perjantai 25. marraskuuta 2022

DYNAMIC -moden äärellä

 

Signaalitasot DYNAMIC (VARA) yhteyden osalta.

Noin vuosi sitten törmäsin ensimmäistä kertaa radioamatööritaajuuksilla outoon liikennöintimuotoon, joka pienen tiedustelun jälkeen tuli tunnetuksi VarAC:nä. Liikennöintimuoto oli hyvin samanlainen kuin aiemmin PACTOR -lähetteillä työskenneltäessä. Kyseessähän on virheen korjaava liikennöinti, eli lähetetty data menee vasta-asemalle oikeanlaisena häiriöistä riippumatta.

Nykyisin tämä lähetelaji on saanut nimekseen DYNAMIC, joka toimii VarAC-sovelluksen avulla käyttäen tietokoneen äänikorttia tarvittaviin signaalimuutoksiin radiotiellä (VARA). Sama VARA-modeemi äänikortin kautta toimii kuten entiset PACTOR-modeemit, mutta on paljon halvempi. Niin ja halutessaan tuon rautamodeemin joutuu erikseen ostamaan, mutta äänikortti löytyy yleensä jo kaikista tietokoneista, mikä helpottaa käyttöönottoa.

Vuoden sisällä kun on katsellut DYNAMIC:n käyttäjiä, niin on huomannut kuinka paljon nuo käyttäjämäärät ovat kasvaneet. Suuri kiitos tästä luonnollisesti kuuluu 4Z1AC:lle (Irad), joka on tehnyt ansiokasta työtä VarAC-ohjelmiston kehittämisessä. Niin, ja luonnollisesti tuon VARA-modeemin kehittäjä Jose (EA5HVK) on tärkeässä roolissa, koska ilman tätä modeemia eivät nämä lähetelajit toimisi millään alustalla.

Kun kuuntelee tuota 14 MHz päätyöskentelykanavaa, niin ruutu täyttyy hetkessä useista asemista, jopa arkisinkin. Ruuhkan välttämiseksi onkin mukava käydä tarkastamassa myös aktiivisuutta muilla taajuuksilla. Tänään testatessani tuota sovelluksen viimeisimmän päivityksen mukanaan tuomaa SNR-ikkunaa, pidin yhteyttä Saksaan DC5WT (Juergen) kanssa. Signaalitasot olivat ihan hyvät kuten kuvasta näkyy ja reilu 20 minuutin keskustelu sujui vauhdikkaasti.

73 de ARi


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

FT8 SM-sprint, osa 5

  Työskenneltyjä kilpa-asemia FT8 sprint -kilpailusarjan kevätkauden päättävä osakilpailu päättyi juuri. Tälläkin kerralla asemia oli mukava...