keskiviikko 19. tammikuuta 2022

Hätäviestintäharjoitus (#EMCOM)

 

ITA-FIN 2300Hz VARA - 10 W

ITA-FIN 500Hz VARA - 10 W

Tänään olikin oikein loisto olosuhteet kokeilla hätäviestintäratkaisuja lyhyillä aalloilla. Maailman erilaiset luonnonkatastrofit ja muut poikkeusolosuhteet ovat osoittaneet että tarve tämänkaltaisille ratkaisuille on olemassa. Onneksi asiasta innostuneita operaattoreitakin on ilmaantunut joukkoon mukaan vuosi vuodelta enemmän ja enemmän.

WinlinkWednesday -harjoitukseen osallistuneiden asemien määrä.



Näin arkiaamuisin on hyvä harjoitella, koska taajuuksilla ei ole yleensä kilpailuja menossa ja muutoinkin käyttäjiä on taajuuksilla vähemmän kuin viikonloppuisin. 

Päivän ensimmäinen testaus

Tämän aamun testailun aloitin hieman poikkeavasti, sillä täytin ensitöikseni Winlink -sanomapohjista löytyvän virallisen asemalomakkeen, jolla ilmoittaudutaan osaksi pelastusorganisaatiota. Eli toisin sanoen ilmoitetaan asematiedot tapahtuman koordinoivalle johtoasemalle sähköpostilla radiotietä pitkin.

Keskiviikkoiseen tapaan harjoituksen johtoasema (Net controller) sijaitsee Virginiassa (USA), jossa harjoitus aikoinaan otettiin käyttöön. Kansallisesta harjoituksesta kasvoikin pian koko maailmanlaajuinen.

 Harjoituksessa lähetin oman sanomani tällä kerralla pääkaupunkiseudulta löytyneeltä Winlink-asemalta, jonne sain yhteyden hyvillä signaaleilla 3.5 MHz taajuusaluella. Muutamassa minuutissa oli tuo suurehko liitetiedosto latautunut radioverkkoon, josta se ohjautuu pelkästään radioverkon avulla Virginiaan. Tämä tiedonsiirto varmistetaan sillä, että sanoma lähetetään ns. Radio-Only ("Vain Radiotie) tunnistella, jolloin se ei käytä kaapeliyhteyksiä siirtyessään.

Päivän toinen testaus

Heti ensimmäisen testailun jälkeen olikin hyvä siirtyä toiseen testiin. Olihan radio pääteaste jo valmiiksi lämmitetty ja operaattori kunnossa.

Käyttäen samaa modulaatiotekniikka kuin tuossa sähköpostin siirrossa, VARA (HF), siirryin kansainväliselle kutsutaajuudelle 14.105 MHz kuulostelemaan. Eipä aikaakaan kun, Carlo (IK5JRZ), vastaili Italian suunnalta kutsuuni. Carlo on aktiivinen operaattori, jolla on aikaa testailla myös virallisten harjoituksien ulkopuolella. Teknisesti on myös hieno, että tuo Euroopan vasta-asema on ikään kuin Euroopan toisella laidalla, Välimerellä, jolloin tuota radiotietä tulee enemmän kuin 1 - 2 pomppua HF:llä. 

Testien aikana on ollut hienoa huomata, että paras hyötysignaali tiedonsiirtoon on saatu dipoliantenneilla: itselläni on matalalla, puutarhan pensasaidan päällä tuollainen T2FD-dipoli, joka on lähinnä ollut kotimaan liikenteeseen tarkoitettu, koska asennus suosii enemmän lähityöskentelyä kuin kaukotyöskentelyä (DX). Mutta, hyvin toimii näinkin. Italian päässä on käytössä myös dipoli. Nämä ovat käteviä antenneja, jotka on helppo ja nopea asentaa ns. tilapäisolosuhteisiinkin. Dipolin rinnalla käytössä ollut matalan lähtökulman signaaleille tarjoava vertikaali ("pystykeppi") on tähän mennessä osoittautunut paljon heikommaksi. 

Parhaimmillaan on Italian yhteys hoidettu 2 - 10 Watin tehoilla eli lähes ns. QRP-luokassa. Tämä on hyvä, sillä kriisitilanteissa, joissa toimitaan pelkkien akkujen tai paristojen varassa, ei ole yhtään Wattia hukattavaksi turhaan.

Suomen virallinen, MPK-johtoinen, EMCOM-harjoitus pidetään jälleen maaliskuun lopulla. Silloin saadaan koko Suomi (OH) jälleen kuuluville näiltä osin.


73 de ARi

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

FT8 SM-sprint, osa 10

  FT8 yhteydet 11.12.2024 / SM-cup Keskiviikkona käytiin vuoden viimeinen FT8-cupin osakilpailu; järjestysnumeroltaan kymmenen (10). Marrask...