, olen suojannut silica gel -pusseilla mm. paristopaketit, "partahöylät", osan elektronisista laitteista (lähinnä radiotarvikkeista) ym. 

Silica gel -on luonnollisesti löytänyt tiensä myös kaupalliseen käyttöön, sillä eri valmistajat tarjoavat erilaisia silica gel -tuotteita mm. autoilijoille: isoja silicapusseja voi laittaa auton sisälle poistamaan kosteutta, jolloin ikkunat eivät ole huurussa sisältä kun lähtee aamuviileällä ajoon.

Vaikka tuotepaketeissa onkin paljon varoituksia, ei geelipusseja kannata heittää todellakaan roskikseen. Käyttöä niille siis löytyy.

Mikäli aiot käyttää geelipusseja suojaamaan matkalaukkusi sisältöä maailmalla, kannattaa muistaa, että pakkaukset saattavat herättää uteliaisuutta rajaviranomaisissa. Eihän tuo piidioksidi ole kiellettyjen aineiden listalla, mutta pakkauskoko ja fyysinen olemus saattavat muistuttaa erehdyttävästi rikollisten suosimia huumepaketteja. Itse olen muutaman kerran mielelläni luovuttanut pussit tarkastajille ihmeteltäviksi ja analysoitaviksi, mikäli kiinnostusta aiheeseen on ollut.

//ARi\\


Isompi kaupallinen geelipussi ja pienempi "hätävara"


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

FT8 SM-sprint, osa 5

  Työskenneltyjä kilpa-asemia FT8 sprint -kilpailusarjan kevätkauden päättävä osakilpailu päättyi juuri. Tälläkin kerralla asemia oli mukava...