torstai 27. tammikuuta 2022

19.1.2038, uusi Y2K ?

Kalenteriin merkkitty

Joulukuun lopussa 1999 maailma valmistautui kohtaamaan tietoteknisen katastrofin, jonka seurauksena tietotekniset järjestelmät kaatuisivat, mikä johtaisi pahimmillaan siihen, että maailma pimenisi sähkö loppuessa. 

Tähän haasteeseen oltiin onneksi osattu jo varautua vuosia aikaisemmin ja ripeimmät / vastuullisimmat toimijat olivatkin päivittäneet järjestelmänsä ns. Y2K-kestäviksi. Vaikka mediassa maalailtiinkin mielellään kauhukuvia tulevasta, ei mitään kovin vakavaa päässyt syntymään: sähköä oli, rahaliikenne toimi, kauppojen kassa toimivat jne... 

Itsekin muistan hyvin tuon vuodenvaihteen. Olin Y2K-päivystäjänä kahdellakin "rintamalla": kotipäivystäjänä siltä varalta, että firman palvelimet pitäisi käydä boottaamassa tai muutoin tietoverkkoa korjaamassa ennen virka-ajan alkamista aamulla. Ja toisaalta, päivystin radioasemalla siltä varalta, että sähköyhtiöt joutuisivat ongelmiin ja sähköt katkeaisivat. Radioverkossa varauduttiin siirtämään dataa- ja viestejä jos ja kun sähköt veisivät mennessään myös GSM-verkot. Sähköt säilyi ja tietoverkot pelasivat, joten tapahtuma kävi hyvästä harjoituksesta. Harjoituksia viestiverkon osalta on tämän jälkeen jatkettu säännöllisesti - hyvä niin.

Valmistautuminen erilaisiin haasteisiin on hyvä aloittaa aina mahdollisimman aikaisessa vaiheessa. Niinpä nytkin on hyvä laittaa kalenteriin merkintä tammikuun 19.2038 päivälle: Y38K Tietoteknisten järjestelmien kannalta kyseinen tammikuun päivä muodostaa jälleen omat haasteensa Windows- ja Linux-maailmoissa. Erityisesti tuo päivämäärä herättää tunteita Linux-käyttäjien keskuudessa. 19.1.2038 tapahtuu nimittäin niin, että Linux-järjestelmistä "loppuu aika" ! 

Linux-järjestelmät käyttävät yhtenä aikajärjestelmänään eräänlaista "aikalaskuria", joka on laskenut sekunteja vuoden 1970 alusta saakka. Aikaahan kyllä riittää laskettavaksi vielä vuoden 2038 jälkeenkin - ei ne sekuntit siitä mihinkään lopu. Ainut joka loppuu on tuo laskennassa käytetty 32-bittinen kokonaisluku! 

No, asian korjaaminen on vielä hyvin helppoa ja sen ehtii tehdä ennen vuotta 2038: vuonna 2020 julkaistiin Linuxin uusi ydin (Kernel v.5.6), joka muutti tuo järjestelmän käytössä olevan aikalaskurin 64-bittiseksi. Tämä tarkoittaa sitä, että aikajanaan tuli pituutta lisää useita triljoonia vuosia.

Päivitys kannattaa tehdä hyvin etupainotteisesti, sillä ilman päivitystä on erilaisten laskelmien ja ennusteiden tekeminen hankalaa sikäli kun ne laskelmat menevät vuoden 2038 ohitse. Esimerkiksi pitkän asuntolainen korkolaskelmat voivat tuoda mielenkiintoisen tuloksen ulottuessaan yli tuon maagisen päivämäärän.

Windows-käyttäjät voivat huokaista tämän ongelman kanssa helpotuksesta, sillä Windowsin tarjoamista tiedoista selviää, että Windowsin käyttämä laskuri loppuu vasta vuonna 30828 - ei kiirettä päivitykseen. Kysymys kuuluukin lähinnä: mikähän on tuon Windowsin versio / versionumero vuonna 30828 ? 


//ARi\\ 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Olisikohan jo aika aloittaa talvilintujen ruokinta ?

Rasvaa tarjolle eri muodoissaan Terminen talvi on ottamassa otettaan, joten nyt on hyvä hetki aloitella talvilintujen ruokintaa. Pakkasjakso...