lauantai 24. joulukuuta 2022

Hyvää Joulua ja Uutta Vuotta 2023 - A Merry Christmas and happy New Year 2023

Jouluja ja silleen....



 On taasen se aika vuodesta kun on hyvä hetki toivotella hyvää joulua ja menestystä tulevalle vuodelle 2023. Mukavasti saatiin lopulta valkeutta uloskin, vaikka viikon loskakeli meinasikin viedä lumet mennessään. Nyt tilanne pelastettu ja joulupukkikin pääsee myös talvireellä liikkeelle.

@ri

tiistai 20. joulukuuta 2022

Jumalan käsi ja jalat - Maradonna vs. Messi

 

Kuin taivasta koskettaisi ISBN:978-952-300-049-0



Penkkiurheilijan "kiirastuli" on taas onnellisesti takanapäin, mitä tulee kansainväliseen jalkapalloon. Vuoden 2022 MM-kisat saatiin viikonlopulla onnellisesti päätökseen; kisojen suurin voittaja olikin JALKAPALLO, ei kisaisäntämaa eikä yksittäinen pelaaja, vaikka yksi pelaaja vahvistikin asemaan lajin "jumalana".

Penkkiurheilunkin harrastajana jalkapallo, etenkin kansainvälinen sellainen, on näytellyt suurta roolia seurantalistoillani. Vaikka näin pohjoisessa ollaan ja jääkiekko on ollut kotimainen menestyslaji kansainvälisestikin, en ole oikein syttynyt tuolle kiekkoilukulttuurille. Lisäksi olen aina ihmetellyt sitä, miksi jääkiekon MM-kisat pitää pitää joka vuosi (?) - aika outoa, vaikka tuolla taataan kyllä ainakin joidenkin kiekkofanien suosio lajia kohtaan. Ehkä tuo valinta hieman himmentää tuota tittelin arvoa, sillä nyt menetetty mestaruus voidaan "korjata" heti seuraavana vuotena. Jalkapallo on onneksi säilyttänyt tuon nelivuotisen syklin MM-kisojen osalta.

Itse aloitin seuraamaan MM-jalkapalloa vuoden 1974 Saksassa pidetyistä MM-kisoista. Tuolloiset suosikkijoukkueeni, Hollanti ja isäntämaa Saksa, kohtasivat loppuottelussa. Ottelun voitti lopulta Saksa tuloksella 2 - 1. Loppuottelua oli kiva seurata TV:stä kun oli käytössä jo väritelevisio, jossa joukkueet erottuivat hyvin.

Vuonna 1986 pidetyt Meksikon kisat tulivat mieleen heti Argentiinan viimeisimmän voiton varmistuttua viikonloppuna Qatarissa. Tämä oli maalle se kauan kaivattu kolmas voitto, mikä toi pelipaitaan ansaitun kolmannen tähden. Omalta osaltani mielenkiintoiseksi asian tekee se, että tuo edellinen voitto tuli saman vuonna kuin aloitin työuran valtiolla, ja tämä viimeisin voitto liki samaan aikaan kun työura valtiolla päättyi. Mielenkiintoista on myös se, ettei nykyisestä Argentiinan joukkueessa olleesta pelaajasta kukaan ollut vielä syntynytkään kun tuo edellinen "tähti" ansaittiin.

Sikäli kuin ja jos MM-jalkapallo oikeasti kiinnostaa, on erittäin hyvä valinta internetin lisäksi tuo Jari Ekbergin kirjoittama "MM-jalkapaloraamattu", josta löytyy kaikki oleellinen ja hieman extraakin koko MM-jalkapallon historiasta. Itselläni on tuo kirjan ensimmäinen painos ollut käytössä vuodesta 2014, jolloin se ilmestyi. Voin sanoa, että kirjan oppimäärällä pärjää mainiosti aiheeseen liittyvissä tietokilpailuissa ja pubivisoissa 😀 Se, että osasin veikata oikein tämän vuoden mestarin ja jopa loppuottelun peliajan tuloksen, oli kyllä enemmän sitten tuuria kuin kyseisen kirjan antia - vaiko sittenkään. Näin jälkikäteen arvioituna sitä olisi voinut pelata isommilla panoksilla, jos uhkapeli kiinnostaisi - onneksi ei.

Kirjan kannen koristeeksi olen poiminut vuoden 2014 keräilykorttipakkausten kuvitusta Argentiinan joukkueesta. Tuolloin sijoituksena oli se kuuluisa hopea, joka hävitään. Tälläkin kerralla pitemmän korren vei Saksa, toki vain yhdellä maalilla ja sekin jatkoajalla. Keräilykorttien kuvia katsellessa ei voi kuin hämmästellä kuin moni pelaaja on vielä mukana tämän vuotisessakin joukkueessa. Nuoruus on ollut valttia jo silloin.

Seuraavia jalkapallon MM-kisoja odotellessa onkin hyvää aikaa jälleen keskittyä toiseen suosikkiini eli amerikkalaiseen jalkapalloon ja erityisesti NFL:n osalta. Tämän lajin osalta ei ole paljon kotimaista lähdeaineistoa tarjolla, mutta internet korvaa tuon puutteen hyvin. Lajituntemusta pelaajien osalta voi täydentääkin mainiosti osallistumalla erilaisiin "Fantasy-football" haasteisiin, jossa kootaan oma joukkue oikeista pelaajista. Paremmuus muodostuu sitten siitä, kuinka hyvin omat pelaajat hoitavat tonttinsa oikeissa peleissä. Muutaman vuoden harjoittelun jälkeen sainkin molemmat joukkueeni, niin ykkönen kuin "farmi", voittamaan oman sarjansa USA:n lohkossa.


Mestaruuspokaali vuodelta 2019

@ri

sunnuntai 11. joulukuuta 2022

TIETOTURVA: Hälyttääkö Gmail?

Vaaranmerkit ilmassa.....

 

Onko Gmail-postisi käyttäytynyt oudosti viimeaikoina tai onko postin tuleminen loppunut kokonaan? Viikonvaihteen osalta tälle ilmiölle on tarjolla kaksi selitystä: häiriötilanne Gmailissa on viivästyttänyt tai jopa estänyt postien siirtymisen palvelun parissa; joku on kaapannut tilisi ja postisi ohjautuvat aivan jonnekin muualle.

No, ei syytä huoleen jos olet muistanut ottaa käyttöön kaksivaiheisen tunnistautumisen joka tunnetaan myös nimellä 2FA (two-factor authentication). 2FA voidaan toteuttaa monella tavalla, mutta nykyään yleisin tapa on kytkeä se osaksi haltijan mobiililaitetta eli tuttavallisemmin "kännykkää tai tablettia". Tällöin kirjautumissuoritus varmistetaan esim. mobiililaitteeseen lähetettävällä koodilla, jonka jälkeen vasta kirjautuminen palveluun on mahdollista - pelkkä salasana ei siis riitä. 

Googlen häiriöiden seurauksena mitä tuli juuri Gmailiin, on ilmeisesti ainakin osalle ellei kaikille asiakkaille lähetty pyyntö muuttaa tilin salasana - ihan varmuuden takeeksi. Tosi tähänkin ideaan lienee poikkeus, sillä vaimon Gmail-tiliin eikä yhdistystiliini ole tullut kyseistä pyyntöä. Joten onkin ilmeistä, että tuo aktiivisesti, päivittäin, käytössä oleva Gmail-tilini onkin mahdollisesti joutunut jonkun palvelun hakkerointiyritysten kohteeksi, jonka perusteella Google on laittanut tuon kuvan ilmoituksen minulle.

Onneksi olen käyttänyt eri palveluissa vielä erilaisia salasanapareja, joten tuolta osin ei tarvitse lähteä vaihtelemaan myös monia muita salasanoja eri palveluissa.

Jäädään seuraamaan tilannetta. Nyt ainakin Gmail -toimii ja Google:n palvelut.


@ri

tiistai 6. joulukuuta 2022

Viimepäivien radioyhteyksiä maailmalle

 

OH5FI maailmalla

Iltojen pimettyä ja säätilan kylmettyä on tullut vietettyä aikaa tavallista ahkerammin radiokaluston kanssa. Ja mikäs siinä, sillä pimeä vuodenaika mahdollistaa hyvät yhteydet matalammilla taajuuksilla ja tuo kuuluisa "hämärävyohyke" eli grayline, jolloin aurinko on nousussa tai laskussa mahdollistaa hyvän radiotien eripuolille maapalloa. Myös auringonpilkut ovat lisääntymään päin, joten korkeammat taajuudet 15 - 20 metrin aallon pituudella ovat jo mukavasti käytössä.

Kuvan yhteydet onkin pidetty viimeisen 5 vuorokauden aikana ja lähes yksin omaa 12 - 10 metrin alueilla. Toki muutama testiyhteys on pikaisesti tehty myös 10 metrin ja 20 metrin alueilla. Tuo 20 metriä eli 14 MHz on se kaikkein tyypillisin ns. DX-alue, joka on auki useimmiten kun metsästetään niitä pitkiä yhteyksiä. 

73 // ARi

"Lämpömonttu"

 

"Lämpömonttu" Mustolassa
Säätyyppi vaihtui sittenkin hyvin talviseen joulukuun myötä. Itsenäisyyspäivän aattona oli mielenkiintoinen ilmiö lämpötilan osalta paikallisesti. Pitkään parissa miinusasteessa pysytellyt lämpötila kävi äkkiseltään pienen syöksykierteen jälkeen liki 12 miinusasteessa, lämmetäkseen taas nopeasti lähtötasolleen. Tämä näkyy erittäin hyvin tuossa sääaseman lämpökäyrän kuvassa. Mitään sen ihmeellisempäähän tuohon ei liity, onpahan tapahtumana vain ns. mielenkiintoinen vuorokausivaihtelu lämpötilassa.

Hyvää Itsenäisyyspäivää tasapuolisesti kaikille.


@ri

sunnuntai 4. joulukuuta 2022

Palautuslähetys liki 30 vuoden takaa

Postia liki 30 vuoden takaa.....

 Tuossa taanoin raportoinkin jo Twitterissä, että postilaatikkooni oli palautunut postilähetys Taiwanista. No, siinä ei olisi ollut mitään ihmeellistä ellei lähetys olisi ollut liki 30 vuoden takaa.

Ei ollut vuodet paljoa kirjettä turmelleet, eli oli ollut hyvin säilytettynä jossain. No, kirje oli ilmeisesti löytynyt jonkun laatikon pohjalta ja aktiivinen löytäjä oli laittanut sen asianmukaisesti jälleen liikkeelle. Hienoa; kirje palautui lähettäjälle, koska olin muistanut merkitä oikean osoitteen kirjeen nurkkaan. Sen sijaan en ollut aikaisemmin huomannut laittaa vastaanottajan osalta täydellisiä osoitetietoja; pelkän postilokeronumeron perusteella ei lähetys ollut löytänyt perille.

Laitoin siis aikoinaan oman QSL-korttini Taiwaniin, BV7GA operaattorille. Itse asiassa tuo kirjeen ja kortin lähetys tapahtui joulukuussa 1993!

Tänään valmistelin uuden kirjeen Taiwaniin täydellisillä osoitetiedoilla. Samalla varmistin internetin hakumaailmasta, että kyseinen operaattori on vielä olemassa. Vuonna 1993 ei ollut käytössä samanlaisia hakukoneita eikä tietokantoja asian selvittämiseksi - ehkä tuosta johtuen tuo osoitekin jäi aikoinaan hieman vaillinaiseksi.

Nyt on tilanne korjattu ja uusi kirje odottaa huomista postitusta. Kun katsoo noita postimerkkejä, niin kyllähän tuo postimaksu on liki 30 vuoden aikana noussut aika ruhtinaallisesti. Vuonna 1993 tuo kirje liikkui Taiwaniin ja takaisin vaatimattomalla 6 mk 30 p -hinnalla. Nyt kuoreen piti laittaa liki 3 Euron edestä merkkejä, jotta 50g lähetys liikkuisi ykkösluokassa.

@ri

keskiviikko 30. marraskuuta 2022

Talvisotaa sarjakuvina - Зимняя война в комиксах

ISBN: 978-952-7292-69-4 ja ISBN: 978-952-7279-66-3

 "Veteraaniposti" toi postilaatikkooni päivän kunniaksi (Talvisodan aloittamisesta 83 vuotta) kaksi mielenkiintoista dokumentaatiota sarjakuvaformaatissa: Valkoinen kuolema - Simo Häyhä 542 ja Talvisodan panssaritaistelu. Nämä julkaisut jos mitkä osuvat ajankohtaan hyvin. 

Toki Talvisotaan liittyy moni muitakin taisteluja ja tapahtumia, mutta omina nostoinaan nämä nyt kuvitetut kertomukset ovat enemmän kuin paikallaan.

Simo Häyhä on yksi tunnetuimmista Talvisodan taistelijoista, ja ihan ansioidensa mukaisesti. 542 varmistettua, tuhottua vihollista on ennätys, jota ei ole tehty rikottavaksi. Sellainen taistelija oli maailman paras tarkka-ampuja, Simo Häyhä. Simo Häyhästä löytyy paljon dokumentaatiota kirjojen muodossa ja onhan Simon perinteikästä työtä kunnioittamaan perustettu ihan oma museonäyttely, joka on käymisen arvoinen kohde. Museo sijaitsee Rautjärvellä, Miettilän historiallisella reservikasarmialueella.

Talvisodassa ei Suomen armeija vielä paljoa päässyt kehumaan panssariaseen käytöstä: oltiin paremminkin panssarintuhoajia. Tuttuja aseita panssarintorjunnassa olivat koivuhalkojen lisäksi, erilaiset kasapanokset, polttopullot eli Molotovin cocktailit ja muut tilapäisvälineet. Toki oman panssariaseen suorituskykyä ja toimivuuttakin päästiin mittaamaan ihan tositoimissa kun ylivoimainen vihollinen pääsi murtautumaan kuuluisan Mannerheim-linjan lävitse helmikuussa 1940.

Tämä Talvisodan ensimmäiseksi ja viimeiseksi jäänyt panssaritaistelu käytiin 26.2.1940 ja asiakirjoissa se tunnetaan Honkaniemen panssaritaisteluna. Vastustajaa ei saatu täysin tuhottua, mutta suuri yllätys panssarien ilmestymisellä taistelukentälle oli. Jatkossa vihollinen olikin paljon varovaisempi omissa toimissaan - olihan sille annettu hieman samalla eli panssarinmitalla takaisin.

@ri


Симо Хяюхя — один из самых известных бойцов Зимней войны, и это справедливо. 542 подтвержденных уничтоженных врага — это рекорд, который невозможно побить. Таким бойцом был лучший в мире снайпер Симо Хайха. О Симо Хяюхя имеется много документации в виде книг, и в честь традиционной работы Симо была организована собственная музейная выставка, которую стоит посетить. Музей расположен в Раутъярви, на территории исторических казарм-заповедников Миеттиля.

В Зимней войне финская армия еще не успела похвастаться применением танкового вооружения: это были лучшие истребители танков. Привычным оружием в противотанковой борьбе были, помимо березовых бревен, различные свайные заряды, коктейли Молотова и прочие самодельные приспособления. Разумеется, эффективность и функциональность собственного танкового орудия измерялись и в реальных боевых действиях, когда в феврале 1940 года превосходящему противнику удалось прорвать знаменитую линию Маннергейма.

Это танковое сражение, ставшее первым и последним в Зимней войне, произошло 26 февраля 1940 года и в документах известно как танковое сражение Хонканиеми. Полностью уничтожить противника не удалось, но появление танков на поле боя стало большой неожиданностью. В дальнейшем противник был намного осторожнее в своих действиях - ведь ему отдали немного тем же, т.е. в размерах брони.


Talvisodasta 83 vuotta - 83 года со дня Зимней войны

Talvisodan alkamisesta 83 vuotta !

 

Tänään tulee kuluneeksi 83 vuotta siitä kun Neuvostoliitto hyökkäsi Suomeen ja alkoi Talvisota. Itse kirjoitin aiheesta vuonna 2012 seuraavasti:

"Harvapa tulee näin myrskyisenä päivänä ajatelleeksi, että vuonna 1939 tänä samaisena päivänä itäisen naapurimaan lentokoneet aloittivat pommittamaan siviilikohteita useissa Suomen kaupungeissa samalla kun rajalle ahtautuneet sotilasvoimat alkoivat rikkomaan rajapuomeja. 
No, noista ajoista on jo jonkin verran aikaa, mutta eihän maailma siitä ole paljoa muuttunut. Sotia on jatkuvasti - yksi kun loppuu, niin jo toinen sapelien kalistelu alkaa toisaalla.
Eläköön - eläköön - eläköön"

 No, eihän tuohon tekstiin ole paljoa muutettavaa tai lisättävää. Tilanne on pysynyt lähes samankaltaisena mitä sotiin tulee. Toki sota on tullut takaisin Eurooppaan ja kenenkä muun kuin Neuvostoliiton perillisen Venäjän toteuttamana offensiivinä. 

Jos jotain pitää muuttaa tekstissä, niin tuohon viimeiseen lausahdukseen voisi "Eläköön" huudahduksen jälkeen lisätä toisen huudahduksen: " Slava Ukraina - kunnia Ukrainalle"

Surullista on se, että nykyinen Venäjä ja sen johto eivät ole oppineet mitään menneistä sodista saati historiasta. 


Сегодня исполняется 83 года с тех пор, как Советский Союз вторгся в Финляндию и начал Зимнюю войну. Я сам писал по этому поводу в 2012 году следующее:

«В такой бурный день редко можно подумать, что в этот самый день в 1939 году самолеты из восточной соседней страны начали бомбить гражданские объекты в нескольких финских городах, а скопившиеся на границе военные силы начали ломать пограничные заграждения.

Что ж, с тех пор прошло некоторое время, но мир с тех пор не сильно изменился. Идут постоянные войны - когда заканчивается одна, где-то начинается другая, бряцание оружием.Да здравствует - да здравствует - да здравствует"

 Ну, в этом тексте особо нечего изменить или добавить. Ситуация остается почти такой же, что касается войн. Конечно, война вернулась в Европу и как наступление осуществляется не кем иным, как Россией, наследницей Советского Союза.

Если что-то нужно изменить в тексте, то после восклицания "ELÄKÖÖN" к этому последнему утверждению можно было бы добавить еще одно восклицание: "Слава Украина - слава Украине"

Печально то, что сегодняшняя Россия и ее руководство ничему не научились из прошлых войн, не говоря уже о истории.

@ri

perjantai 25. marraskuuta 2022

DYNAMIC -moden äärellä

 

Signaalitasot DYNAMIC (VARA) yhteyden osalta.

Noin vuosi sitten törmäsin ensimmäistä kertaa radioamatööritaajuuksilla outoon liikennöintimuotoon, joka pienen tiedustelun jälkeen tuli tunnetuksi VarAC:nä. Liikennöintimuoto oli hyvin samanlainen kuin aiemmin PACTOR -lähetteillä työskenneltäessä. Kyseessähän on virheen korjaava liikennöinti, eli lähetetty data menee vasta-asemalle oikeanlaisena häiriöistä riippumatta.

Nykyisin tämä lähetelaji on saanut nimekseen DYNAMIC, joka toimii VarAC-sovelluksen avulla käyttäen tietokoneen äänikorttia tarvittaviin signaalimuutoksiin radiotiellä (VARA). Sama VARA-modeemi äänikortin kautta toimii kuten entiset PACTOR-modeemit, mutta on paljon halvempi. Niin ja halutessaan tuon rautamodeemin joutuu erikseen ostamaan, mutta äänikortti löytyy yleensä jo kaikista tietokoneista, mikä helpottaa käyttöönottoa.

Vuoden sisällä kun on katsellut DYNAMIC:n käyttäjiä, niin on huomannut kuinka paljon nuo käyttäjämäärät ovat kasvaneet. Suuri kiitos tästä luonnollisesti kuuluu 4Z1AC:lle (Irad), joka on tehnyt ansiokasta työtä VarAC-ohjelmiston kehittämisessä. Niin, ja luonnollisesti tuon VARA-modeemin kehittäjä Jose (EA5HVK) on tärkeässä roolissa, koska ilman tätä modeemia eivät nämä lähetelajit toimisi millään alustalla.

Kun kuuntelee tuota 14 MHz päätyöskentelykanavaa, niin ruutu täyttyy hetkessä useista asemista, jopa arkisinkin. Ruuhkan välttämiseksi onkin mukava käydä tarkastamassa myös aktiivisuutta muilla taajuuksilla. Tänään testatessani tuota sovelluksen viimeisimmän päivityksen mukanaan tuomaa SNR-ikkunaa, pidin yhteyttä Saksaan DC5WT (Juergen) kanssa. Signaalitasot olivat ihan hyvät kuten kuvasta näkyy ja reilu 20 minuutin keskustelu sujui vauhdikkaasti.

73 de ARi


Asiaa lepakoista ja niiden suojelusta

 

Ostaisitko tämän tuotteen?


Näin talven kynnyksellä lämpötilojen painuessa miinusasteille ja lunta odotellessa on hyvä hetki luoda nopea katsaus noihin yön ritareihin, lepakoihin. Itse asiassa tähän kirjoitukseen antoi aiheen lähikauppias, jonka tuotevalikoimasta bongasin mielenkiintoisen tuotteen, mikä herätti useita ajatuksia.

Kauppias oli ottanut valikoimiinsa laitteen, jota markkinoitiin myös lepakkokarkottimena ! Laitteen toiminta perustuu ultraääniin, jotka toimivat sellaisella taajuudella että lepakot häiriintyvät ja poistuvat paikalta. Laitekuvauksen mukaisesti tämä sama tuote karkottaa hiiret, rotat ja torakat tuottamalla ääniaaltoja joita ne eivät voi sietää.

Lepakoiden osalta laitteen toiminta ei ole aivan yksinkertaista, sillä lepakoiden oma kaikuluotaus tapahtuu laitteen tuottaman äänialueen ulkopuolella ja lienee hyvin todennäköistä, ettei laitteen tuottamasta äänimaailmasta ole mitään häiriötä lepakoille. Enemmänkin tuon laitteen markkinointi häiritsee, sillä lepakothan ovat Suomessa ja Euroopassakin suojelun kohteena. Suomikin liittyi jo 1999 Euroopan lepakoiden suojelusopimukseen (EUROBATS). Jo pelkästään tämän sopimuksen perusteella lepakoiden elämää ei saa häiritä. 

Lepakot ovat kaikessa "karmeudessaankin" luonnon oma pölytys- ja tuholaispalvelu. Maatalouden hyötykasvituotannosta reilu 40% menetetään vuosittain tuhohyönteisille, kasvitaudeille ja rikkaruohoille, vaikka pelloille kylvetään tonneittain erilaisia myrkkyjä. Lepakot syövät yhden yön aikana valtavan määrän hyönteisiä. Yhdysvalloissa on laskettu, että lepakot tuovat maataloudelle noin 23 miljardin dollarin hyödyn toiminnallaan. Sama ilmiö, hieman pienemmässä mittakaavassa, on todettavissa myös Suomessa. Meilläkin on lepakkopopulaatioita, jotka pystyvät tehokkaasti harventamaan lentäviä hyönteisiä.

Tässä pari linkkiä, joista voi käydä tarkastamassa hieman aiheesta lisää:

1. LUOMUS - lepakoiden suojelu

2. Lepakoiden salainen maailma


Itse pääsin eroon kesäiltaisin häiritsevistä mäkäräisparvista kun asensin mökkipihalle lepakoille sopivia päiväpiiloja ja lepakonpönttöjä. Siipat ja Pohjanlepakot ovat olleet kiitollisia asuntotarjonnasta ja maksaneet vuokransa harventamalla mäkäräispilviä kesäsisin.


@ri

keskiviikko 23. marraskuuta 2022

Tilanne Kannaksella - ситуация на Карельском перешейке

 

Venäläiset APRS-asemat Kannaksella 23.11.2022

Sotatoimet Ukrainassa jatkuvat ja venäläiset APRS-asemat häviävät kartalta yksi toisensa jälkeen. Nekin harvat, jotka vielä näyttävät majakkaansa ovat oikeutetusti saaneet tuon lisämaininnan "Russia=terrorist". Vaikka politisointia radioamatööriliikenteessä ei tulisi harrastaa tai ylläpitää, niin onhan se jännää katsoa kuinka naapurissa asiat vaikuttavat tähän harrastemuotoon. Tässähän pystytään työskentelemään ja vaihtamaan tietoja ilman että Kremlin operaattorit niitä hirmuisesti estävät tai muutoin vakoilevat. Aika ei riitä moiseen touhuun, edes suurvallalta: radioasemia, operaattoreita ja taajuuksia riittää.

Tämän iltaisessa tilannepäivityksessä oli näkyvillä enää yksi aprs-majakka Kannaksella. Sen sijaan kun kuunteli 1.8 MHz:n liikennöintiä, niin siellä oli kohtuu runsaasti edustettuina venäläiset operaattorit. Hyvä, että ovat siellä eivätkä sotimassa.


@ri


Боевые действия в Украине продолжаются, и российские станции АПРС одна за другой исчезают с карты. Даже те немногие, кто все еще показывает свой маяк, справедливо получили это дополнительное упоминание «Россия = террорист». Хотя политиканство в радиолюбительском трафике не должно практиковаться или поддерживаться, интересно наблюдать, как вещи по соседству влияют на эту форму хобби. Здесь вы можете работать и обмениваться информацией без того, чтобы операторы Кремля ужасно блокировали их или иным образом шпионили за ними. Времени на такую ​​суету даже у крупной державы не хватает: радиостанций, операторов и частот хватает.

В сегодняшнем вечернем обновлении ситуации на Каннаке был виден только один радиомаяк. С другой стороны, при прослушивании трафика 1,8 МГц достаточно хорошо были представлены российские операторы. Хорошо, что они есть и не дерутся.

😈

ELOKIPINÄ 22 - Syksyn viestiharjoitus pidetty

Harjoitukseen osallistuneita asemia.

Harjoituksen viestiliikennejänteet

 18.-19.11.2022 pidettiin vuoden toinen viestiharjoitus, jossa harjoiteltiin mm. viestien ja erilaisten sanomien siirtoa ja välittämistä silloin kun kaapelissa kulkeva internet on syystä tai toisesta poikki tai muutoin käyttökelvoton. Samalla harjoiteltiin luonnollisesti toimintaa radioverkon osalta, silloin kun myös sähkönsiirto takkuilee tai loppuu kokonaan.

Jälleen kerran harjoitus osoitti, että viestit kulkevat ja tieto siirtyy valtakunnassa hyvin, vaikka ilman valtakunnan sähköverkkoa tai internetpalveluja. Tällä kerralla harjoitukseen osallistui ennätysmäärä asemia eli reilu 50, mikä on erittäin hyvä asia. Asemia ei koskaan ole liikaa; hyvällä viestiliikennekurilla ja ohjeistuksella kaikki mahtuvat työskentelemään annetuilla taajuuksilla. Toki lisää asemia kaivattaisiin erityisesti pohjoiseen Suomeen, mutta eiköhän tämäkin pikkuinen puute korjaantune ajastaan.

Kuten harjoituksen viestiliikennejänteistä näkee, niin ruuhkaisinta oli viestien osalta Joensuu - Helsinkin -akselilla. Toki muitakin vahvoja viestijänteitä harjoitukseen liittyi. Kaikkinensa harjoitusvuorokauden aikana liikkui sanomaverkossa useita tuhansia viestejä. Helppo tietokilpailukysymys harjoituksen osalta kuuluukin: osaatko päätellä missä sijaitsi harjoituksen johtoasema? Liikennöinti harjoituksessa oli täysin julkista ja salaamatonta, joten harjoitusyhteydet näkyvätkin WinLink -liityntäpisteiden kartalla hyvin, jopa maailmanlaajuisestikin.

Itse osallistuin jälleen harjoitukseen RjKK:n merkeissä (Rajan sotilasradioharrastajien reserviryhmä), jota jotkut kutsuvat leikkisästi "Rajakarhunklaaniksi". Oikeastaan tuo nimi sattuu ja kuvaakin ryhmän toimintaa hyvin. Asemapaikkamme oli jälleen Enonkosken suunnalla, josta aktivoitiin harjoituksen lisäksi myös paikallista kyläradioverkkoa. Sääkin suosi harjoitusta, sillä saatiin mukaan pikkupakkanen ja hienoinen lumipeite maastoon. Aikaisemmin RjKK:n SiRaD-harjoituksena tunnettu viestitysharjoitus pidettiin heti lomakauden jälkeen elokuussa, josta tuo nimi Elokipinä juontaa juurensa. Vaikka nyt toiminta on siirtynyt marraskuulle syksyn osalta, niin eihän tuo nimi harjoitus huononna - pientä hämäyskerrointa pitää toiminnassa olla tuolta osin mukana. Seuraava harjoitus samoissa merkeissä on sitten maaliskuussa, joten eiköhän tuo Elokipinä 23 tulle aktiiviseksi myös silloin.

@ri

73 ...-.-

maanantai 14. marraskuuta 2022

"Tilanne Karjalankannaksella"

Kannaksen venäläiset APRS-asemat 14.11.2022

 Reilu kuukausi sitten kirjoittelin venäläisten APRS-asemien toiminnasta Ukrainan sodan aikana. Tuossa kirjoituksessa huomio kiinnittyi lukuisten asemien kommenttikentissä olevaan tekstiin "russia=terrorist" 

Tänään kävin karttapalvelusta tarkastamassa tilanteen Kannaksen asemien osalta ja hämmästyksekseni siellä oli vain kaksi operaattoria aktiivisena, joista toinenkin vain toistinasema ominaisuudessa. Molemmilla asemilla oli toki vielä tuo kommenttiteksti paikoillaan. Muut asemat olivat hiljentyneet tällä kertaa. Toki tämän huomaa paikallisestikin kun venäläisten asemien ARPS-majakat eivät kuulu täällä rajan pinnassa kuten ennen.

Tilanne elää - seurataan tapahtumia näiltäkin osin.


@ri

lauantai 12. marraskuuta 2022

Kaikella kunnioituksella - TELIA

 

Silloin kun APUA -tarvitaan....


Nyt on kohta reilu kuukausi kerätty kokemuksia TELIA:n hybridireitittimestä 4G-verkossa ja voin sanoa, että kokemukset ovat olleet hieman vaihtelevat. No, alkuhankaluuksien jälkeen on laite saatu toimimaan omassa kotiverkossa ihan siedettävästi ja se on paljon se: TV:n suoratoistopalvelut ja nettiselailut toimivat hyvin ja sääasemakin pumppaa dataa 24/7 verkkoon.

No, kaikki ei kuitenkaan ole ihan noin ruusuista kuin annetaan ymmärtää. Totuushan on se, että liittymän kautta saavutettu nopeus vaihtelee melkoisesti, mutta on kuitenkin parempi kuin edeltävässä ADSL / 8 Mb -liittymässä. Ilmoitettu vaihteluväli 10 - 100 Mbs on melkoisen suuri ja mittausten mukaan useimmiten ollaan siinä 20 - 30 Mbs:n vaiheilla tiedonsiirtonopeuksissa. Tosin välillä tekee tiukkaa tuon 10 Mbs:n rajan rikkominenkin.

Reititinhän on asiakkaalle tehty helposti eli ns. PnP (Plug And Play) -tyyppisesti: laitteelle virtaa ja käynnistyksen jälkeen vain laitteesta löytyvät salasanat laitteisiin niin homma toimii. Ja toimiihan se - ainakin auttavasti - ja moni varmasti jättääkin asiaan tuon enempää perehtymättä. Moni edes uskaltaa tai haluaa mennä kurkkaamaan mitä reitittimen hallintasivulta oikein löytyy, vaikka se kyllä kannattaisi tehdä. Tähän olisi tietysti hyvänä apuna selkeä kotimainen opas noista reitittimen asetuksista.

TELIA:n sivuilta löytyy kyllä kattava listaus heidän tukemistaan laitteista ja useimmista jopa lyhyt käyttöönotto-opas, jossa ei juuri itse laitteen ohjelmistoon puututa: kerrotaan merkkivalot, liitäntöjen tiedot ja ohjeet mahdollisissa ongelmatilanteissa. Tämä viimeksi mainittu "oljenkorsi" onkin sitten se jolla operaattori ilmeisesti tienaa hyvin. Jos et usko niin katso tähän blogiin kaapattua kuvaa erilaisista palveluhinnoista. Siinä on äkki muutaman kuukauden tietoliikennemaksut ja reitittimen hinnat selällään kun alkaa selvittelemään esim. pelikonsolin liittämistä reitittimeen niin, että se toimii parhaalla mahdollisella tavalla tai sitten TV-boxin -liitäntää osaksi hybridiverkkoa, puhumattakaan MESH-tukiasemien liittämistä ja "siltaamista" reitittimeen. Joulu on tulossa ja kodit täyttyvät tänäkin vuonna monista IOT-laitteista (InternetOnThings), joten kysyntää varmasti tukipalveluille löytyy.

Jotta mielenkiinto harrasteeseen säilyisi tältäkin osin, jatkan tiedon metsästämistä hybridireitittimeni hieman mystisistä asetuksista. Toistaiseksi hajatietoa on löytynyt lähinnä ruotsinkielisiltä keskustelupalstoilta. Näihin kuviin ja tunnelmiin!

Hyvää loppuvuotta ja Joulun odottelua kaikille.


@ri

perjantai 11. marraskuuta 2022

Urheilua radioaalloilla - FT8 SM 2022



 

Kotimainen radiourheilu on jo vuosia keskittynyt ns. OH-CUPiin, jossa on kuusi osakilpailua pitkin vuotta ja lähetelajeina ovat perinteiset sähkötys (CW), puhe (SSB) tai "kaukokirjoitus" (RTTY). Näistä vain RTTY-osio vaatii osallistujalta tietokoneen, jotta oikea modulaatio saadaan radioaalloille. Muut lähetelajit onnistuvat ilman tietokonettakin, vaikka moni onkin jo valjastanut tietokoneen myös helpottamaan näidenkin lähetelajien työskentelyä eli "workintaa". Jos ei muussa, niin kilpailuyhteyksien kirjaamisessa on tietokone hyvä apu ja tietysti kilpailutulosten ilmoittamisessa järjestäjille. Tuo vaadittu sähköinen capbrillo-loki ei oikein ole käypä pelkälle paperille raapusteltuna.

Tälle syksylle oli luvassa hieman uutta kokeilua kilpailutoiminnan piristämiseksi. Lähetyslajina FT8 on lyönyt itsensä lävitse radioaalloilla huimalla menestyksellä. Myös monet isot ulkomaiset organisaatiot ovat jo järjestäneet kilpailuja kyseisellä "modella". Tätä taustaa vasten olikin ymmärrettävää, että myös Suomen Radioamatööriliitto (SRAL) aikoo ottaa FT8-kilpailun kalenteriinsa, ja nimenomaa kansallisessa laajuudessa. Tämä uusi kilpailu tulee tuon OH-CUP:n lisäksi, eikä siis muuta nykyisen CUP:n luonnetta.

Syys- ja lokakuussa pidettiin kahtena keskiviikkona ilta-aikaan klo 18-19 (SA = Suomen aikaa) lyhyet kilpailut FT8-modella. Kynnys osallistua kyseiseen kilpailuun oli tehty erittäin matalaksi, koska hyvät ohjeet ja ilmaiset ohjelmat, asennusohjeineen oli saatavilla helposti. 

Itse en ole alun innostuksen jälkeen (2018) ollut oikein FT8 / FT4 -modeilla aktiivinen. Kyseiset lähetelajit ovat hyviä, koska toimiakseen ne eivät tarvitse suuria lähetystehoja tai isoja antenneja. Pikkutehoillakin syntyy yhteyksiä maapallon laidalta toiselle. Kyseisillä modeilla asemat vaihtavat vain minimaallisen määrän tietoja: oma kutsu, lokaattori (paikka) ja signaaliraportti (+-dB). Itselläni kyseiset modet ovat viimeaikoina olleet lähinnä radiokelien seurannassa. Onhan kyseisten modejen taajuuksilla kuultavissa liikennettä jo radiokeli on vain avoinna.

OH-testikilpailun osalta osallistuin testimielessä vain 7 MHz eli 40 metrin luokkaan ja kas kummaa tuloksena oli oman sarjan voitto kummassakin osakilpailussa. Hyvä niin. 

OH-CUP.ssa on vielä jäljellä yksi osakilpailu Joulupyhinä. Sen jälkeen sitten selviää kuinka tuossa vuosimittelössä käy. Siellä ollaan kovasti mukana niin CW:llä kuin RTTY:lläkin. 

73 // @ri

keskiviikko 2. marraskuuta 2022

Postcrossing - for ever !

R2D2 vahtii korttikasaa



Postcrossing on yksinkertaisesti postikorttien lähettämistä ja vastaanottamista maailmalta. Palvelu arpoo käyttäjistään korttien saajat, joten voi sanoa, että kortti tulee lähes aina ennestään tuntemattomalta henkilöltä, mistäpäin maailmaa tahansa.

Itse liityin epähuomiossa osaksi Postcrossingyhteisöä jo vuonna 2009 ja osallistunut vaihtelevasti korttien lähettämiseen. Tällä hetkellä ollaan menossa n. 2700 kortin saldossa lähetettyjen ja vastaanotettujen korttien osalta. Toistaiseksi kaikki kortit löytyvät vielä arkistosta niin fyysisesti kuin sähköisesti skannattuinakin. Tämän lisäksi olen lähettänyt jokaiselle kortin lähettäneelle persoonallisen kiitosviestin Postcrossingpalvelun kautta. Monenlaista viesti kortteihin mahtuu, mikä onkin yksi tämän harrasteen "suola". Niin, ja tietysti omien toiveiden mukaiset kortit tuovat aina hieman extraa: linnut, lepakot, NFL, avaruus jne jne.. Kyllähän korttiaiheita maailmalla on.

Vuosittain on lokakuun ensimmäinen päivä nimetty Maailman Postikorttipäiväksi eli tuttavallisemmin WPD (World Postcard Day). Tuona päivänä lähetetään maailmanlaajuisesti erittäin runsaasti korttipostia: pelkästään Postcrossingin kautta lähti tänä vuonna reilu 90 000 korttia liikkeelle. Näistä korteista tuli postilaatikkooni 156 korttia. Aika hyvä saavutus. Muutamana Postin jakelupäivänä oli isopino kuminauhalla niputettuja kortteja odottelemassa muun postin joukossa laatikossa. 

Lokakuun aikana laatikkooni saapui siis 156 korttia WPD:n merkeissä. Kortteja tuli kaikkiaan 26 valtiosta. Eniten kortteja tuli tällä kerralla Saksasta ja USA:sta. Nämä kaksi valtiota erottuivat selvästi muusta joukosta, sillä pronssisijan sai Taiwan neljällä kortillaan. Kaksi isoa postittajaa olivat  tänä vuonna pois kuvioista, sillä Venäjä ja Valko-Venäjä eivät olleet mukana Ukrainan sodan takia. Ilahduttavaa oli sekin, että Ukrainasta (Kiova) saapui yksi kortti arkistoitavaksi.

"Happy postcrossing" !


@ri
 

Tilastot lokakuulta 2022 - saapuneet kortit

tiistai 1. marraskuuta 2022

Tuulimyllyt ja tuulivoima - hyödyksi ja häiriöksi

Tuulisähköntuotto 1.1. - 30.10.2022

 Viikonloppuinen myrskymatala voimakkaine tuulineen, nosti taas keskustelua tuulipuistojen hyödyistä ja haitoista. Tuulipuistojen avulla saadaan sähkömarkkinoille toivottua tuotantoa, jotta nousseet kulut saataisiin pidettyä vähintään kohtuullisella tasolla sähkön pörssihinnan osalta. Myrsky pyörittikin tuulimyllyjen lapoja siihen malliin, että pörssisähkön hinta laski lähes alimmalle tasolleen tälle vuodelle. Pörssisähköä ostavat olivat varmasti mielissään tästä - toki heijastuuhan tuo hinta muihinkin sopimusasiakkaisiin.

Tuulivoimapuistojen aiheuttamista häiriöistä radiosignaaleille on ollut paljon puhetta erityisesti sotilaallisesta näkökulmasta katsottuna; tuulimyllyjen on todettu aiheuttavan häiriöitä käytössä oleville tutkille. Sen sijaan muille radiotaajuuksilla toimivista järjestelmistä ja niille aiheutuvista häiriöistä ei ole ollut paljoakaan puhetta. Toki nämä jäävätkin helposti huomaamatta, ellei osaa kiinnittää niihin huomiota.

Itse olen aktiivisesti seurannut kuinka tuulipuiston myllyt Muukossa aiheuttavat häiriöitä Joutsenon TV-linkin digitaaliseen signaaliin. Aloin syventyä asiaan, kun päivitin ammattilaisten toimesta Tv-vastaanottimen satelliittikanavilta maanpäälliseen verkkoon: satelliittisignaalia häiritsi suuri ja lehtevä puusto kun taas maasignaalia tuulipuiston toiminta. Onneksi nuo tuulipuiston aiheuttamat signaalihäviöt ovat olleet kuitenkin vielä ns. siedettävissä rajoissa: kevyimmillään tuo häiriö on ollut kuvan hetkellistä pikselöitymistä ja pahimmillaan signaalin täydellistä katoamista. 

Reilun vuoden seurannan aikana on pystynyt hyvin arvioimaan häiriöiden määrän, kun katsoo tuulen suuntaa ja arvioi sen nopeutta. 

Tuulivoiman radiotaajuuksien vastaanotolle aiheutuvista ongelmista ovat kirjoittaneet ja tutkineet Traficom, Motiva ja Ilmatieteenlaitos. Motiva olikin näköjään jo ehtinyt omat kommenttinsa poistamaan internetistä. Kannattaa käydä katsomassa ainakin tuo Traficomin julkaisu aiheen osalta.  Iltalehti on omassa artikkelissaan kiteyttänyt tapaus tuulipuistot omassa artikkelissaan.

Traficomin tutkimuksen loppulauselmassa, koskien maanpäällisiä TV-signaaleja todetaan seuraavaa: "Maanpäällisissä televisioverkoissa tuulipuistoista aiheutuva katvealue voidaan poistaa optimoimalla lähetysverkkoa tai lisäämällä uusi alilähetin. Yksittäistapauksissa voidaan siirtyä satelliittivastaanottoon"

Traficomin lausuntoon olisi hyvä tarkentaa, ettei tuo satelliittivastaanottokaan ole ongelmattomin. Sen sijaan tulisikin suosia aina kun mahdollista nykyisin voimakkaasti laajenevaa valokuituverkkoa myös TV-signaalin siirrossa.

Kriittistä päivitystä - Chrome -selaimeen

 

Päivitys käynnissä




Päivitetty

Google Chrome -selain on saanut kriittisen päivityksen. Selaimen koodista löytyi aukko, jota hyödynnetään jo niin pahassa kuin ehkä hyvässäkin maailmalla. Mikäli käytät Chrome tai se edes löytyy työaseman tai puhelimen ohjelmistoista, kannattaa sen päivitys tarkastaa viimeistään JUURI NYT!

Normaalisti Chrome päivittää itse itsensä, eikä käyttäjän sen päivityksistä tarvitse juurikaan huolehtia. Nyt on kuitenkin tullut esille lukuisia tapauksia, joissa tuo päivitys ei ole ns. automatisoitunut. Itse huomasin myös, että eipä ollut selain päivittynyt itsestään. 

Suosittelenkin Chromen tapauksessa tekemään niin sanotun manuaalipäivityksen aika ajoin, eli tarkastamaan päivitysten saatavuus omatoimisesti. Sehän on helppoa, eikä vie aikaa muusta selailusta paljoakaan: selainikkunan oikeasta yläkulmasta avataan kolmenpisteen alasvetovalikko (ks. kuva alla), josta valitaan OHJE ja TIETOJA GOOGLE CHROMESTA. Valintojen jälkeen selain lähtee hakemaan saatavilla olevia päivityksiä ja asentaa ne. Tämän jälkeen tulee muistaa käynnistää selain uudelleen. Helppoa - eikö totta.

@ri


Päivityshaku löytyy täältä






lauantai 29. lokakuuta 2022

Sota Ukrainassa näkyy ja kuuluu myös APRS-rintamalla

 

Olisiko tähän jotain lisättävää ? - Есть что добавить к этому?

Kävin tänään sadetta pidellessä hieman tarkastelemassa mitä radioaalloilla tapahtuu Ukrainan ja Venäjän suunnalla. No, tapahtuuhan siellä paljonkin mikä on hyvin ymmärrettävää siellä tapahtuvien toimintojen takia. Radiosignaaleilla kun on se jännä tapa, etteivät ne kunnioita rintamalinjoja saati valtioiden rajoja edetessään.

Tällä kerralla ajattelin keskittyä tarkastelemaan mitä kuuluu ja näkyy Venäjän radioamatöörien toimissa. Heidätkin on suljettu ulkokehälle kansainvälisestä toiminnasta, mikä näkyy erityisesti radioamatöörien kilpailutoiminnassa. Eli noudatetaan samaa linjaa kuin useissa muissakin urheilulajeissa näiltä osin.

Myös radioamatööreille kuten monille muillekin venäläisille nuo Kremlin tekemät toiminnot eivät ole olleet hyväksyttäviä. Niistähän on tietysti ollut vaikea puhua tai ottaa kantaa ainakaan vasta-argumenttien muodossa pelkäämättä pitkäaikaista vankilatuomiota tai komennusta "parvekkeelle", kuten eräs sikäläinen radioamatööri asiaa kuvaili taannoin. 

Reversebeacon -sivulta (RB) oli helppo tarkastella kuinka ja miten venäläiset amatöörit tällä hetkellä pitävät yhteyksiä; aika runsaasti oli ns. Venäjän sisäisiä yhteyksiä, mutta toki sekaan mahtui myös perinteisempiä kansainvälisiäkin yhteyksiä. RB kertoo lähes reaaliajassa radiotaajuuksilla olevien asemien tiedot, joten sen kautta helppoa seurata vaikka radiokelien syntymistä tai harvinaisempien DX-asemien (kaukoasema) tulemista ääneen radioaalloilla.

Toinen mielenkiintoinen paikka seurata itänaapurin asemien toimintaa on tuo perinteinen APRS-sivusto, jossa kaikki paikkatietoa välittävät asemat näkyvät tietoineen ja kommentteineen karttapohjalle sijoitettuina. Paikkatietoa lähettävien asemien määrä oli silmämääräisesti laskenut suuresti siitä mitä se oli ennen sotatilaa Pietarin ympäristössä. Tällä kerralla yllättävää oli se, mitä viestiä useat asemat välittivät tiedoissaan. Ajattelin ensimmäisen aseman infon olleen vain hetken mielijohteesta tullut ajatusryöppy, mutta kun katsoin kymmen muuta näkyvissä ollutta asemaa ja totesin että seitsemällä muullakin asemalla oli tuo sama teksti tiedoissa, en voinut kuin hieman ihmetellä. 

Niin, ihmettelin sitä rohkeutta, joka noilla operaattoreilla on kun ovat laittaneet aseman tietoihin tuon "russia = terrorist" viestin. Radioamatöörien tapaanhan tuokin teksti on salaamatonta informaatiota, mutta samalla jokainen viestittäjän on ilmoittanut myös oman nimensä ja sijaintinsa julkisesti. Mielenkiinnolla jäänkin seuraamaan kuin ja miten pitkään kyseiset asemat vielä kartalla ovat, ja jos ovat niin tuleeko muuta kommenttia tietoihin.

73 // @ri

Operaatio ADSL

Operaatio ADSL - purettuna

 Paikallinen operaatio ADSL sai siis viimeisen silauksensa kuluneella viikolla, kun operaattoriyhteydet katkaistiin ja siirryttiin kuparista taivaskanaville. ADSL:stä luopumisen myötä, myös tuo verkkoinfrastruktuuri piti uusia. ADSL-modeemi ja langattomat reitittimet komponentteineen pääsevät nyt hyvin palvelleina CERT-kierrätykseen. Toki kyllähän näillä laitteilla vielä olisi ollut monta vuotta toimintaa edessä, mutta mitäs sitä tekee kun tarvittava hyötysignaali puuttuu verkosta.

Onneksi tuota NAS -levypalvelinta ja MESH -langatonta WiFi-reititintä ei tässä operaatiossa tarvinnut uusia. Näihin kuviin ja tunnelmiin.

@ri

keskiviikko 26. lokakuuta 2022

Welcome 4G - tervetuloa 4G

 

Yhteys poikki......

Muistin, että tuo ADSL-liittymä lakkaisi toimimasta vasta kuukauden lopulla, mutta onneksi tarkastin dokumenteista asian ja totesin lopetushetken olevan jo tänään. Kuin varmuuden maksimoimiseksi kävin vielä varmistamassa tärkeitä tiedostoja niin omaan verkkopalvelimeen kuin käytössä olevaan pilvipalveluun. Ihan vain siltä varalta, että jotain hankalaa säätöä tulisi. Tätä kutsutaan varautumiseksi.

No, niinhän siinä oli käynyt, että aamulla herätessä reitittimen ADSL-valo ilmoitti yhteyden katkenneen: nyt ei auttaisi reitittimen uudelleen käynnistys eikä soitto operaattorille. Olikin aika purkaa kaikki ADSL-reititykseen liittyvät laitteet kierrätystä varten pois pölyttymästä.

Nyt verkko rakentuu uuden 4G-yhteyden varaan ja tuntuisi toimivan ihan hyvin. Kaikkia vanhan sisäverkon laitteita ei tarvinnut määritellä uudelleen, sillä otin vanhan verkon langattoman MESH-reitittimen käyttöön uudessa 4G-reitittimessä. Nyt on saman purkin takana käytössä 2x5 GHz ja 2x2 GHz langatonta verkkoa - eikä yhtään vierasverkkoa.

Näillä mennään kohti uusia haasteita.

@ri

tiistai 25. lokakuuta 2022

Goodbye ADSL

Hattivatti vierailulla

 

Tänään onkin sitten se viimeinen päivä kun saa nauttia kiinteän verkon tuomista eduista internetin osalta. Käytössä ollut ADSL-liittymä onkin ollut käytössä jo pitkälti yli 10 vuotta. Tekniikka on ajanut ohitse ja onkin siis aika siirtyä langattoman verkon palvelujen pariin 4G ja 5G -maailmaan. Tosin näillä näkymin tuo siirtymä näyttäisikin olevan suoraan 4G:stä ensi vuonna valmistuvaan valokuituun. Mutta, nyt on seuraavat kuukaudet ehkä vuosikin pärjättävä 4G-verkossa. No, hyvää on kuitenkin se, että vaikka noihin huippunopeuksiin ei päästä on datan siirtyminen kuitenkin nopeampaa kuin vanhassa 8 Mb.n ADSL-verkossa - hyvä niin.

@ri

perjantai 21. lokakuuta 2022

TELIA 4G - rasitustestissä

Uutisointia viikolla 42/2022 häiriöistä Telian 4G-verkossa

Kulunut viikko tarjosi hyvän mahdollisuuden testata uutta ADSL:n korvaajaksi tullutta 4G-yhteyttä: keskiviikolle oli luvassa videoneuvottelutilaisuus, jonka sujuvuus rakentuu hyvin pitkälti siihen kuinka hyvin tuo siirtoverkko bittien osalta toimii. Heikoilla yhteyksillähän tuo kuva alkaa pätkimään ja samoin myös puhe saa outoja aksentteja osakseen ellei yhteys katkea kokonaan.

Nyt oli vielä helppoa ottaa tietoinen riski tapahtuman osalta koska varmentavana yhteytenä oli käytössä tuo hyvin palvellut ADSL-liittymä. No, pelko oli turha, sillä koko kolmituntisen neuvottelun aikana ei yhteys pätkinyt kertaakaan. Ja reitittimen valojen perusteella tuo signaalitasokin oli erittäin hyvä tiedon siirtoon. Signaalitaso hieman yllätti, sillä kaksi viikkoa aikaisemmin kun olin laitteen parissa heti tuoreeltaan, ei signaalitaso yltänyt keskitasoa korkeammalle kertaakaan. Nyt tuo signalointi tuntui toimivan paremmin - toki ulkoantennin avulla tuota signaalin laatua voitaisiin parantaa varmasti jonkin verran.

Häiriötilanne ja siihen liittyvät huoltotyöt ilmeisesti vaikuttavat vielä tuohon 4G-verkon toimivuuteen, koska nyt loppuviikosta noita maksimisignaaleja ei ole näkynyt kuin unissa. Katsotaan mitä seuraavat viikot tuovat tullessaan. Onneksi tuo operaattorin vaihto on helppoa, koska liittymällä on kahden viikon irtisanomisaika ja kilpailevia operaattoreita on tarjolla sopivasti.


@ri

Päivitystä meneillään mobiiliverkon osalta



Keskiviikon videoneuvottelu onnistui yli odotusten.


maanantai 17. lokakuuta 2022

JARTS RTTY 2022 by OH5FI

 Viikonloppuna oli yksi suurimmista radiokilpailuista RTTY (Baudot) lähetelajilla: JARTS RTTY Kilpailuaikaa on sopivasti 48 tuntia ja monista kisoista poiketen, saa koko ajan olla äänessä. Eli jos kunto kestää, niin 48 tunnin kokonaissuoritus on mahdollista. Ja toki, jos meinaa kärkipäähän kilpailussa mennä, niin kyllä tuo koko suoritusaika on käytettävä tehokkaasti hyväksi.

Itse on tullut näiden pitkien MM-kisojen osalta sen verran vanhaksi, että sitä kilpailee lähinnä itseään tai naapurin asemaa vastaan: ihan hyvä niinkin. Siinä samalla voi jakaa kertoimia ja pisteitä muille kilpailussa oleville, ja tietysti pitää yhteyksiä eri puolille maapalloa. Asemat löytyvät helposti, kun kokoonnutaan yhteen samanaikaisesti ja pidetään vielä signaalia yllä.

Vietin kilpailun osalta radio äärellä reilu 12 tuntia, jona aikana tuli pidettyä yhteyksiä sataan (100) radiomaahan (DXCC) ja 275 asemaan viidellä (5) eri taajuusalueella. Pääpaino työskentelyssä oli 14 MHz, 21 MHz ja 28 MHz taajuuksilla. Alabandit, 3.5 MHz ja 7 MHz jäivät ns. pienelle kiinnostukselle tällä kerralla. 3.5 MHz:lla tuli pakollinen kerroin hankittua, kun naapuriasema tuli tervehtimään työskentelyjaksolle. 

Muista kilpailuista poiketen japanilaiset ovat keksineet hyvä sanomamuodon kilpailuun. Kilpailusanoma muodostuukin käytännössä operaattorin iästä. Tämän perusteella onkin helppo katsoa vaikka vuosittain miten kilpailuun osallistuvien "ikähaitari" kehittyy. Nopealla tarkastelulla omien yhteyksien kautta, näyttää siltä että operaattorien keski-ikä on jo reilusti yli 65-vuotta. Ja tälläkään kertaa ei kutsuun vastannut yhtään naisoperaattoriksi tunnustautunutta asemaa. Heidät tunnistaa 00-iästä, koska naisilta ei ikää koskaan kysytä. Vastavuoroisesti 99-asemat ovat sitten kerhoasemia, joissa useampi operaattori toiminnassa. Tosin tällä menolla, kohta on 99-asemia äänessä muutoinkin kuin kerhoina.

73 / @ri




JARTS-tulostaulu by OH5FI


100 DXCC:tä eli radiomaata työskennelty
Huom: 180 mtr taajuusalue ei ollut mukana kilpailussa



keskiviikko 12. lokakuuta 2022

Onhan se hienoa....

 

Mittaus 1: Kolovesi National Park

Onhan se hienoa että näin osana tietoyhteiskuntaa tuo internetyhteys toimii hyvin ilman kaapeleita ja radioverkkoakin. Testailin tässä Etelä-Savon erämaaolosuhteissa nettiyhteyttä vanhan 4G-Mokkulan avulla. Siis pelkkä Mokkula ilman mitään lisäantenneja tms.

Aamun "ruuhka-aikaankin" oli tuloksena kuvan mukaiset lukemat, jotka päihittävät moninkertaisesti kotona poistuvan ADSL-liittymän nopeudet. Mikäs sitä on surffaillessa.


Mittaus 2: Kolovesi National Park


Niinpä, ja hetkeä myöhemmin vauhti sen kuin parani! Ja vieläkään ei varmaan olla maksimissaan tiedonsiirron osalta. Hm....


//ARi\\

tiistai 4. lokakuuta 2022

Testaukset jatkuvat: ADSL > LTE (4G)

TELIA:n LTE (4G) -reititin testiajossa


Viime viikolla käyttöön saapunut Telian reititin on ollut koko kuluneen viikonlopun ns. rasitustestissä osana kodin atk-verkkoa. Jotta kuormaa olisi ollut reitittimen siirrettävänä tarpeeksi liitin siihen paikallisen sääaseman jossa pyörii erilaisia prosesseja internetin suuntaan 24/7 -mallilla, sekä oman työaseman, jolla suurin osa surffailua tulee suoritettua.

Reitittimen käyttöönotto oli käytännössä ns. "Plug-And-Play". Tosin paketin mukana tullut liittymä (SIM) piti asentaa laitteeseen. Liittymäkortin asentamisen jälkeen laite olikin valmis käyttöön. Ensimmäisellä käynnistyksellä prosessit heräsivät henkiin noin minuutin odottelun jälkeen, jonka jälkeen laite haki ilmeisesti jonkin päivityksen, jolloin käynnisti itsensä uudelleen jonka jälkeen internetyhteys olikin valmis. Oletusarvoisesti laitteen WiFi (langaton) -verkkokin oli valmiina palvelemaan. 

Laitteen turvallisen käytön kannalta nuo tärkeät tietoturva-asetuksetkin olivat mainiosti kunnossa, eli WiFi-verkon salaus oli tehty asiallisesti ja suojattu riittävän vaikealla salasanalla jo oletusarvoisesti. Samoin oli turhat etähallinta ja muut prosessit suljettu pois käytöstä.

LTE (4G) -verkon osalta nuo nopeudet eivät nousseet mitenkään huimaaviksi testijakson aikana. Tähän toki vaikutti samanaikaisten käyttäjien ja tiedonsiirron määrä verkossa. Tämän lisäksi luonnollisesti tuo signaalin laatu liittymäpisteessäni, työhuoneen pöydällä. Sisätiloissa tuo signaalin laatu oli joka huoneessa sama laitteen omilla antenneilla mitattuna, josta osoituksena nuo kaksi sinistä merkkivaloa. Tuota kolmatta tasoa ei signaalin osalta näillä kokeiluilla saavutettu, eikä mikään ihmekään kun vastaanotto on sisätiloissa ja lähin tukiasemakin n. kilometrin etäisyydellä.

Signaalin vahvistamiseksi onkin edessä siis antennin osto. Laitteessa onkin jo valmiina kaksi SMA-liitintä ulkoiselle antennille, joten näiltä osin asia OK. Nopea kierros netin kauppapalstoilla osoittaa tarjonnan olevan melkoista myös näiden LTE-antennien osalta. Tarjolla on erilaisia antenniratkaisuja, joista tuo MIMO-paneeliantenni tuntuisi parhaalta vaihtoehdolta: tarjoaa sopivasti signaalille vahvistusta sekä on lähes ympärisäteilevä, eli sen suuntaaminen ei ole yhtä tarkkaa kuin suuntaavan Yagi-antennin. Tällä antenniratkaisulla voi kuulostella useampaa tukiasemaa samanaikaisesti, mikä on myös etu, joka Yagilta puuttuu. Tosin, jos tukiasema menee yli 3 km päähän, kannattaa tuolloin jo harkita enemmän vahvistavan ja suuntaavan Yagi-antennin käyttöä.

Vertailenkin tässä jatkossa eri antennivalmistajien tarjontaan antennien osalta ja teen sitten ratkaisun hankinnan osalta. Vielä ei ole kiire, sillä ADSL on käytössä reilu 2 viikkoa 😅


Järjestelmäpäivitystä Lauritsalan mastossa 3.10.2022

 

Näihin kuviin ja tunnelmiin. Palataan asiaan kun antennit on kytketty ja signaalit testattu.


//ARi\\

torstai 29. syyskuuta 2022

ADSL-kyykyttää

 

"Verkossa vikaa - korjaamme sen tuota pikaa"

Eilisessä postauksessani käsittelin tuota ADSL-liittymäni tilaa ja sen lopettamista. Pitkän keskustelun jälkeen sain lokakuun lopussa suljettavalle yhteydelle korvaavan 4G-ratkaisun. 

Nyt näyttää siltä, että operaattori on ollut asioiden osalta erittäin nopea: ADSL-linkkivalo on palanut punaisena klo 08.00 lähtien tälle aamulle, eli yhteys ei toimi. Operaattori ilmoitti kuitenkin hienosti sähköpostiin, että alueella on vikaa ADSL:n osalta ja korjaustoimet on käynnistetty. Tätä kirjoittaessa nuo korjaustoimet ovat kestäneet jo reilu 8 tuntia, eli joku suurempi vika kyseessä tai sitten ei oikein enää haluta panostaa lokakuun lopulla suljettavaan palveluun.

Varautuminen on kuitenkin tärkeä osa tätä päivää, jos sitä on joku edes epäillytkään. Myös internetyhteyksien ja muunkin viestinnän osalta on hyvä varautua tilanteisiin, jossa itselle tärkeät palvelut on varmennettu jollain tavoin. Nettiyhteys ei näin eläkeläiselle enää ole yhtä tärkeä kuin aikoinaan työelämässä ollessa, mutta lisäähän sen toimivuus yleistä mukavuutta. Tälle aamulle olisi jäänyt pankkiasiat hoitamatta ja aamun digi-lehti lukematta ellei nettiyhteyttä olisi ollut varmennettu: ADSL:n lisäksi tuo yhteys on helppo muodostaa toimivan 4G-yhteyden kautta, jonka tarjoaa yleensä käytössä oleva matkapuhelin tai "mokkula". Itselläni on vielä käytössä yhteydet niin, että operaattori 1 hoitaa puhelut ja operaattori 2 sitten data-liikenteen tai päin vastoin, sen mukaan kun homma toimii. Ja jos oikein huonosti kävisi, että mobiilidata loppuisi kokonaan on mahdollisuus siirtyä hieman rajallisempaan mutta toimivaan tiedonsiirtoon WinLink-yhteyksien kautta radioverkossa.

Nyt odotellaan mielenkiinnolla koska tuo ADSL tulee vielä henkiin, jotta voisi jättää sille sitten lopulliset hyvästit. 

Postikin yllätti toiminnoillaan tässä juttusarjassa, sillä operaattorin eilen lähettämä uusi nettiratkaisu odottaa jo noutoa postissa alle 24 h tilauksesta ! 

Näihin kuviin ja tunnelmiin.


//ARi\\

keskiviikko 28. syyskuuta 2022

ADSL-palvelut päättyvät - mikä eteen?

 



Syyskuu toi tullessaan sen tiedon nettioperaattorilta, jota jo hieman osasi ounastellakin: "Kiinteän verkon palvelut päättyvät 26.10.2022". Käytännössä siis nykyinen ADSL-liittymä lakkaa toimimasta. Operaattorit pyrkivät voimalla eroon hankalasti ylläpidettävistä "lankaverkoista" ja siirtyvät tiedonsiirron osalta radiotaajuuksille, 4G / 5G:n myötä.

Aamuinen soitto nykyiselle operaattorille vahvisti sen, mitä kirjeessäkin sanottiin, eli liittymä sulkeutuu ja on etsittävät vaihtoehtoisia ratkaisuja internetyhteyden järjestämiseksi jatkossa. Langattomuus on se yhdistävä tekijä, joka määrittelee sitten sen kuinka ja miten tuo nettiyhteys jatkossa kotiin tulee. Tosin tuo langattomuus ei pidä ihan paikkaansa, sillä onhan tuo valokaapeli tiedonsiirroltaan noin fyysisesti muuta kuin WiFi - siinä on mukana oikea kaapeli, jossa tuo valokuitu siirtää tietoa valonnopeudella!

Viikkoa ennen ADSL-liittymän irtisanomista tuli kaapeliurakoitsijalta vahvistus, että ensi vuonna (2023) rakennetaan kuituyhteydet myös Mustolan suunnalle. Tätähän on odoteltukin jo pitkään. Nyt saatiin osallistujia ja kuitupäätteen hankkijoita tarpeeksi, jotta urakka olisi kannattava. Ja kyllähän tuo Suomen maine laadukkaana tietoyhteyskuntana internetinkin osalta jo vaatii kuituyhteyksien rakentamisen taajama-alueille.

Itselläni tuo internetin käyttö ollut jo useamman vuoden sellaista, ettei mitään superlaajakaistaa tarvita: postit siirtyvät, elokuvat näkyvät ja pankkiasioinnit sujuvat hyvin. Käytössähän olikin se maksimaalinen tälle alueelle tarjottu ADSL-liittymä eli huikeat 8 Mb!! Aika usein nuo sähköpostitkin on tullut luettua WinLink:n palvelun kautta, käyttäen tiedonsiirrossa tietokoneen äänikorttia ja lyhytaaltoradiota. Tämä tiedonsiirto toimii myös sähkökatkojen aikana.

Olin hieman yllättynyt kun operaattori ei tarjonnutkaan korvaavaksi tuotteeksi uudenkarheaa 5G-liittymää oheislaitteineen. No, onneksi oli realiteetit tiedossa ja osasikin kertoa, ettei tämän alueen 5G-peitto ole vielä kunnossa ja verkkoa viimeistellään vielä ainakin loppuvuoden ajan ellei pitempääkin. Tämä helpottikin kädenvääntöä, sillä olinkin valmis keskustelemaan vain 4 G-yhteydestä tämän ylimenovaiheen osalta, koska tuo kuitu toisi sitten muut ratkaisut käyttöön.

Kompastuskiveksi asian hoitamisen osalta kerralla kuntoon, meinasikin muodostua se, että lyhin mahdollinen sopimus olisi ollut kahden (2v.) vuoden määräaikaissopimus. Tämän lisäksi olisi tullut vielä erillinen vuokra toimitetusta 4G-päätelaitteesta. Lopulta asiasta keskustellessa tultiinkin ratkaisuun, jossa liittymälle tulee voimaan 2 viikon irtisanomisaika, eikä tuosta päätelaitteestakaan tarvitse maksaa mitään. Myös liittymän avaaminen on ilmainen, koska operaattori on irtisanonut vanhan liittymän. Eli jäljelle jää huokea reilu 20 eur/kk maksava nettiliittymä. 

Nyt odotellaan tuota päätelaitetta liittymäkortteineen, jotta pääsee testaamaan tuon uuden yhteyden toimivuuden. Sopimukseenhan kuuluu myös tuo toinen puoli, eli jos liittymä ei ole sopimuksen mukainen toimivuudeltaan, kaupat voidaan purkaa kuluitta.

5G-liittymistä ja niiden tekniikoista olen kirjoittanut blogiin jo aikaisemminkin, joten ei enempää siitä. Sen sijaan ihan hyvää infoa aiheesta voi käydä katsomassa tietokirjailija ja tietoturva-asiantuntija Petteri Järvisen blogista tästä linkistä.







tiistai 13. syyskuuta 2022

Kirje - sieltä jostakin

Kirje "sieltä jostakin"

 

Posteljooni toi melkoisen mielenkiintoisen kirjeen ihmeteltäväksi. Kirje ja sen postimerkit olivat hieman yllätyksellisiä: aikaisemmin ei "Kenttäpostia" ollut tullutkaan laatikkokantona saatua - varsinkaan Jatkosodan aikaisilla merkeillä varustettuna. No, kertahan se on ensimmäinenkin.

Kirjeen sisältö paljastikin sitten tuon kirjeen juonen. Päivystin vuosia sitten Raja-Immolan radiohuoneessa kuunnellen radioasemien viestintää. Siinä samalla hieman itsekin tuli kilkuteltua sähkötysavaimella ja välillä mikrofoninkin kautta. Kielen huollollisista syistä tuli tuolloin käytettyä aika runsaasti viestityksessä noita kyyrillisiä fontistoja. 

Pidin tuolloin yhteyden Äänisen suunnalle. Vasta-asema lupasi laittaa kortin tulemaan yhteyden vahvistamiseksi. Myös itsekin laitoin tuolloin harvinaisen OI5R-kortin menemään ns. paluupostissa QSL-palvelun kautta. 

Kirjeen leimoista ei selviä milloin ja miten kuori on liikkunut, mutta Espanjan merkin ja signeerauksen osalta voi päätellä, kirjeen käyneen peräti Kanarian saarilla kääntymässä. Nykyisinhän tuo postiliikenne ei ole kulkenut itärajan ylitse moniin kuukausiin, joten kirje lieneekin matkannut jonkun mukana Espanjaan, josta se sitten on tullut postitetuksi.

Kenttäpostimerkkien käyttäminen näin sotilaallisessa yhteydessä olikin mainio lisä. Kirje kuitataan saaduksi - TU (Thank You)

//ARi\\

perjantai 9. syyskuuta 2022

Kuningatar on kuollut - the Queen has passed

FSK signaali 4025/4030 kHz

 Eilen illalla, 8.9.2022, alkoi mediassa tihkua tietoa, että Englannin kuningattarella oli ilmennyt vakavia huolia terveydentilan suhteen. Merkit viittasivatkin siihen, että jotain erikoista olisi odotettavissa seuraavien vuorokausien aikana.

Pitkään ei tarvinnut asiaa ounastella, kun jo ennen YLE:n pääuutislähetystä mediassa informoitiin, että Englannin kuningatar oli menehtynyt. Tapahtuma on niin merkittävä maailman laajuisestikin, että tietoa asiasta levitettiin useiden eri kanavien kautta.

Nyt olikin otollinen hetki kuunnella hieman poikkeavasti Brittiläisiä military (sotilas) ja diplomaattitaajuuksia (lähetystöt) ja katsoa tuleeko mitään poikkeavaa viestiliikennettä ko. tahoilta. No, tulihan sitä. Sotilastaajuuksilla oli nähtävissä ja kuunneltavissa koodattua lähetystä, jonka aikaikkunassa avattu "salaamaton" viesti sisälsi lauseen "Queen passed"

Viestiteknisesti hieman samanlainen tapahtuma arkistoitiin kun Estonia upposi itämerellä. Tuolloin oli jopa hieman ruuhkaa sotilas- ja diplomaattitaajuuksilla. Näistä enemmän jossain toisessa yhteydessä.

Kuningatar on kuollut - kauan eläköön kuningas !


//ARi\\

Suomen HF-kilpailujen 2024 tulokset vahvistettu

  Kilpailupystejä eri vuosilta radiourheillun osalta Ja niinhän siinä kävi, että viime vuoden osalta ei ilman podiumpaikkaa jääty tälläkään ...