lauantai 12. marraskuuta 2022

Kaikella kunnioituksella - TELIA

 

Silloin kun APUA -tarvitaan....


Nyt on kohta reilu kuukausi kerätty kokemuksia TELIA:n hybridireitittimestä 4G-verkossa ja voin sanoa, että kokemukset ovat olleet hieman vaihtelevat. No, alkuhankaluuksien jälkeen on laite saatu toimimaan omassa kotiverkossa ihan siedettävästi ja se on paljon se: TV:n suoratoistopalvelut ja nettiselailut toimivat hyvin ja sääasemakin pumppaa dataa 24/7 verkkoon.

No, kaikki ei kuitenkaan ole ihan noin ruusuista kuin annetaan ymmärtää. Totuushan on se, että liittymän kautta saavutettu nopeus vaihtelee melkoisesti, mutta on kuitenkin parempi kuin edeltävässä ADSL / 8 Mb -liittymässä. Ilmoitettu vaihteluväli 10 - 100 Mbs on melkoisen suuri ja mittausten mukaan useimmiten ollaan siinä 20 - 30 Mbs:n vaiheilla tiedonsiirtonopeuksissa. Tosin välillä tekee tiukkaa tuon 10 Mbs:n rajan rikkominenkin.

Reititinhän on asiakkaalle tehty helposti eli ns. PnP (Plug And Play) -tyyppisesti: laitteelle virtaa ja käynnistyksen jälkeen vain laitteesta löytyvät salasanat laitteisiin niin homma toimii. Ja toimiihan se - ainakin auttavasti - ja moni varmasti jättääkin asiaan tuon enempää perehtymättä. Moni edes uskaltaa tai haluaa mennä kurkkaamaan mitä reitittimen hallintasivulta oikein löytyy, vaikka se kyllä kannattaisi tehdä. Tähän olisi tietysti hyvänä apuna selkeä kotimainen opas noista reitittimen asetuksista.

TELIA:n sivuilta löytyy kyllä kattava listaus heidän tukemistaan laitteista ja useimmista jopa lyhyt käyttöönotto-opas, jossa ei juuri itse laitteen ohjelmistoon puututa: kerrotaan merkkivalot, liitäntöjen tiedot ja ohjeet mahdollisissa ongelmatilanteissa. Tämä viimeksi mainittu "oljenkorsi" onkin sitten se jolla operaattori ilmeisesti tienaa hyvin. Jos et usko niin katso tähän blogiin kaapattua kuvaa erilaisista palveluhinnoista. Siinä on äkki muutaman kuukauden tietoliikennemaksut ja reitittimen hinnat selällään kun alkaa selvittelemään esim. pelikonsolin liittämistä reitittimeen niin, että se toimii parhaalla mahdollisella tavalla tai sitten TV-boxin -liitäntää osaksi hybridiverkkoa, puhumattakaan MESH-tukiasemien liittämistä ja "siltaamista" reitittimeen. Joulu on tulossa ja kodit täyttyvät tänäkin vuonna monista IOT-laitteista (InternetOnThings), joten kysyntää varmasti tukipalveluille löytyy.

Jotta mielenkiinto harrasteeseen säilyisi tältäkin osin, jatkan tiedon metsästämistä hybridireitittimeni hieman mystisistä asetuksista. Toistaiseksi hajatietoa on löytynyt lähinnä ruotsinkielisiltä keskustelupalstoilta. Näihin kuviin ja tunnelmiin!

Hyvää loppuvuotta ja Joulun odottelua kaikille.


@ri

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

FT8 SM-sprint, osa 5

  Työskenneltyjä kilpa-asemia FT8 sprint -kilpailusarjan kevätkauden päättävä osakilpailu päättyi juuri. Tälläkin kerralla asemia oli mukava...